Tyske katastrofe-ofre omringer kanslerkandidat i oversvømmet by: 'Hvor bliver hjælpen af?'

Angela Merkels mulige efterfølger, Armin Laschet, styrtdykker i målingerne.

Kanslerkandidat og ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet, blev mødt af vrede borgere, da han mandag besøgte en af de hårdt ramte byer i delstaten. (Foto: Sascha Steinbach © Ritzau Scanpix)

Beboerne var tydeligt frustrerede, da den kristendemokratiske kanslerkandidat, Armin Laschet, i mandags besøgte Swisttal - et af de mange områder, der stadig kæmper med oprydning og genopbygning efter de voldsomme oversvømmelser midt i juli.

Den 60-årige kanslerkandidat blev omringet af en større flok beboere på åben gade. En video af optrinnet viser, hvordan de slyngede deres frustrationer ud i munden på hinanden, mens Armin Laschet lyttede og forsøgte at svare, men blev afbrudt af flere vrede tilråb:

- Ved du, hvordan det er at skovle mudder i en hel uge?

- Hvorfor blev vi ikke advaret? Hvor var sirenerne?

- Det er en uforskammethed. Vores politikere er kæmpe tabere! Det kommer I til at mærke ved valget.

Under sit besøg i Swisttal mærkede Armin Laschet mandag ”Die Wut nach der Flut” (vreden efter oversvømmelsen, red.), som avisen Bild beskriver det. (Foto: LEON KUEGELER © Ritzau Scanpix)

Udover at være kandidat til at efterfølge partifællen Angela Merkel på kansler-posten ved valget til september, er Armin Laschet også ministerpræsident for delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor Swisttal ligger.

Området var evakueret og afspærret i hele fem dage, efter de voldsomme oversvømmelser, der har kostet mindst 180 tyskere livet.

- Der er gået 2,5 uger, og jeg har endnu ikke mødt nogen fra regeringen eller de lokale myndigheder. Det er de unge frivillige, der har hjulpet med at rydde op, siger en beboer i Swisttal ifølge Zeit Online.

En anden konstaterer tørt til avisen, at Armin Laschet ikke havde behøvet besvære sig ud i mudderet:

- Han kunne bare være blevet på sit kontor og have sendt nogle containere ud til os. Det havde han ikke behøvet at komme her for. Det er bare valgkamp.

Styrtdykker i målingerne

Tyskerne går til valg den 26. september, hvor Angela Merkel efter 16 år som kansler ikke genopstiller. Armin Laschet håber at blive hendes efterfølger. Deres partier, CDU/CSU, ligger stadig bedst i målingerne. Men de to kristendemokratiske søsterpartier har tabt terræn siden oversvømmelserne.

Og det ser endnu værre ud for Armin Laschet personligt. Hans popularitet er styrtdykket efter styrtregnen.

I den seneste måling fra ZDF taber han hele 12 procentpoint i personlig tilslutning. Kun 35 procent af de adspurgte mener, at han egner sig som kansler. 59 procent finder ham ikke egnet til embedet.

Tyskerne er ikke alene utilfredse med Armin Laschets krisehåndtering og de manglende advarsler om oversvømmelserne. Mange tvivler også på selve hans karakter, efter han blev fanget i et upassende grin få dage efter katastrofen havde ramt hans hjemstat.

Det vakte stor forargelse, da Armin Laschet få dage efter styrtregnen stod og grinte i baggrunden, mens præsident Frank-Walter Steinmeier holdt tale om katastrofens kolossale konsekvenser. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Mens redningsfolk stadig ledte efter overlevende, og præsident Frank-Walter Steinmeier holdt en alvorlig tale om katastrofens kolossale konsekvenser, fangede kameraerne Armin Laschet stå og grine i baggrunden.

Det blev lynhurtigt et hashtag på de sociale medier: #LaschetLacht – Laschet griner. Og den store tabloide avis Bild konstaterede: ”Laschet griner, mens hele landet græder”. Armin Laschet beklagede med det samme, men grinet forfølger ham endnu.

Selvom deres kanslerkandidat kun bliver mere og mere upopulær, kan kristendemokraterne trøste sig med, at tyskerne går mere op i partier end kandidater. 69 procent af de adspurgte i ZDF-målingen svarer, at det vigtigste er, hvilket parti der vinder magten. Kun 22 procent svarer, at det vigtigste er, hvem der bliver kansler.

Laschets to modstandere går lidt frem

Mens Armin Laschets personlige popularitet styrtdykker, kan begge hans modkandidater til kanslerposten notere sig en lille fremgang på dén front siden oversvømmelserne.

Miljøpartiet De Grønnes kanslerkandidat, Annalena Baerbock, går et enkelt procentpoint frem: 25 procent af de adspurgte i ZDF-målingen finder hende egnet som kansler.

Socialdemokratiets kanslerkandidat, Olaf Scholz, går tre procentpoint frem til 54 procent og er dermed den kandidat, flest af de adspurgte finder egnet til embedet.

CDU-kanslerkandidaten Armin Laschet og SPD-kanslerkandidaten Olaf Scholz besøgte tirsdag den hårdt ramte by Stolberg, hvor de lovede hjælp til genopbygningen fra både delstat og forbundsregering. (Foto: Sascha Steinbach © Ritzau Scanpix)

Udover at være kanslerkandidat er Olaf Scholz også vicekansler og finansminister i Angela Merkels regering. Det var med dén kasket på, han tirsdag besøgte den hårdt ramte by Stolberg, hvor Armin Laschet som ministerpræsident tog imod ham.

I silende regn forsikrede de to konkurrerende kanslerkandidater – den ene som repræsentant for forbundsregeringen, den anden som repræsentant for delstaten Nordrhein-Westfalen – at Berlin og delstaterne vil stå sammen om genopbygningen.

Forbundsregeringen og de ramte delstater har foreløbig udbetalt 215 millioner euro i nødhjælp til de berørte borgere, fortalte Armin Laschet. Men den store genopbygning vil komme til at koste yderligere mange milliarder euro, tilføjede Olaf Scholz.

Facebook
Twitter