Tyske Maas om USA's bevismateriale: Ikke nok til at holde Iran ansvarlig for tanker-angreb

Flere lande opfordrer USA og Iran til at nedtone retorikken, mens FN kalder på våbenhvile.

Ifølge den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, er der ikke nok beviser for, at Iran står bag hændelsen i Oman-bugten i går. (Foto: GREGOR FISCHER © Scanpix)

Da Donald Trump i eftermiddag dansk tid talte direkte til seerne af tv-programmet 'Fox &Friends' var budskabet ikke til at tage fejl af:

- Iran står bag det. Det ved vi, de gjorde, fordi vi har set båden, og jeg gætter på, at en af deres miner ikke eksploderede, og det har grundlæggende Irans signatur over det hele, lød det fra præsidenten.

Trump henviste til den video, den amerikanske flåde offentliggjorde tidligere på dagen, og som ifølge USA viser personer fra Irans Revolutionære Garde i færd med at fjerne en klæbemine fra en af de to olietankere, der i går blev evakueret i farvandet mellem Iran og Oman, efter de blev ramt af eksplosioner.

Men videoen - som kan ses herunder - er langt fra overbevisende som dokumentation for, at Iran står bag, som amerikanerne ellers hævder.

Sådan lyder det nu fra den tyske udenrigsminister, Heiko Maas:

- Videoen er ikke tilstrækkelig. Vi kan naturligvis godt se, hvad der foregår, men til at konkludere noget endeligt ud fra det, er det ikke nok for mig, siger Heiko Maas ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I Storbritannien er man mere sikker efter at have foretaget sin egen analyse af situationen, siger udenrigsminister, Jeremy Hunt, ifølge Sky News.

- Vores egen vurdering har ledt til den konklusion, at det er mest sandsynligt, at Iran bærer ansvaret for angrebet. De seneste angreb sker på et grundlag af destabiliserende adfærd og udgør en trussel for hele regionen.

Han kalder det essentielt, at tankskibe sikkert kan sejle igennem internationale farvande og opfordrer samtidig Iran til øjeblikkeligt at indstille enhver aktivitet, der kan tolkes som destabiliserende.

Efter et møde i FN's Sikkerhedsråd i går, opfordrede generalsekretær Antonio Guterres i dag til våbenhvile mellem Iran og USA. Samtidig gjorde han det klart, at der skal foretages en uvildig undersøgelse af gårsdagens hændelse i Oman-bugten og slog fast, at verden ikke kan tåle en voldsom konfrontation i Golf-regionen.

Trump: Iran er en mindre trussel end før

Også fra Japans premierminister, Shinzo Abe, der i går var på besøg i Teheran, netop med det formål at mægle mellem Iran og USA, lyder der opfordring til alle "involverede lande" om at undgå unødig konfrontation og handlinger, som kan øge spændingerne.

- Japan fordømmer på det hårdeste de handlinger, der truer japanske skibe - uanset hvem der har angrebet, siger Shinzo Abe i dag.

Men den amerikanske præsident lader ikke til at være i tvivl om, hvem der var skyld i eksplosionerne på det norsk-ejede Front Altai og det japanskejede Kokuka Courageous.

- Iran er en terrornation, lød det fra præsidenten, der i tv-programmet samtidig slog fast, at landet under hans regeringstid dog er blevet en mindre trussel end tidligere.

'Problemet er Iran'

Og Trump har opbakning fra den Arabiske Liga - en sammenslutning af 22 arabiske lande, heriblandt Saudi-Arabien og Forenede Arabiske Emirater, to lande, der sammen med Israel, af Iran bliver betragtet som USA's nærmeste allierede, når det handler om en hård kurs mod Iran.

Den Arabiske Ligas leder, Ahmed Aboul Gheit, konstaterede tidligere i dag:

- Desværre har vi i Mellemøsten et problem med et meget vigtigt og stort muslimsk land - Iran. Iran skubber alle mod en konfrontation, og ingen kan føle sig sikre, hvis den udvikler sig, lød det.

Iran har på det kraftigste afvist at have noget med eksplosionerne at gøre, og landets udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, har kaldt beskyldningerne fra USA for grundløse.

Spændingerne mellem USA og Iran er taget til efter USA's beslutning om at forlade atomaftalen, der blev indgået i 2015, og efterfølgende genindføre en række økonomiske sanktioner samt øge USA's militære tilstedeværelse i Golfen.

Men det kan være i det internationale samfunds interesse at få USA til at lette presset på Iran, vurderer Riad Khwaji, der er direktør i Institut for militæranalyse i Nærøsten og Golf-området.

- Hvis der skulle opstå krig, så vil det være det internationale samfund mod Iran. Ingen har lyst til at gå enegang imod Iran, siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk