Tyske partier enige om præsidentkandidat

Kansler Merkel opgiver modstand mod, at tidligere østtysk borgerretsforkæmper kan blive Tysklands præsident.

Kansler Merkel opgiver modstand mod, at tidligere østtysk borgerretsforkæmper kan blive Tysklands præsident. (Foto: AFP PHOTO / BARBARA SAX)

Tysklands kristelige demokrater i CDU/CSU accepterer nu alligevel den tidligere østtyske borgerrettighedsforkæmper og præst Joachim Gauck som kandidat til posten som forbundspræsident.

Det rapporterer flere tyske medier.

Tidligere søndag aften havde det ellers heddet, at CDU-formanden, kansler Angela Merkel, under ingen omstændigheder ville acceptere Gauck som kandidat. Med kanslerens kovending synes en alvorlig regeringskrise afværget.

Dagen igennem har regeringspartierne skændtes for åbent tæppe om, hvem der skal være Tysklands næste statsoverhoved som afløser for Christian Wulff, der fredag kastede håndklædet i ringen efter kun 20 måneder på den ceremonielle post.

Regeringskrise

Ifølge nyhedsbureauet dpa har den interne strid om præsidentposten kastet regeringssamarbejdet ud i sin værste krise, siden Merkels kristeligt demokratiske CDU/CSU gik sammen med det liberale FDP efter det seneste forbundsdagsvalg i 2009.

FDP's hovedbestyrelse har søndag enstemmigt peget på Gauck, der er tidligere leder af Stasi-arkivet.

Den 72-årige Gauck var præsidentkandidat for det socialdemokratiske SPD og De Grønne ved det seneste præsidentvalg i juni 2010, men tabte dengang i tredje valgrunde til den kristelige demokrat Wulff.

Foruden at have været præst og borgerrettighedsaktivist er Joachim Gauck også kendt som tidligere leder af Stasi-arkivet.

Facebook
Twitter