Tyske socialdemokrater dybt splittede inden afgørende regerings-afstemning

600 delegerede skal i dag beslutte om SPD skal forhandle en regering på plads med CDU/CSU.

Modstandere af SPDs indtræden i en stor koalitionsregering med CDU/CSU demonstrerer forud for kongressen. (Foto: Sascha Schuermann © Scanpix)

Meget står på spil, når de tyske socialdemokrater i SPD i dag holder ekstraordinær kongres i Bonn for at afgøre, om partiet påny skal indgå i en koalitionsregering sammen med Angela Merkels CDU/CSU.

Hvis et flertal af de 600 delegerede på kongressen alligevel siger nej til det forhandlingsgrundlag, som partitoppen er nået frem til i de foreløbige forhandlinger med CDU og CSU, fortsætter den tyske regeringskrise, som har varet siden valget i september sidste år, hvor vælgerne straffede begge partier i den såkaldte 'Store Koalition'.

Så kan CDU/CSU se sig nødsaget til at danne en mindretalsregering efter forhandlingerne om en koalition med først FDP og De Grønne slog fejl, og nu muligvis også SPD, som efter valgnederlaget september, hvor man gik fra 25,7 til 20,5 procent af stemmerne, fastslog, at man var færdig som partner den såkaldt 'Store Koalition' med CDU/CSU.

Aldrig tidligere en mindretalsregering

Der har aldrig tidligere været en mindretalsregering i Tyskland på forbundsniveau, og Angela Merkel har tidligere udtrykt sin skepsis overfor ideen om at danne en mindretalsregering.

Kansleren vil snarere foretrække et nyvalg med forhåbning om et klarere billede, efter vælgerne igen har talt.

På forhånd er det svært at spå om, hvilken vej afstemningen går. Store dele af SPD er utilfredse med de resultater, som man man har fået ud af de foreløbige forhandlinger med CDU/CSU.

Og selv om Schulz har turneret rundt i delstaterne for at overbevise sine tvivlrådige partikammerater, er det ikke lykkedes i en udstrækning, så han kan føle sig sikker på udfaldet.

Ved kongressen har han i dag forsøgt at overbevise sine genstridige partikammerater om, at man igen skal køre parløb med Merkel i en ny GroKo (Stor-Koalition) i stedet for at stille sig ud på sidelinjen og gå i opposition.

- Demokrati er ingen sovevogn. Demokrati er mod, demokrati er energi, tordnede SPD-formanden fra talerstolen ifølge Süddeutsche Zeitung.

Det handler om troværdighed

En af skeptikerne, Stefanie Lippelt fra Nordrhein-Westfalen, forklarer inden afstemningen sin modstand i Frankfurter Allgemeine:

- Jeg tror, der kommer et lille flertal for Groko-forhandlinger. Men jeg stemmer imod. For mig handler det om vores troværdighed, den er lige det vigtigste. Da Martin Schulz på valgaften sagde, at vi ikke ville gå ind i en ny storkoalition, talte han til sjælen hos mange i partiet. Det her frem og tilbage skader os meget, og jeg kan ikke slet, hvorfor vi skal hjælpe fru Merkel til igen at få kæden på.

Hvis der bliver sagt nej i dag i Bonn, betyder det formentlig også et farvel til Martin Schulz som SPD-formand.

Han har stået i spidsen for de foreløbige forhandlinger, og har forud for kongressen forsøgt at overbevise de mange modstandere, der er internt i partiet, som forsøger at holde formanden fast på de udmeldinger, han kom med kort efter valgnederlaget om, at SPD definitivt ikke skulle være en del af en ny stor-koalition.

Oven i købet presses partiet også af en ny meningsmåling.

Onsdag kunne analyseinstituttet INSA fortælle, at SPD nu kun har opbakning fra 18,5 procent af vælgerne, altså en yderligere tilbagegang på to procent siden september-valget.