Tysker får livstidsdom: Forgiftede kollegers frokost i årevis

En 57-årig industrimekaniker er kendt skyldig i mordforsøg, efter i årevis at have drysset gift i kollegaernes mad.

En tysk mand er kendt skyldig i at have forgiftet kollegaer på den fabrik i det nordvestlige Tyskland, hvor han arbejdede i 38 år (Arkivfoto). (Foto: Peter Elmholt © Scanpix)

Hvidt pulver på en sandwich i frokoststuen blev i maj startskuddet til en spektakulær sag i den tyske by Schloß Holte-Stukenbrock.

En sag, der i dag førte til, at en 57-årig mand har fået en livstidsdom for i årevis at have forgiftet sine kollegaer ved at putte tungmetaller i deres frokost.

Normalt udløser mordforsøg ikke så lang en straf, skriver det tyske medie Deutsche Welle, men manden regnes for at være mentalt rask og er derfor ganske strafbar.

Foruden livstidsdommen er manden også idømt forvaring på ubestemt tid, da dommerne vurderer, at der er stor risiko for, at han gentager sine forbrydelser.

Troede det var en joke

Den 57-årige industrimekaniker blev fældet, efter at en kollega på fabrikken i det nordvestlige Tyskland sidste forår fandt noget hvidt pulver i sin sandwich.

Han bad ledelsen om at installere tv-overvågning, og kort tid senere viste optagelser gerningsmanden drysse pulver i sine kollegers mad.

Ifølge Deutsche Welle troede de først, at der var tale om en dårlig joke. Men da politiet identificerede pulveret som et yderst giftigt og næsten smagsløst stof, ændrede sagen karakter.

Fabrikken ligger i Schloß Holte-Stukenbrock i den nordvestlige del af Tyskland. (Foto: Arbeitsgemeinschaft der Öffentlichrechtlichen Rund © Arbeitsgemeinschaft der Öffentlichrechtlichen Rund)

Efterfølgende fandt politiet stoffer som bly og kviksølv i et hjemmelavet laboratorium i mandens hjem.

Tysk politi besluttede derefter at undersøge, om manden er skyld i, at 21 kollegaer er afgået ved døden siden 2000, skriver Deutsche Welle.

Mange af dem døde som følge af kræft og hjerteanfald, hvilket kan være forårsaget af forgiftning med tungmetaller.

Dagens dom omhandler dog udelukkende tre tilfælde af mordforsøg.

Hvorfor gjorde han det?

Inden retssagen begyndte tilbage i november, fortalte en af ofrenes advokater, at industrimekanikeren blev opfattet som dygtig af kollegaerne og hjalp dem, når der var brug for det, selvom han ikke var typen, der talte om sit privatliv over en kop kaffe.

Derfor står kollegerne tilbage med samme spørgsmål som mange andre: Hvorfor?

Retssagen har givet et fingerpreg om tyskerens motiver efter vidnesbyrd fra en psykolog, der har haft samtaler med industriteknikeren, mens han har været fængslet.

Den 57-årige "virkede på mig som en videnskabsmand, der testede stoffer på en forsøgskanin", fortalte psykologen.

Hovedpersonen har forholdt sig tavs det meste af retssagen, beretter Deutsche Welle.

Flere kolleger fra fabrikken har med årene oplevet skrantende helbred. Det gælder også for et af de tre ofre, som dagens dom omhandler.

Han har ikke haft mulighed for at se sin kollega få sin dom. Han er i dag svært hjerneskadet og har brug for assistance døgnet rundt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk