„Free Deniz!“ – ”Løslad Deniz!” - stod der på plakaterne.
Sådan lød kravet fra de mange demonstranter, der i går kørte i dyttende bilkorteger gennem tyske storbyer, og som samledes foran Tyrkiets konsulater og ambassaden i Berlin.
#FreeDeniz – sådan lyder også hashtagget, som utallige tyske intellektuelle, kunstnere, privatinitiativer og Tysklands journalistforbund slutter op omkring i disse dage.
Deniz Yücel er Tyrkiet-korrespondent for den tyske avis Die Welt. I to uger har han været tilbageholdt i Istanbul. I forgårs blev han varetægtsfængslet på ubestemt tid.
"Terrorpropaganda"
Deniz Yücels fængsling skyldes to artikler, han har skrevet for Die Welt. De beskriver, hvordan en hackergruppe lækkede den tyrkiske energiministers private emails - mails som åbenbart dokumenterer, hvordan den tyrkiske stat styrer medierne i landet.
Og idet Deniz Yücel fortalte historien, gjorde han sig skyldig i ”terrorpropaganda” og ”anstiftelse til uroligheder”. Sådan lyder anklagen fra de tyrkiske myndigheder.
Fængslingen af Die Welts korrespondent har ikke alene udløst en stor bølge af sympati og støtte i Tyskland, hvor Deniz Yücel er et kendt ansigt. Den har også vakt udtalt vrede blandt tyske politikere.
Tysklands kansler Angela Merkel kalder fængslingen et ”uforholdsmæssigt hårdt” tiltag, der gør hende ”bitter og skuffet”.
Udenrigsminister Sigmar Gabriel sagde i går, at ”det i forvejen er hårde tider for det tysk-tyrkiske forhold. Fængslingen af Deniz Yücel gør alt meget værre.”
Usædvanlig skarphed
Det er usædvanligt skarpe udmeldinger fra en tysk regering, der ellers er tilbageholdende, når det kommer til kritik af Tyrkiet og dets præsident, Recep Tayip Erdogan.
Regeringen flankeres af Tysklands præsident, Joachim Gauck, der fordømmer fængslingen af Deniz Yücel:
- I Tyskland begriber vi ikke, hvorfor dette angreb på pressefriheden er nødvendigt. Det har vi ingen forståelse for, fastslog Joachim Gauck i aftes overfor udenlandske korrespondenter.
- Det, der sker i Tyrkiet lige nu, rejser massiv tvivl om, hvorvidt Tyrkiet vil forblive en retsstat, tilføjede han.
160 tyske parlamentarikere har tilsluttet sig protesten i en fælles skrivelse til den tyrkiske ambassadør i Berlin. Ambassadøren er desuden blevet kaldt til samtale i det tyske udenrigsministerium.
Den tyrkiske indblanding
Fængslingen af journalisten Deniz Yücel beskrives i Tyskland som den største prøvelse for det tysk-tyrkiske forhold i mange år.
Den er kulminationen af en udvikling, hvor tyskerne i stadigt højere grad har følt sig trynet af præsident Erdogans aggressive fremturen overfor Tyskland. Og hvor mange føler, at Tyrkiet blander sig for meget i indre tyske anliggender.
Sidste år sagsøgte Recep Tayip Erdogan en tysk satiriker, der havde fremført et smædedigt om præsidenten på tysk tv. Senere tordnede han mod det tyske parlaments beslutning om at kalde sidste århundredes tyrkiske massemord på armenere for ”folkemord”.
Begge episoder blev ledsaget af et tæppebombardement af kritik fra de statsstyrede tyrkiske medier. Satirikeren og tyske parlamentarikere modtog massevis af anonyme dødstrusler.
Iman-spionage
På det seneste er det desuden kommet frem, at tyrkiske imamer i Tyskland åbenbart har begået spionage for Tyrkiet.
En tysk lærerfagforening kritiserede i sidste uge, at tyrkiske konsulater angiveligt har opfordret tysk-tyrkiske lærere, forældre og elever til at melde enhver Erdogan-kritik i undervisningen.
I det hele taget oplever Erdogan-kritikere i Tyskland stadigt oftere chikane fra præsidentens herboende tilhængere.
Når den tyske regering hidtil har reageret tilbageholdende på samtlige episoder, skyldes det formentlig, at den nødigt vil tirre tyrkerne. For så kan præsident Erdogan muligvis finde på at opsige flygtningeaftalen med EU.
Det kan komme til at betyde, at titusinder af flygtninge igen vil strømme til Tyskland. Og det kan muligvis skade Angela Merkels chancer for at blive genvalgt som kansler, når tyskerne går til valg i år.
Erdogans velvilje
Tysklands kansler er altså til en vis grad afhængig af præsident Erdogans velvilje. Og det har givet præsidenten spillerum til at udfolde sin magt. Kritikere beskylder Merkel & co. for at lade sig afpresse.
Men med fængslingen af Deniz Yücel er præsident Erdogan muligvis gået for langt.
Det forlyder fra politiske kredse i Berlin, at regeringen er ved at miste tålmodigheden med Tyrkiet, og at den er villig til at gå meget langt for at få den tysk-tyrkiske journalist løsladt. Muligvis vil den endda sætte flygtningeaftalen på spil.