Tyskerne har fået nok af eks-kansler Gerhard Schröder og hans russiske forbindelser: Vil fjerne hans privilegier

Den tidligere kansler har, ifølge mange tyskere, lidt for tætte bånd til Rusland. Nu står han til at miste sine privilegier.

Den tidligere tyske kansler, Gerhard Schröder, står til at miste en lang række privilegier. (Foto: CHRISTINNE MUSCHI © Scanpix Danmark)

Han har et nært forhold til den russiske præsident, Vladimir Putin. Faktisk anses de ligefrem for at være gode venner.

Samtidig er han i bestyrelsen for et russisk olieselskab, og han har nægtet at tage afstand fra den russiske invasion af Ukraine. Man kan roligt sige, at den tyske eks-kansler Gerhard Schröder har sat sindene i kog i Tyskland.

- Vi har rådet ham til at fratræde sine poster i russiske virksomheder. Det var nødvendigt, hvis han skulle beholde sit ry som en virkelig succesfuld tidligere kansler.

- Desværre har han ikke fulgt vores råd, sagde Saskia Esken, formand for Schröders eget parti, SPD, i sidste måned på et pressemøde.

Vil fratage privilegier

Nu har tyskerne fået nok af Schröder og hans russiske bånd, så nu vil hans eget parti og resten af regeringen fratage ham en lang række privilegier.

Når en tysk kansler fratræder, får han eller hun en række goder som tak for års tro tjeneste. Eks-kansleren får et kontor og medarbejdere, og man beholder sine livvagter og sin ministerbil. Oveni det kommer en god pension.

Sådan skal det ikke være længere for Schröder, mener altså blandt andre hans eget parti. Står det til regeringen, så kan den tidligere kansler få lov at beholde sine livvagter og pensionen. Resten skal væk.

Lidt af et slag for den tidligere kansler, mener DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

- At man nu stryger Gerhard Schröders privilegier er skridtet, lige før han bliver rullet i tjære og fjer og sendt ud af byen på en gammel krikke, siger han.

- Siden krigens start har en voksende skare af tyske socialdemokrater opfordret Gerhard Schröder til at opsige sit medlemskab af partiet. Men det har han nægtet.

Kan også ramme Merkel

Der har længe været diskussioner om de privilegier, som en tidligere kansler har. Så den nye reform handler officielt ikke om Gerhard Schröder, men om et generelt opgør med privilegierne.

Fremover skal privilegierne bestemmes af, om man stadig varetager opgaver, som er forbundet til kanslerposten. Det kunne for eksempel være en form for diplomatarbejde. Men det gør Gerhard Schröder ikke længere, vurderer partierne.

Angela Merkel nåede at sidde 16 år ved magten i Tyskland. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Men med et mere generelt opgør med privilegierne vil nye regler også komme til at ramme en anden tidligere kansler, Angela Merkel, og fremtidens kanslere.

- Og derfor har hendes bagland, partierne CDU og CSU, forsøgt at forhindre reformen. De nye regler kommer også til at berøre Tysklands nuværende kansler, Olaf Scholz. Og så vidt jeg ved, har hans folk været direkte involveret i udarbejdelsen af reformen - så den ikke blev alt for vidtrækkende, siger Michael Reiter.

Den russiske forbindelse

Som kansler var Gerhard Schröder bannerfører for et stort energisamarbejde med Rusland, og han var drivkraften bag gasledningen Nord Stream 1, der forsyner Tyskland med russisk gas.

Og knap havde Gerhard Schröder forladt kanslerboligen Kansleramt, før et jobtilbud dumpede ind ad døren. Hans ven, Vladimir Putin, tilbød ham en ledende stilling i selskabet bag netop Nord Stream. Det beskriver blandt andre New York Times.

Vladimir Putin og Gerhard Schröder under et møde i Moskva i 2003

Siden har han også fået en ledende stilling i forbindelse med opførelsen af Nord Stream 2, og han er også en del af bestyrelsen af det russiske olieselskab Rosneft.

Alene den forbindelse har fået en del tyskere til at løfte øjenbrynene. Men helt skævt gik det, da Rusland invaderede Ukraine.

Den tidligere tyske kansler har pure afvist at tage afstand fra invasionen og har heller ikke set nogen anledning til at kritisere Vladimir Putin.

- Det voksende energisamarbejde med Rusland har gjort Tyskland til en gasjunkie, der ikke kan fungere uden sit daglige russiske fix. Og her tilskrives eks-kansler Schröder rollen som superskurken, der har solgt tyskernes sjæl til Rusland.

- At Schröder nu - i lyset af russernes invasion i Ukraine og de åbenlyse krigsforbrydelser, de begår - ikke vil tage afstand fra Putin, og nægter at kvitte sine job for Rusland, det er dråben, der får bægeret til at flyde over selv for mange af hans nærmeste støtter, siger Michael Reiter.

En af de store

I perioden 1998-2005 var Gerhard Schröder tysk kansler, og han blev af mange regnet for at være en af Tysklands store kanslere.

Hans regering bestående af Socialdemokratiet og De Grønne brød med 16 års konservativ magt i Tyskland, og Schröder var blandt andet med til at indføre en række reformer.

- Schröder blev arkitekten bag en række store, til dels smertefulde, men nødvendige arbejdsmarkedsreformer, der rustede Tyskland til det 21. århundrede, siger Michael Reiter.

Samtidig fik han ros for ikke at sende tyske tropper til Irak, da USA gik i krig. Og så profilerede han sig som krisekansler, da Tyskland oplevede voldsomme oversvømmelser i 2002.

Men nu har Gerhard Schröder fået nogle gevaldige ridser i lakken.

- Alt det kunne have givet ham et flot eftermæle. Men hele det eftermæle har han med tiden skudt i sænk, idet han har klamret sig til Rusland, og ikke har villet erkende sine eller Putins fejl, siger Michael Reiter.

Nu er hele debatten om Schröder blevet et problem for regeringspartiet, SPD.

- Det fylder utroligt meget i den tyske debat, og det er et voksende problem for SPD. Stadigt flere tyskere undrer sig over, at den socialdemokratiske kansler Scholz virker usædvanligt nølende i forbindelse med krigen i Ukraine.

- Det er ingen hemmelighed, at eks-kansler Schröder har haft et vidt forgrenet netværk af sympatisanter i SPD. Det store spørgsmål, der beskæftiger mange af os lige nu, er, om de kræfter øver indflydelsekansleren og er skyld i hans tilbageholdenhed, siger Michael Reiter.

Hvad siger Schröder selv?

Flere af Gerhard Schröders partifæller har bedt den tidligere kansler om at melde sig ud af SPD. Og hos en af de mest fremtrædende konservative politikere, Markus Söder, der er formand i det konservative parti CSU, bliver der heller ikke lagt fingre imellem. Han har kaldt Gerhard Schröder for "en skændsel for Tyskland.”

Den nu 78-årige eks-kansler har ikke givet mange interviews. Men til New York Times sagde han blandt andet, at han ikke var typen, der siger ”mea culpa” – altså ”det er min skyld”.

Senere i dag skal det tyske økonomiudvalg tage stilling til, om privilegie-reglerne skal ændres.