Tyskland arbejder på at legalisere hash: I Flensborg drømmer Christopher Reinhardt om en ny type grænsehandel

Men på den danske side af grænsen har hverken misbrugscentre eller SSP-vejledere armene i vejret over idéen.

Christopher Reinhardt sælger alt det nødvendige tilbehør til cannabis-brugere. Han drømmer om snart snart også at kunne sælge stoffet i Flensborg. (© DR Nyheder)

Væggene er grønne og prydet af et mønster af cannabisblade. Over salgsdisken hænger et stort billede af reggae-legenden Bob Marley. Og så er der hylder og holdere, skuffer og skabe med remedier og rygeaggregater i alle mulige farver og former.

Kleener Buddha i Flensborg lige syd for den dansk-tyske grænse er en såkaldt head shop.

Her kan cannabis-brugere købe alt det nødvendige tilbehør, der skal til for at opnå den ønskede rus. Den virker som en slags slikbutik for folk, der gerne vil kappe båndene til realiteterne for en stund.

Og dem bliver der stadigt flere af, fortæller butikkens indehaver, Christopher Reinhardt.

- Vi har et fast publikum, som tæller kunder fra Flensborg og fra oplandet. Også en del fra den danske side af grænsen. Det giver en ret god forretning, siger han.

Christopher Reinhardt viser nogle af sine produkter frem:

- Samtidig mærker vi tydeligt, at interessen for cannabis vokser på tværs af alle samfundslag. Det gør også, at markedet for tilbehør er i kraftig vækst.

Det er en udvikling, som også ses tydeligt i tal fra Tysklands sundhedsministerium.

I 2010 havde godt 13 procent af de 18-25-årige tyskere prøvet cannabis mindst én gang i deres liv. I 2021 var tallet steget til 25 procent.

Drømmer om grænsehandel med hash

Det eneste, man ikke kan købe i Kleener Buddha, er rusmidlet selv.

- Der må folk i Flensborg stadig ud på sortbørsmarkedet. Man skal kende nogen, der kender nogen, der måske sælger cannabis, forklarer Christopher Reinhardt.

Men han krydser fingre for, at forholdene snart ændrer sig – såfremt Tysklands plan om at legalisere cannabis bliver til virkelighed. I så fald håber han på at kunne sælge det fra sin butik.

- Jeg kan forestille mig, at der så også vil komme rigtigt mange mennesker kørende fra Danmark til Tyskland. Jeg tror, det ville kunne give mig en rigtig stor omsætning, smiler Christopher Reinhardt.

Christopher Reinhardt håber på snart at kunne udvide sortimentet. (© DR Nyheder)

Forestillingen om danske grænseturister, der ikke bare shopper sodavand, slik og øl, men også cannabis, virker stadig som en hashrygers højtflyvende fantasi. Og head shop-indehaveren i Flensborg tror heller ikke helt på det endnu.

Men scenariet er faktisk mere håndgribeligt nu end nogensinde før.

Regeringen ønsker legalisering

Da kansler Scholz’ tyske regering kom til magten forrige år, var legaliseringen af cannabis en af dens vigtige mærkesager. I valgkampen havde den især givet mange unge vælgerstemmer.

Og i slutningen af 2022 kunne Tysklands sundhedsminister, Karl Lauterbach, præsentere sit udkast til et lovforslag, som hurtigt fik grønt lys af regeringen. Dermed var projektet for alvor sat i gang.

- Målet er at afkriminalisere brugen af cannabis, så vi bedre kan beskytte vores børn og unge men også vores sundhed, sagde sundhedsministeren, da udkastet blev præsenteret.

Blandt argumenterne er, at man med en legalisering vil slå et slag mod de kriminelle miljøer og strukturer, hvor pushere kan lokke brugere til at prøve hårdere stoffer – og hvor illegalt produceret cannabis i visse tilfælde tilsættes sundhedsskadelige stoffer.

Mange tyskere ønsker, at hash legaliseres i en eller anden form. (Foto: © CHRISTOPH SOEDER, Christoph Soeder/picture-alliance/dpa/AP Images)

Et andet, mindre opreklameret argument, er, at salget af lovlig cannabis ventes at kunne indbringe den tyske stat, hvad der svarer til 35 milliarder kroner årligt – blandt andet i form af momsindtægter, nye skatter og reducerede udgifter til kriminalitetsbekæmpelse.

Ifølge en undersøgelse fra Heinrich Heine Universität Düsseldorf vil en legalisering tilmed kunne skabe godt 27.000 nye arbejdspladser i Tyskland – ikke mindst i produktionen, hvor både tyske landmænd og producenter af medicinsk cannabis står klar til også at servicere et nyt stort marked.

EU skal give grønt lys

Hvis alt går efter tyskernes forkromede plan, vil alle over 18 år formentlig kunne købe lovlig cannabis syd for grænsen fra starten af 2024.

Men planen har en akilleshæl.

For legaliseringen skal godkendes af EU. Og om det kommer til at ske, afhænger i høj grad af forbehold i Tysklands nabolande – ikke mindst Danmark.

Her mener blandt andre rusmiddelkonsulenter, at den tyske legalisering vil skabe problemer - frem for alt i grænselandet.

- Bekymringen er, at hvis man i Tyskland vælger at legalisere hashen, så sender det nogle signaler til specielt vores unge mennesker i de syddanske kommuner om, at det her nok ikke er så farligt, som vi andre måske ser det, siger John Hansen, der er SSP-koordinator i Aabenraa Kommune.

Han er især betænkelig ved udsigten til selvsamme grænsehandel, som head shop-indehaveren i Flensborg, Christopher Reinhardt, går og glæder sig til.

- Unge mennesker vil kunne tage bybussen fra Kruså til Flensborg. Og så kan de sidde dernede og ryge noget hash. Hvis de så tager det med tilbage til Danmark, har vi en dobbelt ulovlighed. Fordi de tager det med for at ryge det eller sælge det. Men de indfører det jo også. Og det er jo også en ulovlighed, understreger John Hansen.

Hans kollega, Henning Iversen, fra Center for Socialpsykiatri og Rusmiddel ved Aabenraa Kommune, slår lignende toner an. Centerlederen frygter, at danskere, der normalt ikke ville komme i berøring med cannabis, kunne blive fristet til at købe det syd for grænsen:

- De tænker måske, jamen, det kan da være et fint supplement til rødvinen en lørdag aften at købe en pakke joints. Måske er de ikke klar over, at bliver man stoppet af politiet, så kan man måske risikere sit kørekort, måske risikere sit job, siger han.

- Der er mange bagsider af den her medalje, fastslår Henning Iversen, der også er bekymret for, at hans center kan komme til at se flere misbrugere.

Men har Sønderjylland også et større alkoholmisbrug på grund af grænsehandlen med øl? Hør, hvad Henning Iversen svarer på det spørgsmål, i dagens udgave af Tiden:

Samere, Samsam samt tysk tjald

Kan ramme stopklods eller gylden middelvej

Egentlig burde sådanne scenarier slet ikke kunne opstå.

For da Schengenlandene i sin tid vedtog at nedlægge den indbyrdes grænsekontrol, blev det i store træk stadfæstet i aftalen, at landene forbyder al uberettiget produktion, salg og eksport af rusmidler, herunder cannabis.

På den måde ville man forhindre, at substanserne uhindret kunne passere landegrænser som del af det indre marked. Den aftale vil en tysk legalisering af cannabis principielt ramle lige ned i. Og det kan føre til sanktioner mod Europas største land.

Med mindre tyskerne finder en gylden mellemvej.

En mulighed kunne være at bede EU om at blive undtaget fra reglerne. Sverige havde held med noget lignende, da landet blev medlem af Unionen, og svenskerne fik lov at beholde deres snustobak.

Men for Tysklands vedkommende ville en undtagelse på nuværende tidspunkt kræve en ændring af aftalerne og et enstemmigt ja fra de øvrige EU-lande. Og det anser eksperter for at være urealistisk.

Hvis Tyskland fik sin undtagelse, er det sandsynligt, at der ville opstå præcis den cannabisturisme, som blandt andre de danske rusmiddelkonsulenter og syd- og sønderjyske borgmestre er bekymrede for.

Nabolande med et fortsat forbud kunne med andre ord risikere, at tysk cannabis oversvømmede deres markeder, og undergravede deres ønske om at forbyde rusmidlet. De ville altså næppe give Tyskland den støtte i EU, der skal til for at få cannabis legaliseret.

Kan satse på at være foregangsland

Og derfor går den tyske regering tilsyneladende efter en anden, gylden mellemvej.

Ifølge René Repasi, tysk EU-retsekspert og socialdemokratisk medlem af Europaparlamentet, har Tyskland bedt EU-kommissionen forhøre sig hos landene i Ministerrådet, om der er stemning for en fælles europæisk legalisering af cannabis.

Her ville et såkaldt kvalificeret flertal være nok til at søsætte de nødvendige lovforslag.

Tyskerne ville muligvis foreslå at være foregangsland – altså at legalisere cannabis som de første – som en slags eksperiment, så andre lande kunne se, om tiltaget fungerer.

I den forbindelse ville Tyskland skulle overbevise især de skeptiske EU-partnere om, at ledsagende koncepter omkring kontrol, prævention og rådgivning gør legaliseringen sikker, også for udenlandske EU-borgere og ikke mindst for nabolandene.

En ansat høster cannabis i et drivhus hos den tyske farmaceutvirksomhed Demecan, der producerer medicinsk cannabis. (Foto: © JENS SCHLUETER, Ritzau Scanpix)

Omvendt ville EU skulle se igennem fingre med, at Tyskland i princippet bryder med bestående aftaler, og afse fra sanktioner.

- Den fremgangsmåde har de nok største chancer for at blive til noget. Ikke mindst fordi Tyskland bringer en ret stor politisk pondus med ind i den europæiske beslutningsproces, forklarer René Repasi til DR Nyheder.

- Når det er sagt, bør det være magtpåliggende for Tyskland at få Danmark med i båden. For I er blandt de mest skeptiske lande, I har berettigede bekymringer, hvad angår en legalisering af cannabis, og I har en fælles grænse med Tyskland. Så en løsning, som Danmark kan acceptere, vil utvivlsomt præge beslutningen i Europa.

En dansk stemme kan altså være med til at afgøre, om Tyskland - og muligvis Europa - giver hashen fri. Om arbejdet for rusmiddelkonsulenterne i Sønderjylland bliver lettere eller sværere. Og om en head shop-indehaver i Flensborg kommer til at opleve gyldne tider – måske allerede lige efter nytår