Tyskland frygter ny corona-bølge: Lokker med vaccine-bratwurst, truer med test-regning

Politikere vil tage betaling for de ellers gratis corona-tests.

Myndighederne forsøger at lokke tyskerne til at blive vaccineret mod corona. Ét sted lød tilbuddet: "Få en gratis bratwurst, når du har fået dit stik". (Foto: Morten Fogde Christensen)

Efter en sommer med minimal coronasmitte, er den tyske smittekurve nu kravlet støt opad i et par uger.

Hvis ikke der gøres noget nu, risikerer man en voldsom fjerde corona-bølge i september, advarer regeringen i Berlin.

En bølge, der meget vel kan toppe, når tyskerne 26. september skal fælde deres dom over politikerne ved valget til Forbundsdagen.

Der er allerede gået ”valgkampstøj” i corona-strategien, lød lægernes kritik, da regeringen mandag valgte at tilbyde vacciner til 12-17-årige - stik imod den tyske vaccinekommissions anbefaling.

- Risikoen ligger i højere grad hos voksne, der ikke ønsker at blive vaccineret, end hos børn og unge mellem 12 og 17 år, sagde formanden for de tyske praktiserende læger, Ulrich Weigeldt, i går til Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Børnelæge og medlem af den tyske vaccinekommission, Martin Terhardt, kritiserer politikernes beslutning om at vaccinere børn og unge i stærke vendinger:

- Politikerne ser bort fra den medicinske ekspertise og har gentagne gange blandet sig i vores arbejde. Alle undersøgelser og modeller fortæller os, at den største risiko for smitte kommer fra voksne, siger han til Zeit Online.

Mange flere voksne skal lade sig vaccinere, hvis Tyskland skal undgå en ny corona-bølge i efteråret, advarer myndighederne.

'Få en gratis bratwurst med dit første stik'

Mens det i foråret var svært at få en vaccine-tid, kører der nu coronabusser rundt og tilbyder vaccine uden tidsbestilling foran storcentre og biblioteker.

- Antallet af folk, der får deres første stik, er lige så lavt som i februar. Dengang havde vi ikke nok vacciner, men det har vi nu: Bliv venligst vaccineret, skrev den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, mandag på Twitter.

Rundt omkring i delstaterne forsøger myndighederne at lokke folk til tomme vaccinecentre med diverse tilbud. I delstaten Thüringen har man haft held med at lokke folk med en gratis bratwurst.

I Berlin håber man i næste uge at kunne lokke unge til et vaccinationscenter i en koncerthal med DJ's, der spiller musik til ud på natten. Dog uden mulighed for at bestille en drink i baren.

Andre lokker med billetter til en fodboldkamp, gavekort til det lokale indkøbscenter og autografer med ishockey-stjerner.

52 procent af tyskerne er færdigvaccineret, 62 procent har fået det første stik. Til sammenligning er 56 procent af danskerne færdigvaccineret, og 72 procent har fået det første stik.

Centrale politikere vil kræve betaling for corona-test

Bratwurst og DJ's gør det ikke alene. Der må skrappere midler i brug, mener en række centrale politikere. De vil derfor indføre betaling på de ellers gratis corona-tests for alle, der har takket nej til at blive vaccineret.

- Corona-test bør koste noget, når alle har fået muligheden for at lade sig vaccinere – altså inden for nogle uger, sagde finansminister og kanslerkandidat for Socialdemokratiet, Olaf Scholz, i weekenden til avisen Frankfurter Allgemeine.

Det vil eksempelvis betyde, at ikke-vaccinerede tyskere selv må betale for den negative test, det kræver at spise inde på en restaurant.

Finansminister Olaf Scholz, der også er socialdemokraternes kanslerkandidat, vil sløjfe de gratis corona-tests, så snart alle har fået muligheden for at blive vaccineret. (Foto: STEFANIE LOOS © Ritzau Scanpix)

De gratis corona-tests skal ophøre den 20. september, lyder et konkret forslag fra Slesvig-Holsteins ministerpræsident, kristendemokraten Daniel Günther.

Herefter skal testen kun være gratis for folk, der af medicinske årsager ikke kan blive vaccineret.

- For disse mennesker – for eksempel gravide og børn – bør testen forblive gratis, sagde han i weekenden til Welt.

Ifølge regeringen i Slesvig-Holstein koster en hurtigtest 20-30 euro, svarende til 150-225 danske kroner, afhængig af udbyderen.

Fortalerne for at beholde de gratis tests peger omvendt på, at pres og straf ikke vil få flere til at lade sig vaccinere, men blot skabe større modstand i befolkningen.

Indenrigsminister Horst Seehofer fra kristendemokraterne, CDU, vil ikke sløjfe de gratis tests, fortalte han i weekenden til avisen Mittelbayerischen Zeitung, hvor han advarede:

- Hvor mange mennesker vil ikke længere kunne tage en test, hvis den ikke er gratis? Det kan føre til skjulte smittekæder.

Danmark er "Landet med en klar plan"

Tyskerne skal stadig bære mundbind i butikker, på caféer og i offentlig transport, og det kræver en negativ test eller et coronapas at spise på en restaurant - der i øvrigt skal registrere alle gæster.

I søndags tilføjede regeringen endnu en restriktion til listen: Alle over 12 år, der rejser ind i Tyskland, skal kunne fremvise en negativ corona-test eller dokumentation for, at de er færdigvaccineret eller har været smittet.

Det sker alt sammen på trods af, at Tysklands smittekurve ligger markant under Danmarks. I Tyskland er der cirka 19 smittede ud af 100.000. I Danmark er tallet over 110.

Men den tyske kurve stiger støt. Incidens-tallet er steget med 26 procent siden sidste uge. Og regeringen i Berlin advarer om, at hvis man ikke gør noget nu, risikerer man et incidens-tal på 400 i september.

Imens skæver de tyske medier til Danmark, hvor danskerne går rundt uden mundbind.

Tirsdag sendte den store tabloidavis BILD live-tv fra Danmark hele formiddagen under overskriften: 'Danskerne nyder deres frihed'.

Avisen Welt bragte en gennemgang af den danske strategi under overskriften 'Landet, der har en klar plan'.

En klar corona-plan er netop hvad tyskerne efterlyser fra deres politikere lige nu. Corona topper igen og igen listerne over de emner, vælgerne er allermest optaget af op til valget den 26. september.

Facebook
Twitter