Tyskland sender 14 kampvogne til Ukraine

Villighed fra USA til at sende kampvogne kan være årsag til, at tyskerne nu sender 'verdens bedste' vogne, vurderer korrespondent.

Tyskland giver også grønt lys til, at andre lande kan eksportere kampvognene til det krigshærgede land. Flere lande har meldt sig klar. (arkivfoto) (Foto: © PATRIK STOLLARZ, Ritzau Scanpix)

Beslutningen var ventet, men nu er det officielt.

Tyskland har besluttet at sende 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

Det oplyser den tyske regering ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Denne beslutning er i overensstemmelse med vores velkendte linje, hvor vi har støttet Ukraine efter bedste evne. Vi handler i tæt koordination med vores internationale partnere, siger kansler Olaf Scholz.

Kampvognene vurderes at kunne få afgørende betydning for ukrainernes krigsindsats mod russerne, fordi disse er nogle af de bedste og mest moderne kampvogne i verden.

Der er cirka 2.000 Leopard-kampvogne i Europa, og Tyskland har ifølge CNN over 300 af dem.

Men fordi Tyskland har produceret dem alle, har landet derfor ret til at bestemme, om de må eksporteres af lande, der har købt dem i sin tid.

Derfor giver Tyskland nu også grønt lys til, at andre lande kan eksportere kampvognene til det krigshærgede land.

Ifølge den tyske regering vil ukrainske soldater inden længe modtage træning i at bruge de tyske Leopard-kampvogne.

LIVE Følg sagens udvikling i vores liveblog

Presset voksede på regeringen

En række lande har tilkendegivet, at de ville sende deres Leopard 2-kampvogne til Ukraine, men det kunne de ikke, så længe Tyskerne tøvede.

Blandt andet Polen har længe forsøgt at presse tyskerne.

Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, reagerer på Tysklands beslutning om at sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine:

- Sammen sætter vi fart på vores indsats for at sikre, at Ukraine vinder krigen, og at der kommer varig fred, siger Sunak ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Også lande som Polen, Frankrig og Litauen takker tyskerne for at have truffet beslutningen om at hjælpe med kampvognene.

Ukrainske soldater: Vores kampvogne er lort

I aftes kom den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, med en appel om, at landets allierede hurtigt træffer en beslutning om at sende kampvogne til Ukraine.

For et par dage siden mødte DR Nyheder en række ukrainske soldater ved fronten i Ukraine.

Og de brokkede sig højlydt over de kampvogne, som de lige nu har adgang til.

- Prøv at se her. Det er noget lort. Kan I høre mig, Danmark? Hør efter, det er noget pis, sagde en af de soldater, vi talte med.

Hovedparten af de kampvogne, som soldaterne benytter sig af, er fra Sovjet-tiden.

- Når vi skyder, så falder dette stykke nogle gange ud. Det sker, at de alle sammen falder ud. Vi skal arbejde, men det er nærmest umuligt på denne måde.

- Vi kan betjene alle typer kampvogne. Bare giv os dem, så skal vi nok fikse det, sagde en anden soldat, som vi talte med forleden.

Her er det tyske soldater foran den type kampvogn, som tyskerne nu sikrer kan komme til Ukraine. Forud for Tysklands officielle udmelding om at ville sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine, advarede en talsmand for Kreml om, at kampvognene kommer til at brænde op på slagmarken. (Foto: © Axel Heimken, Ritzau Scanpix)

USA og andre lande på vej med flere vogne

Meget tyder på, at USA kan være på vej med tunge kampvogne til Ukraine i form af nogle af deres Abrams-kampvogne, skriver amerikanske medier.

Og netop USA's rolle har sandsynligvis haft afgørende betydning for kansler Olaf Scholz' beslutning om kampvognene. Det vurderer Michael Reiter, vores korrespondent i Tyskland.

- Vi skal i mine øjne se mod USA for at få forklaringen på, hvorfor tyskerne nu er klar til at give grønt lys til at levere Leopard-kampvogne til Ukraine.

- Det har tilsyneladende fra tysk side været en betingelse, at USA også skal levere kampvogne til Ukraine, før Tyskland vil sige 'go' for at Leopard-kampvognene kan komme afsted til Ukraine.

Scholz har flere gange slået på, at Tyskland ikke vil "gå enegang" i forhold til at levere Leoparder til Ukraine.

Den britiske regering meddelte den 14. januar, at den ville sende Challenger 2-kampvogne til Ukraine.

Polen, Finland og Spanien har allerede tilkendegivet, at de er villige til også at sende en række af deres Leopard-kampvogne til Ukraine.

Hvad skal Ukraine bruge kampvognene til

  • Leoparderne er landkrigens kraftigste våben. De er forhammeren, der er bygget til at slå hul på og smadre alt på sin vej. Ukraine kan bruge kampvognene til at forsvare sig mod den russiske offensiv, som alle forventer er under opsejling. Men de kan også bruge dem som spydspidsen til at erobre besatte landområder tilbage.

  • Ukraine har fået en masse pansrede køretøjer af støttelandene. Ud over kampvognene er det infanterikampkøretøjer som Bradley og Stryker fra USA, Marder fra Tyskland og CV90 fra Sverige.

  • Med dem kan Ukraine bygge en landstyrke, der kan flytte sig hurtigt og slå rigtigt hårdt. USA har lovet, at de vil træne Ukraine i den helt slags særlige manøvre-krig, som er rygraden i Nato-landenes opskrift for, hvordan sådan noget bør foregå.

/DR Nyheder/