Fremover bliver det sværere ikke at være vaccineret i Tyskland.
Det står klart, efter den afgående kansler, Angela Merkel, i dag holdt pressemøde i kølvandet på et møde med ministre fra de tyske delstater.
Her kom det frem, at der venter en række coronastramninger, der særligt retter sig mod de uvaccinerede tyskere.
Det betyder blandt andet, at det fremover kun er tyskere, der er vaccinerede eller raskmeldt efter coronasmitte, der kan få adgang til en række butikker, blandt andet tøjbutikker, samt kultur- og fritidstilbud så som barer, fitnesscentre og biografer.
Dermed indfører hele landet den kurs, som en række tyske delstater i forvejen havde taget hul på.
- Situationen i vores land er alvorlig, lød det fra Merkel ved dagens pressemøde, hvor hun kaldte stramningen "en solidaritetshandling", beretter Reuters.
Samtidig fortalte kansleren, at man er blevet enige om at indføre maskepåbud på de tyske skoler og indføre forsamlingsloft. Her er der også særlige regler for tyskerne, som har sagt nej til at rulle ærmerne op.
Herunder at uvaccinerede - uanset om det er i det offentlige eller i hjemmet - bør begrænse private sammenkomster til egen husstand og højst to personer fra en anden husstand.
Skal stemme om vaccinepligt
De tyske smittetal er eksploderet i den seneste tid, hvilket har ført til advarsler fra eksperter om, at de tyske hospitaler risikerer at blive overbelastede, hvis der ikke sker noget drastisk.
Og her bliver obligatoriske vacciner set som et tungt redskab i regeringens værktøjskasse. For i øjeblikket er kun lidt over 68 procent af tyskerne færdigvaccinerede. Et godt stykke under regeringens minimumsmål på 75 procent.
Både Angela Merkel og Olaf Scholz, som forventes at overtage som kansler i næste uge, har hidtil været imod vaccinepligt, hvor førstnævnte har ment, at det er myndighedernes ansvar at overbevise borgerne, mens Scholz så sent som i september under en debat i Forbundsdagen sagde:
- Jeg synes, det er forkert at starte en debat om vaccinepligt.
- Vi er i denne situation, fordi der ikke er nok mennesker, der er vaccinerede. Det er derfor det rette, at medlemmerne af Forbundsdagen skal stemme ud fra deres egen samvittighed om at indføre en vaccinepligt fra det tidspunkt, hvor alle, der nu lader sig vaccinere, også har fået andet stik, skrev Olaf Scholz på Twitter i går.
Hør ham uddybe argumentet i videoen herunder:
Og i dag slog kansler Merkel fast, at hun vil have indført vaccinepligt i Tyskland.
- I lyset af denne situation er det nødvendigt at gøre vaccination obligatorisk. Hvis jeg sad i Forbundsdagen, ville jeg stemme for det, siger Angela Merkel ifølge Bild, og hun oplyser, at en eventuel vaccinepligt tidligst vil kunne træde i kraft fra februar.
Tiltag kritiseres fra flere sider
Det er uvist, hvordan loven konkret skal skrues sammen – og hvad straffen i givet fald skal være, hvis man fortsat nægter at lade sig vaccinere.
I Tysklands naboland Østrig har regeringen varslet vaccinepligt fra 1. februar. Ifølge flere medier indeholder lovudkastet bøder på op mod 54.000 kroner eller seks ugers fængsel som straf for overtrædelser.
I Grækenland har borgere over 60 år fået frem til den 16. januar 2022 til at blive vaccineret eller bestille en tid til en vaccine. Ellers vil de blive opkrævet 100 euro om måneden, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Den varslede vaccinepligt i Tyskland er allerede inden dagens udmelding blevet kritiseret for at være en alvorlig indskrænkning af borgernes frihed, og nogle kritikere mener også, at det vil være decideret forfatningsstridigt.
Omvendt mener andre dele af det tyske samfund, at coronasituationen i landet betyder, at regeringen må tage endnu strengere midler i brug. En vaccinepligt fra februar vil nemlig ikke stoppe smitten her og nu, og derfor lyder argumentet, at der skal indføres en ny hård nedlukning af tre ugers varighed.
På flere hospitaler er situationen nu så presset, at overlæger direkte opfordrer folk til at undgå ekstremsport og være ekstra årvågne i trafikken for ikke at belaste intensivafdelingerne, der får stadigt flere coronapatienter.
Derudover er det tyske luftvåben sat ind for at hjælpe med at transportere coronapatienter fra hårdt pressede hospitaler til andre delstater, fordi man er løbet tør for plads på intensivafdelingerne.