Tyskland svarer Trump igen: Vi er klar hvis I vil starte en handelskrig

Trump får meget svært ved at gennemføre sine planer om at favorisere amerikanske virksomheder, siger handelsekspert.

Det er ikke muligt at isolere sig fra verdensøkonomien, siger Frankrigs præsident Francois Hollande. Handelsekspert giver ham ret. (Foto: ALEX WONG © Scanpix)

Amerika først.

USA's nye præsident, Donald Trump, gentog under sin indsættelse i går et af sine foretrukne slagord og cementerede dermed planerne om at føre en økonomisk politik, der favoriserer amerikanske virksomheder.

De to små ord gav panderynker i Europa. I Tyskland gav handelsminister og vicekansler Sigmar Gabriel kontant igen, da han i et interview med ZDF sagde, at Europa lige så godt kan forberede sig på en "hård tid", hvis USA gør alvor af planerne om at isolere sig handelsmæssigt.

- Hvis USA vil starte en handelskrig med Kina og hele Asien, så vil vi som europæere og tyskere stå klar som partnere, sagde han.

- Europa og Tyskland har brug for en strategi rettet mod Asien og Kina.

Trump har gennem sin valgkamp talt dunder mod internationale handelsaftaler, advaret en række specifikke firmaer mod at bygge fabrikker uden for USA og langet hårdt ud efter Kina, som han har truet med at hæve importafgifter på kinesiske varer til 45 procent.

Europa skal forsvare den åbne verdensøkonomi

Tyskland har også fået en forsmag på de nye linjer, idet Trump har truet bilproducenterne BMW og Mercedes med ekstra told, hvis de fortsætter deres planer om at opføre fabrikker i Mexico. Derfor er svaret fra Tyskland heller ikke overraskende, siger Morten Ougaard, professor på CBS og ekspert i handelsaftaler.

- Indholdet i det tyske svar er meget klart, at hvis Trump virkelig vil køre så offensiv en politik, som han lovede i sin tale med handelspolitiske indgreb over for Kina, så skal Europa stå sammen og fortsætte med at forsvare en åben verdensøkonomi, siger han.

- Så må Europa styrke samarbejdet med Asien, og det vil så blive Tyskland og Kina, der overtager pladsen som de ledende kræfter i verdensøkonomien.

Også fra Frankrig blev der reageret på Trumps fastholdelse af sin 'America first'-retorik.

- Vi er en global og åben økonomi, lød det fra den franske præsident Francois Hollande.

- Det er ikke muligt og ikke ønskværdigt at ville isolere sig fra verdensøkonomien. (...) Det vil betyde, at vi mister job og færdigheder og spilder muligheden for at udvikle vores økonomi, sagde han.

Man kan ikke gå baglæns

Professor Morten Ougaard er enig i, at det bliver svært for Trump at føre sin protektionistiske linje igennem.

- Den globale arbejdsdeling kan ikke skrues tilbage. Man kan selvfølgelig godt mene, at der er problemer med den globaliseringsmodel, vi har valgt, og at der er ting, der skal laves om. Men at trække sig tilbage og lukke sig om nationale økonomier er ikke en realistisk mulighed. Heller ikke for USA, siger han.

Han er spændt på at se, om Trump har tænkt sig at føre planerne ud i livet, eller om ordene er ren retorik for at tilfredsstille de ofte omtalte Trump-vælgere, der er sakket bagud i globaliseringskapløbet og længes tilbage til en svunden tid, hvor de gamle tunge industrier blomstrede i USA.

- Det er et spørgsmål om, hvor meget han mener det, siger Morten Ougaard.

- Han siger, at han vil skaffe flere amerikanske job og fortier helt, at den amerikanske økonomi er i fremgang og er vokset under Obama. Det giver ham en mulighed for om nogle måneder at sige, se nu har jeg skaffet en masse job.

På samme måde har Obama allerede stået for en hårdere linje over for Kina med blandt andet klager til verdenshandelsorganisationen WTO over Kinas statsstøtte til sin egen stålindustri, som har givet kinesiske firmaer en unfair konkurrencefordel på det internationale marked.

Vil skade USA selv

I Tyskland sagde Sigmar Gabriel i går, at han føler sig overbevist om, at Trump mener, hvad han siger.

Men ifølge Morten Ougaard har vi stadig til gode at se, hvad han konkret kommer til at gøre, og hvordan han vil tackle det problem, at en protektionistisk politik også vil ramme USA selv.

- Det vil formentligt skade USA økonomisk, for andre lande vil selvfølgelig ikke bare se passivt til, men tage modforholdsregler, siger han.

Et konkret eksempel på problemer, som Trump vil støde ind i, hvis han vælger at skrotte internationale handelsaftaler, kan vi finde inden for Danmarks egne grænser. I sidste uge meldte den amerikanske gigant Facebook ud, at de vil bygge et nyt datacenter på Fyn, og netop sådan et projekt kan lide skade, hvis USA handelsmæssigt lukker sig om sig selv. For Facebook er bare en af de virksomheder, der ikke kan efterleve Trumps krav om at sætte deres eget land først.

- Facebook har brug for at placere nogle af deres datafarme tæt på kunderne, for det bliver for tungt, hvis alt skal køre gennem transatlantiske kabler til USA. Det ville teknisk set være irrationelt at gøre, siger Morten Ougaard.

- Hvis han vil indføre regler, der favoriserer investeringer i USA, så vil EU svare igen med restriktioner, der kan gøre livet surt for for eksempel Facebook. Så det vil give bagslag for amerikanske virksomheder.

Kineserne kan droppe Boeing-fly

I forhold til Kina nævner Morten Ougaard, at kineserne har masser at svare igen med, hvis Trump vil sætte importafgifterne op. For eksempel kunne de vælge at aflyse de store ordrer, landet har afgivet på amerikanske Boeing-fly og i stedet vælge de europæiske airbuses.

Eksperterne kan ikke gøre så meget andet end at gætte på, hvad der vil ske, hvis Trump fastholder sin valgløfter, men sikkert er det i hvert fald, at det vil betyde, at verden bliver sat i en situation, vi ikke har stået i før.

- USA er stadig verdens stærkeste militærmagt, og Trump har lovet, at han vil styrke det, og at han så samtidig vil føre en økonomisk politik, som resten af verden ikke er enig i. Det har vi ikke prøvet før. De sidste 70 år har det været sådan, at USA har kombineret den økonomiske førerstilling med militær overlegenhed, siger han:

- Hvis den ligning holder op med at fungere, så......ja så kan jeg ikke lige overskue, hvad der sker.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter