Tyskland tvunget til at hive i nødbremsen: 'Vi er dybest set i en ny pandemi'

I slutningen af februar begyndte Tyskland at åbne op igen - men nu går smittetallene igen den forkerte vej.

Den tyske kansler Angela Merkel under et pressemøde tidligere i dag, flankeret af Markus Söder, Bayerns ministerpræsident, og Berlins borgmester, Michael Müller. (Foto: Filip Singer/EPA/Ritzau Scanpix)

Mens Danmark snart kan se frem til åbne storcentre, frisører og biblioteker, har en genåbning af samfundet igen lange udsigter for vores nabo mod syd.

I går meddelte den tyske kansler, Angela Merkel, i hvert fald, at den delvise nedlukning, der gælder i Tyskland lige nu, bliver forlænget frem til den 18. april.

- Vi bliver desværre nødt til at tage nødbremserne i brug, lyder det fra kansleren.

Det sker, efter at smitteraten i Tyskland er steget til 107 per 100.000 indbyggere. Ifølge kansleren er det særligt udbredelsen af den særligt smitsomme britiske variant af virusset, der skaber bekymring.

- Vi er dybest set i en ny pandemi. Den britiske mutation er blevet den dominerende, siger Angela Merkel ifølge Reuters.

- Helt fundamentalt står vi over for en ny virus af samme type, men med helt andre karaktertræk. Mere dødelig, mere smittende og smittende i længere tid.

Langt fra den magiske grænse

Forlængelsen af restriktioner sker, efter Tyskland ellers langsomt begyndte at lette på restriktionerne tidligere på måneden.

Men spredningen af de mere smitsomme virusvarianter har drevet smittetallene i vejret og udløst bekymring for, om det tyske sundhedssystem kan håndtere presset fra de mange corona-patienter.

Man havde ellers håbet, at forårets komme også betød en yderligere genåbning af det tyske samfund - men det må man nu skyde en hvid pil efter, fortæller DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

- Incidensen på landsplan i Tyskland ligger i dag på 108 nye smittede pr. 100.000 pr. uge – med stigende tendens. Det er langt fra den magiske grænse på 50, regeringen havde sat for, hvornår man kunne begynde at genåbne, siger han og fortsætter:

- Det havde man egentlig forestillet sig skulle ske her i foråret, planen for de enkelte åbningstrin lå klar. Men fordi pilen peger den forkerte vej i forhold til smitten, vælger Merkel og de tyske ministerpræsidenter at forlænge nedlukningen frem til 18. april, de foretager enkelte skærpelser og trækker visse åbningstiltag tilbage.

I alt har Tyskland indtil videre registreret flere end 2,6 millioner tilfælde af corona-smittede med over 7.000 smittede alene i går. Knap 75.000 tyskere har mistet livet med corona-virus indtil videre.

Indfører grænsekontrol mod Polen

Det er dog ikke kun den interne situation i Tyskland, der gør, at man hæver corona-alarmberedskabet. Også situationen i de nærliggende lande spiller en rolle, ikke mindst i nabolandet Polen, hvor smitteraten lige nu er tre gange højere end i Tyskland.

Inden for blot en uge er antallet af smittede polske borgere ifølge Reuters steget med 34 procent – mandag blev 14.578 registreret smittet. Ifølge de polske myndigheder udgør den særligt smitsomme britiske variant 80 procent af nye smittetilfælde.

Det har fået de tyske myndigheder til at indføre grænsekontrol i et forsøg på at undgå, at smitten breder sig ind over landets grænser.

Det betyder, at polakker skal være testet negativ for corona-virusset inden for 48 timer, hvis de vil rejse ind i Tyskland.

Lignende smittetal, anden metode

Selvom danskerne og tyskerne går nogle meget forskellige uger i møder i den kommende tid, så er der alligevel visse lighedstræk mellem vores to landes situation. Hvis man sammenligner Tysklands og Danmarks smittekurver, så følges de næsten ad.

Men Tyskland er løbet ind i en række af problemer med håndteringen af corona-smitten, og det er en af grundene til, at landet vælger at gå en anden vej end Danmark, fortæller Michael Reiter.

- Først og fremmest forløber vaccinationerne meget langsomt. Dertil kommer, at man endnu ikke formår at teste bredt i befolkningen for at identificere smitte, og at smitteopsporingen ofte ikke fungerer godt nok til for alvor at bryde smittekæder, siger Tyskland-korrespondenten og fortsætter:

- Det er værktøjer, som Statens Seruminstitut nævner som forudsætninger for, at man nu genåbner i Danmark. Og når de værktøjer ikke sættes rigtigt ind – som det er tilfældet i Tyskland – så kan man kun forsøge at kontrollere pandemien ved at skærpe restriktioner og lukke yderligere ned. Og derfor går Tyskland den vej, mens Danmark lukker op.

En kvinder bliver vaccineret på det lokale vaccinationscenter i byen Hagen i Tyskland. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Et lys for enden af tunellen

Indtil videre har ni procent af Tysklands befolkning fået mindst ét stik, men forhåbningen er, at farten på vaccinationerne kan blive skruet op i den kommende tid.

Det er et kapløb med tiden, hvis ikke de nye mutationer skal få overtaget, inden store dele af befolkningen er blevet immuniseret, lød det i går fra den tyske kansler.

- Tingene er svære i længere tid, end vi havde forventet, men der er et klart lys for enden af tunnelen, siger Angela Merkel ifølge Reuters.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk