Tyskland undersøger opsigtsvækkende misdannelser: Tre nyfødte på samme hospital har samme misdannelse

Inden for kort tid er tre børn blevet født med samme type misdannelser på samme hospital i Tyskland.

Hospitalet har ikke set denne type deformitet i mange år og undrer sig derfor over tre tilfælde inden for korttid (arkivfoto). (Foto: (C) DR Nyheder © (c) DR)

Sammenfaldet af tre særlige fødsler har vakt undren i Tyskland og sat gang i en større undersøgelse af fødsler, hvor børn er født med misdannelser.

I perioden mellem juni og september i år blev der på Sankt Marien-hospitalet i byen Gelsenkirchen født tre børn, der har misdannelser på den ene hånd. Hos alle tre børn er underarmen vokset normalt ud, mens den ene af hænderne er underudviklet.

Og det er ganske usædvanligt, at tre af sådanne tilfælde finder sted så tæt på hinanden, oplyser hospitalet ifølge CNN.

- Vi har ikke set misdannelser af denne slags i mange år. Flere forekomster kan være tilfældigt, men vi mener, at den korte periode mellem dem er slående, lyder det.

Hospitalet oplyser samtidig, at der ingen 'etniske, kulturelle eller sociale' ligheder er mellem familierne, som kan forklare en sammenhæng, men at familierne kommer fra samme lokalområde.

Det er mellem én og to procent af nyfødte, der fødes med misdannelser, lyder det desuden fra hospitalet.

'Tre tilfælde på en måned er ikke normalt'

I Tyskland har de ikke et nationalt register over børn, der bliver født med misdannelser, og det er derfor svært at opspore eventuelle bølger af forekomster.

Derfor var det også en tilfældig jordemoder, som CNN har talt med, der gjorde opmærksom på den mærkværdige situation, efter hun havde talt med andre jordmødre på et internetforum.

Jordemoderen Sonja Liggett-Igelmund fra byen Köln studsede over, at noget, de oplever så sjældent, pludselig skete så tæt på hinanden.

- For mig virkede det som noget større. En jordemoder havde kun oplevet ét tilfælde i hele sin karriere, så tre tilfælde på en måned er ikke normalt, siger hun til CNN.

Siden hun gjorde opmærksom på problemet, er hun blevet kontaktet af mange familier fra hele Tyskland, der for nylig har fået børn med misdannelser. Og mange af dem blev født i sommer.

Sætter stor undersøgelse i gang

Efter jordemoderen og hospitalet i Gelsenkirchen har taget sagen op, har sundhedsministeriet i delstaten Nordrhein-Westfalen igangsat en undersøgelse af problemernes omfang.

Derfor vil man tage kontakt til alle hospitaler i delstaten for at høre, om de har oplevet lignende tilfælde.

- Derudover opretter vi kontakt med lægeforeninger, regeringen og de andre stater for at undersøge mulige årsager, oplyser delstaten til CNN.

Kommer efter fransk undersøgelse sidste år

Hele sagen i Tyskland kommer kort tid efter en lignende sag i Frankrig. I oktober sidste år registrerede franske sundhedsmyndigheder syv tilfælde af misdannelser blandt nyfødte i tre forskellige områder.

Det førte til en udvidet national undersøgelse, som fandt yderligere 11 tilfælde mellem 2000 og 2014.

Det fik den franske sundhedsminister, Agnès Buzyn, til at advare om, at det kunne skyldes miljøproblemer.

- Det kunne være noget, de har spist eller drukket, eller noget, de har indåndet, sagde hun ved den lejlighed.

Ifølge Sankt Marien-hospitalet i Gelsenkirchen kan misdannelser skyldes infektioner eller forskellige giftstoffer.

Tidligere stod der skrevet i artiklen, at de tre børn hver især er født uden den ene hånd. Det er ikke korrekt. De tre børn er hver især født med misdannelser på den ene hånd.