Tyskland vedtager lov om tvungen mæslingevaccine

Fra 1. marts 2020 skal alle børn i tyske børnehaver og skoler vaccines mod mæslinger. Ellers giver det bøder.

En øget antal vaccine-skeptikere risikerer at underminere beskyttelsen mod mæslinger. (Foto: Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

Med stemmerne 459 for og 89 imod vedtog det tyske parlament torsdag at gøre mæslingevaccinen obligatorisk for børn i børnehaver og skoler.

Den nye lov træder i kraft 1. marts næste år.

Loven kræver, at alle børn er vaccineret, før de kan begynde i en ny børnehave eller skole.

Hvis forældrene ikke kan bevise, at barnet er vaccineret, kan det koste dem op mod 2.500 euro i bøde. Det svarer til knap 18.700 danske kroner.

Forældre til børn, der allerede er indskrevet i en børnehave eller skole, skal senest den 31. juli 2021 kunne fremlægge bevis for, at barnet er vaccineret.

- At beskytte sig mod mæslinger er lig med børnebeskyttelse, sagde den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, torsdag.

Han tilføjede, at loven også kommer til at gælde for alle ansatte i børnehaver, skoler og på medicinske faciliteter samt asylansøgere.

Mæslinger ikke et problem i Danmark

I Danmark er der ikke noget stærkt grundlag for at indføre den tvungne vaccine. Det mener Statens Serum Institut.

- Vi har ikke noget problem med mæslinger i Danmark. Vi har elimineret sygdommen, og vi ser få tilfælde, som typisk er importerede tilfælde.

- Der kan komme enkelte smittetilfælde i Danmark, men der er ikke noget folkesundhedsproblem med mæslinger i Danmark. Så der er ingen stærk grund til at skulle indføre tvang, når man ikke har noget problem, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen

Vaccinen mod mæslinger, fåresyge og røde hunde - den såkaldte MFR-vaccine - er sikker og effektiv, men sundhedspersonale over hele verden kæmper i stigende grad mod vaccineskeptikere.

Den tyske sundhedsminister Jens Spahn i samtale med kansler Angela Merkel. (Foto: CLEMENS BILAN © Scanpix)

Forældre, der undersøger, hvor sikker vaccinen er, bliver ledt på vildspor af misinformation på internettet og religiøse, kulturelle og højreekstremistiske overbevisninger.

Ifølge Robert Koch Institut er over 500 personer blevet smittet med mæslinger i Tyskland i år.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, vurderer, at omkring 95 procent af en befolkning bør være vaccineret for at sikre befolkningens immunitet.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention i USA har mæslingevaccinen reddet 21 millioner liv mellem 2000 og 2017.

/DR Nyheder