Tyskland vil forbyde plastikposer

Tyskland vil være foregangsland, når EU's forbud af engangsplastik igangsættes.

Den tyske miljøminister ser ingen grund til ikke at afskaffe engangsplastikposerne på grund af mange andre gode alternativer. REUTERS/Chris Wattie (Foto: Chris Wattie © Scanpix)

I Tyskland skal plastikposerne ikke være på hylderne under kassebåndet fremover. Det mener den tyske miljøminister, Svenja Schulze, som er i gang med at forberede et forbud mod poserne.

- Min ambition er, at vi skal væk fra smid-væk-kulturen, og i stedet skal vi fokusere på ikke at bruge så meget plastik, siger Svenja Schulze til Reuters uden at give en decideret tidsplan for, hvornår forbuddet skal virke fra.

Tyskland i front mod plastikken

Den socialdemokratiske minister Svenja Schulze har i længere tid arbejdet på at håndtere plastik på en mere bæredygtig måde. Hun har herunder fremlagt en plan for, at Tyskland skal ligge i front for en fremtid uden emballage og engangsplastik.

Den tyske miljøminister Svenja Schulze har igangsat flere miljøvenlige initiativer for at mindske Tysklands plastikforbrug. REUTERS/Fabrizio Bensch (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

Forbuddet mod plastikposer vil omfatte bæreposer til madvarer, tøj eller andet. Gennemsigtige poser til frugt er indtil videre ikke omfattet af forslaget, men Svenja Schulze vil arbejde på at finde frem til en løsning, som reducerer plastikemballage til frugt og grønt ved et møde med detailhandlere i efteråret.

Forslaget vil blive diskuteret på et møde i miljøministeriet den 20. september.

Allerede godt på vej

Forbruget af plastikposer i Tyskland er de seneste år blevet reduceret kraftigt, og andelen af plastikposer er i dag på under en procent af det samlede plastikforbrug. Det sker efter, at der er blevet indgået en aftale mellem flere virksomheder og regeringen om, at kunderne skal frem med tegnebogen, hvis de skal have en pose med.

Indtil videre har 360 virksomheder formelt støttet op om betaling af engangsplastikposer, og endnu flere har uformelt fulgt direktivet. En undersøgelse lavet af det tyske detailforbund viser, at der tilbage i 2015 var 68 plastikposer per person. I år er der kun 20 plastikposer per person.

– Mange store butikskæder har i mellemtiden afskaffet plastikposerne fuldstændig. Det viser sig positivt i statistikken, sagde præsidenten for Einzelhandelverband HDE, Josef Sanktjohanser, til Flensborg Avis sidste år.

I Danmark er der ikke vedtaget nogen lov om betaling af plastikposer, men flere virksomheder har dog alligevel valgt at tage betaling for poserne med et argument om at reducere plastikforbruget.

Tilbage i december 2018 blev man EU enige om et forbud mod engangsplastik - forbuddet omfatter dog ikke plastikposer.

Facebook
Twitter