Tysklands kristenkonservative kårer Armin Laschet som kanslerkandidat: Her er manden, der kan afløse Angela Merkel

Kandidaturet er gået til CDU's formand, men sejren ved det kommende parlamentsvalg er langt fra sikret.

CDU's partiformand, Armin Laschet, vandt i nat sit partis støtte som kandidat til kanslerposten. Tyskerne går til valg til efteråret. (Foto: FILIP SINGER © Scanpix)

Efter en uges heftig magtkamp om, hvem der skulle være deres kanslerkandidat – Armin Laschet fra partiet CDU eller Markus Söder fra partiet CSU – valgte Tysklands kristenkonservative i dag at kåre den 60-årige Armin Laschet. På et pressemøde over middag erkendte Markus Söder sit nederlag.

Da de to partier går til valg sammen og traditionelt samler flest tyske vælgere omkring sig, er Armin Laschet den mest oplagte arvtager til kansler Angela Merkel, der ikke genopstiller, når tyskerne går til forbundsdagsvalg i september.

Men hvem er manden, der dermed kan gå hen at blive Europas nok mest indflydelsesrige politiker?

Søn af en minearbejder

Først og fremmest kunne Armin Laschet være din hyggelige nabo.

Han bor i rækkehus i sin vesttyske fødeby Aachen. Hver uge går Armin ned og tipser i den lokale kiosk. Når han er færdig køber han gerne en pakke cerutter, som han kan ryge hjemme i stuen. Imens lytter han måske til lidt musik med den tyske rocksanger Peter Maffay, som han er vild med.

Armin Laschet elsker også tysk schlagermusik fra 1970'erne. Og så har han årskort til den lokale fodboldklub Alemannia Aachen.

Den 1,72 meter høje rhinlænding er stolt søn af en minearbejder og en hjemmegående husmor. Han har været gift med Susanne i over 35 år. Han mødte hende i et katolsk kirkekor, da de var børn. I dag har de selv tre voksne børn.

Af samme støbeform som Merkel

Armin Laschet har studeret jura og statskundskab. Og så har han en lang karriere bag sig i Tysklands kristenkonservative parti CDU. I 2017 blev han ministerpræsident i landets folkerigeste delstat, Nordrhein-Westfalen – hans hjemstavn. Det er et område præget af industri, hvor globaliseringen har ramt hårdt, og hvor mange har mistet deres levebrød.

Man siger, at Armin Laschets erfaringer med de vælgergrupper har afrundet hans konservative kanter.

Han fører en midtsøgende politik, der ligger tæt op af Angela Merkels. Og lige som hende er han overbevist europæer, men samtidig villig til at beskytte specifikt tyske interesser – ikke mindst industriens.

Og Laschet minder om Merkel på endnu flere punkter: Han er god til at finde kompromiser blandt stridende parter. Han ses også som solid og jordnær. Men han kan også virke lidt for forsigtig, ja, ubeslutsom endda – på samme måde som kansleren, han gerne vil afløse.

Kansler Angela Merkel og Armin Laschet, da han vandt posten som ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen i 2017. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

Har sat skub i nedturen

Det har man især mærket siden januar i år, hvor Armin Laschet blev formand for sit og Merkels parti, CDU. Et formandskab han foreløbig er snublet igennem.

Armin Laschet har fået hård kritik for sin slingrende kurs under coronapandemien. Han er skiftet frem og tilbage mellem at ville åbne og lukke det tyske samfund, og det har vælgerne ikke brudt sig om. Tysklands regering, som CDU står i spidsen for, er i forvejen under beskydning for, hvad tyskerne synes er en alt for famlende og fodslæbende håndtering af coronakrisen.

Forventningen til den ny CDU-formand har været, at han skulle vende nedturen i meningsmålingerne. Men han har snarere bidraget til den. Ja, faktisk ser det ud, som om han ufrivilligt har sat ekstra skub i nedturen.

Ingen slag i bordet

Da de kristenkonservative partier CDU og CSU i foråret blev ramt af en omfattende korruptionsskandale, forventede mange, at formand Laschet ville slå i bordet og lægge mest muligt afstand til de involverede partifæller.

Men hans reaktion kom sent og virkede forsagt.

Da vælgernes vrede over de kristenkonservative truede CDU ved to vigtige delstatsvalg, håbede baglandet, at Armin Laschet ville komme sine partifæller til hjælp i valgkampens slutspurt. Men det virkede snarere, som om han havde afskrevet dem på forhånd. Delstatsvalgene endte med historisk dårlige resultater til CDU.

Den seneste fadæse for Armin Laschet var en optræden i et af Tysklands mest kendte talkshows. Her sad en svedende og nervøst gestikulerende CDU-formand og havde overmåde svært ved at svare på værtens kritiske spørgsmål.

Reaktionerne i medierne var sønderlemmende. Og det er vælgernes dom over Armin Laschet også. I en måling for nylig vurderede kun fire procent, at Laschet har de lederegenskaber, der skal til for at blive kansler.

CDU brugte sin førsteret

Men hvorfor pokker så opstille den hyggelige, men fumlende nabo fra Aachen som kanslerkandidat?

Blandt Tysklands kristenkonservative, partierne CDU og CSU, er det en fasttømret tradition, at lederen af det største parti stiller op som kanslerkandidat. Og i dette valgår er det altså Armin Laschet fra CDU.

Ganske vist stillede det mindre parti CSU også med en kanslerkandidat: Markus Söder, partileder og ministerpræsident i delstaten Bayern. Han er Tysklands mest populære politiker – næst efter Angela Merkel.

Markus Söder er partileder i CSU, Tysklands andet store konservative parti, og ministerpræsident i delstaten Bayern-München. (Foto: ANNEGRET HILSE © Scanpix)

57 procent af tyskerne synes, han har de kvaliteter, der skal til for at blive kansler. Og såvel hans parti, CSU, et flertal i den fælles parlamentsgruppe med CDU og store dele af CDU's lokalafdelinger pegede på ham som den oplagte kandidat.

I sidste uge gik Markus Söder og hans støtter ind i en voldsom magtkamp for at vinde posten. Men ledelsen i CDU var ikke villig til at løsne grebet om magten og underordne sig en potentiel kansler fra lille søsterpartiet CSU. Og derfor brugte partiet sin førsteret til at udpege den kristenkonservative kanslerkandidat.

Det skete under et syv timer langt og vildt kaotisk møde i aftes og i nat, hvor Armin Laschet fik to-tredjedele af CDU-ledelsens stemmer. Et ret dårligt resultat i det topstyrede og disciplinerede parti.

Fem måneder til at løbe valgsejren hjem

Forhåbningen er nu, at meningsmålingerne kun udgør et øjebliksbillede, og at Armin Laschet kan løbe valgsejren hjem i de kommende fem måneder. At Tyskland kommer helskindet gennem coronapandemien i løbet af sommeren, og at vælgerne derefter vil se mindre kritisk på regeringens håndtering af krisen.

Men Armin Laschet får det svært, ikke mindst overfor Tysklands to andre kanslerkandidater.

Miljøpartiet De Grønnes nyudnævnte kandidat, Annalena Baerbock, er allerede på vej mod stjernestatus i Tyskland.

  • Annalena Baerbock er kanslerkandidat for partiet De Grønne - Die Grünen. (Foto: ANDREAS GORA / POOL © Scanpix)
  • Olaf Scholz er kandidat for socialdemokraterne i SPD. (Foto: CLEMENS BILAN © Scanpix)
1 / 2

Med sin retoriske tæft og store faglige viden vil hun formentlig give ham kamp til stregen – ikke mindst på presserende spørgsmål omkring klima og miljø, hvor Laschet tidligere har ageret stopklods på industriens vegne.

Og selv Olaf Scholz, de tyske socialdemokraters knastørre kanslerkandidat virker sprød sammenlignet med Laschet.

Med andre ord: Med Armin Laschet som nyinstalleret kanslerkandidat – og sagt med alle de forbehold, der skal til i starten af et valgår - virker det langt fra sikkert, at de tyske kristenkonservative kommer til at stille med Angela Merkels efterfølger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk