Regeringskrise i Tyskland

Tysklands præsident efter forhandlingssammenbrud: Tiden er ikke inde til nyvalg

Det kan få store konsekvenser for Europa, hvis Tyskland ikke snart får en ny regering, siger landets præsident.

Tysklands præsident, Frank-Walter Steinmeier, siger, at alle Tysklands partier har et ansvar for, at landet får en ny regering. (Foto: AXEL SCHMIDT © Scanpix)

Alle partierne i Tyskland har et ansvar for, at landet får en ny regering, og derfor bør de genoverveje deres politiske stillingtagen, efter at regeringsforhandlingerne er brudt sammen.

Det siger Tysklands præsident, Frank-Walter Steinmeier, der nu vil indkalde alle landets partiledere til et møde.

- Det vil både vække undren og stor bekymring herhjemme og i udlandet – især i vores europæiske nabolag – hvis de politiske magter i Europas største og økonomisk set stærkeste land ikke kan leve op til deres ansvar, siger præsidenten, efter han mandag har holdt møde med den tyske kansler, Angela Merkel.

Frank-Walter Steinmeier understreger samtidig, at landet ikke er klar til et nyvalg efter det seneste forbundsdagsvalg i slutningen af september.

- Jeg forventer fra alle, at de er klar til at tale sammen, så vi kan blive enige om en regering i den nærmeste fremtid.

Socialdemokrater klar til nyvalg

De tyske regeringsforhandlinger brød sammen, da det liberale FDP-parti søndag aften trak sig fra samtalerne med Angela Merkels konservative CDU/CSU-parti og Miljøpartiet De Grønne.

Det skete efter langvarige forhandlinger, og det har især været indvandrings- og miljøpolitikken, der har skabt problemer for partierne.

I går sagde FDP-lederen, Christian Lindner, at det ikke har været muligt at opbygge tillid til de to andre partier, og derfor valgte partiet at trække sig.

- Det er bedre ikke at regere end at regere dårligt, sagde han.

Trods meldingen fra den tyske præsident er Tysklands socialdemokrater, SPD, ikke nervøse for at nyvalg.

Partiformand Martin Schultz sagde tidligere på eftermiddagen ifølge nyhedsbureauet Reuters, at vælgerne bør have lov til at tage stilling til den politiske situation i landet.

Han understregede samtidig, at partiet ikke vil indgå i en ny regering, som er under ledelse af Angela Merkel, der har været forbundskansler siden 2005.

Partiet var ellers en del af den hidtidige regeringskoalition. Men ved forbundsdagsvalget i september fik det blot 20 procent af stemmerne, hvilket var en tilbagegang fra valget i 2013, hvor det fik 26 procent af stemmerne.

Angela Merkels CDU/CSU gik også tilbage - fra 45,1 procent i 2013 til 32,9 procent i år - mens det EU- og indvandringskritiske Alternative für Deutschland (AfD) fik 12,6 procent af stemmerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk