Tysklands udenrigsminister: Trump har svækket Vesten

Udtalelsen fra den tyske udenrigsminister kommer efter sidste uges møder blandt stats- og regeringslederne i G7 og Nato.

Den tyske udenrigsminister Sigmar Gabriel er langt fra tilfreds med den amerikanske regerings seneste beslutninger og handlinger. (Foto: Felipe Trueba © Scanpix)

- Den amerikanske regerings kortsynede politik går imod interesserne i Den Europæiske Union. Vesten er blevet mindre - i hvert fald er den blevet svækket.

Sådan lyder kritikken fra den tyske udenrigsminister og vicekansler, Sigmar Gabriel, få dage efter en række møder blandt stats- og regeringsledere i G7 og Nato, hvor den amerikanske præsident, Donald Trump, deltog.

- Enhver, der får klimaforandringer til at accelerere ved at svække beskyttelsen af klimaet, som sælger flere våben til konfliktzoner, og som ikke vil løse religiøse konflikter politisk, sætter freden i Europa i fare, siger Sigmar Gabriel ifølge CNN.

Udtalelsen fra den tyske udenrigsminister er en direkte kritik af Donald Trumps seneste beslutninger og udtalelser. Trump afsluttede søndag sin første rejse som USA's præsident, hvor han både gæstede Israel og Palæstina, Saudi-Arabien og altså deltog i topmøderne i Bruxelles og Italien.

I løbet af rejsen underskrev Donald Trump en handelsaftale med Saudi-Arabien om salg af våben for 110 milliarder dollar - omkring 730 milliarder kroner. G7-topmødet blev lukket med en noget usædvanlig slutaftale, idet USA som det eneste land ikke tilsluttede sig klimaaftalen fra Paris og i stedet valgte at udskyde beslutningen om, hvorvidt USA skal tilslutte sig den i sidste ende.

- Trump-administrationen vil opsige klimaaftalen, han vil styrke militært engagement i kriseprægede regioner, og han vil ikke lade folk fra bestemte religiøse cirkler rejse ind i USA, siger Sigmar Gabriel.

Den tyske kansler, Angela Merkel, sagde søndag, at selvom Tyskland og EU vil forsøge at bevare et godt forhold til USA og Storbritannien, så er tiden, hvor EU-landene kan stole helt på traditionelle allierede som USA og Storbritannien er ved at være fortid.

- Det har jeg oplevet over de seneste dage, og derfor kan jeg kun sige, at europæerne virkelig må tage deres skæbne i egne hænder, sagde hun.

- Vi europæere er i sandhed nødt til at tage vores skæbne i egne hænder, tilføjede kansleren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk