Ubåden Kursk på vej til overfladen

Arbejdet med at hæve den forliste atomubåd Kursk fra bunden af Barentshavet er begyndt. Hvis alt går vel, er ubåden, der forliste sidste år, oppe ved overfladen natten til mandag.

Arbejdet med at hæve den forliste atomubåd Kursk fra bunden afBarentshavet er begyndt. Det oplyser et af de bjærgningsselskaber,der deltager i operationen, til det norske nyhedsbureau NTB.

Hvis alt går vel, er ubåden, der forliste sidste år, oppe vedoverfladen natten til mandag.

Arbejdet med at hæve ubåden har været forsinket på grund afdårligt vejr. Men de seneste dage er vejret blevet bedre og detsidste af i alt 26 kabler er blevet fastgjort til ubåden, derligger på 108 meters dybde.

- Morgentimerne har dykkere brugt til det afsluttende arbejde.Nu er vor del af denne historiske opgave ved at være fuldført,siger pressetalsmand Einar Skorgen fra firmaet DSND Subsea, derdeltager i hævningen.

Larissa van Seumeren, der er talskvinde for det hollandskebjærgningsselskab Mammoet, er forsigtig med at gætte på, hvor langtid det vil tage at få ubåden op. Det er nemlig uklart, hvor fastden sidder i mudderet i havbunden.

- Men når den er fri, ventes det at tage 10-12 timer, hvisvejret er godt, siger hun.

Når Kursk er hævet, er det meningen, at den skal slæbes til entørdok ved Murmansk, hvor den russiske flåde skal søge at finde udaf, hvorfor den forliste i august sidste år. 118 russiske søfolkomkom ved forliset.

Facebook
Twitter