Uber-chef tager orlov i kølvandet på flere skandaler

Travis Kalanick har meddelt, at hans orlov er på ubestemt tid.

Travis Kalanick er både stifter af og øverste direktør for Uber. (Foto: Danish Siddiqui © Scanpix)

Det er ikke bare i Danmark, at privatkørseltjenesten Uber har været i modvind. Siden 2014 har tjenesten været i konflikt med myndighederne i det meste af Europa, firmapræsident Jeff Jones sagde i marts op efter syv måneder i jobbet, en anden chef blev fyret på grund af sexchikane, og nu siger den øverste chef Travis Kalanick så stop for en stund.

Kalanick har i dag skrevet en email til sine ansatte, hvor han forklarer, at beslutningen blandt andet skyldes, at han for nyligt mistede sin mor.

- Jeg har brug for at tage fri for at sørge over min mor, som jeg begravede i fredags, for at reflektere, arbejde på mig selv og fokusere på at bygge et lederteam i verdensklasse, siger Travis Kalanick.

- Hvis vi skal arbejde på Uber 2.0, skal jeg også arbejde på Travis 2.0, hvis jeg skal være den leder, som I og selskabet fortjener, skriver direktøren.

Personlig skandale og kritik af arbejdskultur

Og Travis Kalanicks lederskab har da heller ikke været nogen ubetinget succes, for en af de større pr-mareridt for Uber klæbede nemlig direkte til den kontroversielle direktør.

I slutningen af februar steg Kalanick nemlig ind i en Uber Black – den 'fine' udgave af en Uber med professionel chauffør. Chaufføren begyndte at beklage sig over, at Uber havde skåret kraftigt i taksterne, hvilket havde ført til en personlig konkurs. Den voldsomme diskussion endte med, at Kalanick steg ud af bilen med ordene:

- Nogen mennesker vil bare ikke tage ansvar for deres eget lort. De bebrejder alle andre for alt i deres liv. Held og lykke.

En optagelse af Kalanicks opførsel spredte sig hurtigt på nettet, og den stenrige stifter og direktør måtte undskylde til sine ansatte og den pågældende chauffør.

Meddelelsen fra Kalanick kommer også samme dag, som et advokatselskab har udarbejdet en rapport på vegne af Uber om arbejdsmiljøet, der skal gøre op med, hvad der betegnes som en meget usundt firmakultur.

Syg arbejdskultur

Flere medarbejdere har i medierne fortalt om, hvordan der var store problemer med arbejdskulturen. Ansatte beskriver blandt andet, hvordan en mellemleder befamlede en ansats bryster på en firmatur, en direktør kaldte en ansat homofobiske øgenavne, og en anden mellemleder truede med at smadre en underpræsterende ansat med et baseball-bat.

Teknologi-sitet Recode har også tidligere offentliggjort en mail fra ledelsen, der op til en firmatur beskrev reglerne for sex mellem ansatte, advarede mod at der var bøder for at kaste op, og at ansatte selv var ansvarlige for at betale kaution, hvis de endte i detentionen. Afsenderen var Travis Kalanick selv, der i øvrigt brokkede sig over, at han som direktør ikke måtte dyrke sex med de ansatte.

Sidste uge blev 20 personer fyret efter beskyldninger om chikane, mobning og diskrimination.

Her kan du se et overblik over nogle af Ubers andre møgsager:

Kæmpe bøde

I starten af året begyndte Uber at betale af på en bøde på 20 millioner dollars til den amerikanske stat, fordi de havde vildledt chauffører om potentielle fortjenester.

Trump og Kalanick

Som flere andre fremtrædende erhvervsmænd sagde Kalanick ja til at være en del af Donald Trumps rådgivende økonomiske råd, hvilket førte til kritik af Trump-modstandere. Mens taxaer i New York strejkede mod Trumps indrejseforbud, satte Uber i stedet taksterne i vejret. Kalanick trådte tilbage fra rådet, og Uber beklagede, men skaden var sket, og #DeleteUber var født.

Alphabet sticker kæp i hjulet på selvkørende biler

Travis Kalanick har beskrevet Ubers sats på selvkørende biler som firmaets fremtid, men Waymo, der udvikler selvkørende biler for Googles moderselskab Alphabet, har sagtsøgt Uber for kopiere deres produkter.

Greyball og flugten fra myndighederne

Uber står også foran en efterforskning af deres såkaldte Greyball-program, som New York Times afslørede. Programmet har gjort Uber i stand til systematisk at undgå myndighederne i de byer, hvor det er forbudt.

Facebook
Twitter