Uber indgår million-forlig med amerikanske chauffører

Striden har gået på, hvorvidt Ubers chauffører er ansatte eller selvstændige vognmænd.

I Danmark er der også stor opmærksomhed omkring Uber, der er blevet politianmeldt for at være en ulovlig taxatjeneste. (Foto: © mark Ralston, Scanpix)

Kørselstjenesten Uber betaler op til 100 millioner dollar i et forlig med en række chauffører i delstaterne Massachusetts og Californien, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Striden går på, hvorvidt Ubers chauffører er ansatte eller selvstændige vognmænd.

Med forliget bliver det slået fast, at Ubers chauffører er selvstændige vognmænd, selv om chaufførerne forsøgte at få medhold i, at de er ansatte, og dermed har krav på en række goder. Til gengæld får chaufførerne så en klækkelig kompensation.

Af amerikanske medier er søgsmålet blevet set som en potentiel trussel mod hele Ubers forretningsmodel, der er baseret på udelukkende at levere teknologien til samkørsel, som firmaet selv kalder sin ydelse.

Derfor kan Uber også ånde lettet op, selv om firmaet står til at skulle betale chaufførerne mellem 84 og 100 millioner dollar afhængig af, om Ubers værdi stiger.

- Hos Uber er vi glade for, at denne aftale anerkender, at chaufførerne vil forblive selvstændige vognmænd og ikke ansatte, siger Uber-topchef Travis Kalanick ifølge Reuters.

Forliget skal godkendes af den føderale dommer Edward Chen i San Francisco, før det endeligt kan træde i kraft.

I Danmark er Uber blevet politianmeldt for at være en ulovlig taxatjeneste, men der er ikke taget stilling til, om der skal indledes en sag mod Uber for at overtræde personbefordringsloven.

/ritzau/