Udbrydergruppe fra Taleban tager skylden for blodigt angreb

Mindst 63 personer er dræbt af bombe i Quetta i Pakistan.

Mange af de dræbte og sårede ved angrebet i Quetta var advokater og journalister. (Foto: BANARAS KHAN © Scanpix)

En udbrydergruppe af den pakistanske del af terrorgruppen Taleban har taget skylden for en selvmordsbombe, som i dag har dræbt mindst 63 personer ved et hospital i Quetta, provinshovedstaden i Baluchistan i Pakistan.

Det skriver nyhedsbureauerne AP og Reuters.

- Jamaat-ur-Ahra (den pakistanske udbrydergruppe, red.) tager skylden for dette angreb og sværger at forsætte med lignende angreb, siger en talsmand, Ehsanullah Ehsan, i en e-mail til Reuters.

Udbrydergruppen er den samme, der i marts angreb den pakistanske by Lahore, hvor 72 personer blev dræbt. Mange af dem var børn, der befandt sig i en forlystelsespark, siger DR’s Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

- Det er en meget brutal fraktion af pakistansk Taleban, der helt klart forsøger at skabe opmærksomhed omkring sig selv, men vi ved ikke med sikkerhed, om det er dem.

Gruppen har før taget skylden for angreb, den ikke stod bag, og myndighederne har endnu ikke kommenteret udmeldingen.

Selvmordsbomberen i Quetta slog til, da omkring 100 advokater havde taget opstilling ved et hospital i byen for at sørge over formanden for Baluchistans advokatforening, Bilal Kasi, som tidligere på dagen var blev dræbt i et attentat.

Ifølge nyhedsbureauet AP tager gruppen også skylden for drabet på ham.

Gruppen Jamaat-ur-Ahra er grundlagt i 2014 af en tidligere leder fra Tehrik-i-Taleban Pakistan (TTP). Siden stiftelsen har de stået bag flere blodige angreb i området, hvor både militær, religiøse minoriteter og civile har været målet.

Grafik: Morten Fogde Christensen.

- Pakistansk Taleban har været splittet de seneste år og har kæmpet indbyrdes, og derfor handler det formentligt også om at markere sig, siger Philip Khokhar.

Før Jamaat-ur-Ahra tog skylden, var både den pakistanske og afghanske udgave af Taleban højt på listen over mistænkte. De to grupper - afghansk Taleban og Tehrik-i-Taleban Pakistan (TTP) - er ikke del af samme organisation, men samarbejder som allierede i deres respektive kampe mod regeringerne i Afghanistan og Pakistan, og der er tale om et meget uroligt hjørne af Pakistan.

Pakistansk Taleban angreb i Quetta for præcis tre år siden. (Foto: Naseer Ahmed © Scanpix)

Kort tid efter bomben mod hospitalet i Quetta gik Baluchistans førsteminister, Sanaullah Zehri, på lokalt tv og beskyldte Indien for at yde økonomisk hjælp til terrorgrupper i området.

Helt konkret pegede ministeren på den indiske efterretningstjeneste Research and Analysis Wing (RAW).

- Jeg har beviser på RAW's involvering i angrebet i Quetta, sagde Sanaullah Zehri ifølge Dunya News.

Facebook
Twitter