Udenlandske soldater er ude af russisk fangenskab: 'Jeg bad faktisk til, at jeg ville dø'

Soldater fra blandt andet Storbritannien og USA blev frigivet efter en fangeudveksling for nogle uger siden. Nu fortæller de om deres oplevelser.

To britiske frivillige umiddelbart efter de har tilsluttet sig de ukrainske styrker i krigens begyndelsen. Det vurderes, at mindst 20.000 udenlandske frivillige har tilsluttet sig Ukraine, siden krigen brød ud. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Ritzau Scanpix)

Da Rusland i februar invaderede Ukraine, søsatte Ukraine en international legion, hvor de anmodede udenlandske frivillige om at støtte dem i deres forsvar mod Rusland.

Trods strenge advarsler fra regeringer og myndigheder i eksempelvis USA og Storbritannien har mange i Vesten fulgt den ukrainske opfordring og er draget i krig i Ukraine.

Det har dog ikke været en udpræget succes for alle: Flere frivillige - her i blandt folk fra Storbritannien og USA - har således været taget til fange af Rusland.

Nogle af dem blev for nylig frigivet efter en fangeudveksling mellem Rusland og Ukraine, og beretter nu over for internationale medier om, hvordan de blev tortureret, mens de sad i russisk fangenskab.

- De var virkelig overbeviste om, at vi var blevet sendt af vores regering. De var ude på at sikre sig, at vi ikke løj om, hvorvidt vi var sendt af regeringen - og de havde deres helt egne måder at sikre sig det på, fortæller amerikaneren Alex Drueke, der sad i russisk fangenskab i over 100 dage.

I klippet her under kan man se en ukrainsk soldat blive modtaget efter fangeudvekslingen for nogle uger siden

Drog i krig med PTSD

Alex Drueke havde for efterhånden en del år siden fået at vide, at han ikke længere ville være i stand til at gå i krig. Han havde fået stillet diagnosen posttraumatisk stresssyndrom på grund af sine oplevelser i krigen i Irak.

I april besluttede han sig alligevel for at tage til Ukraine, efter at have set billeder af ukrainske familier, der måtte flygte fra hus og hjem. Få dage efter satte han sin underskrift på en kontrakt med fremmedlegionen i den vestukrainske storby Lviv.

Med sit kendskab til vestlige våben ville han kunne hjælpe de ukrainske styrker, mente han.

På den første opgave nær grænsen til Rusland blev han fanget af russiske soldater, efter de endte i ildkamp.

I tweetet her under kan du læse mere om Alex Druekes oplevelser fra krigen i Ukraine, som han beretter om over for Washington Post.

Der er tale om voldsomme beretninger. Han fortæller blandt andet, hvordan han blev udsat for høj musik døgnet rundt og blev holdt i isolation. Ligesom han blev tvunget til at stå op i timevis om natten, så han ikke kunne sove, samt at han tabte 15 kilo på få måneder, fordi han fik for lidt mad.

I artiklen fremviser hans ven Andy Tai Huynh, som sad fanget sammen med Alex Drueke i Ukraine, sin ryg. Det ligner, den er blevet ædt op af insekter.

Begge fremviser også deres hænder, hvor der er store ar på håndledene, efter de var hårdt bundet, da de blev sat på et fly, uanende at de snart ville indgå i en fangeudveksling. Rejsen i flyet var ekstremt smertefuld, forklarer han uden at ville gå i detaljer med oplevelsen.

- For mig personligt var det klart den absolut værste oplevelse. Jeg indså flere gange under forløbet, at jeg kunne dø, eller at jeg var tæt på at dø, eller at jeg formentlig ville dø. Men den her gang bad jeg faktisk til, at jeg ville dø.

Truede med at skære øre af

Du kan vælge mellem en hurtig eller en 'smuk' død. Sådan lød truslen over for briten Aiden Aslin, der blev taget til fange af russerne efter kampe i den sydukrainske by Mariupol.

Det beretter han om over for det britiske tabloidmedie The Sun, efter han for nogle uger siden blev frigivet som resultat af fangeudvekslingen mellem Rusland og Ukraine.

Aslin fortæller, at han blev placeret i en isolationscelle i flere måneder, banket og stukket med en kniv.

- Jeg blev behandlet værre end en hund, siger han.

Efter han blev stukket med en kniv, fik han at vide, at en vagt allerede havde besluttet, at han ville få en 'smuk' død, og at vagten ville sørge for det.

- Jeg troede aldrig, jeg ville komme ud i live, fortæller Aslin.

Desuden sov han på en madras, hvor der var væggelus og kakkerlakker. Aiden Aslin blev sammen med fire andre briter frigivet for nogle uger siden.

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at verificere de tidligere krigsfangers beretninger.