Udenrigsministeren afviser budget-kritik: EU’s systemlogik er helt forfejlet

EU bliver ligesom medlemslandene nødt til at prioritere hårdere, mener Jeppe Kofod.

Som forhenværende europaparlamentariker ved Jeppe Kofod (S) med egne ord godt, hvordan både Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet altid gerne vil have flere penge. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Hvis EU skal til at løse flere opgaver, bliver Danmark og de andre medlemslande også nødt til at betale flere penge til fælleskassen. Ellers kan det kommende EU-budget ikke hænge sammen.

Sådan lyder budskabet fra EU’s budgetkommissær, Günther Oettinger, der nu kritiserer den danske regerings sparekurs i de igangværende budgetforhandlinger i Bruxelles.

Ifølge EU-kommissæren vil det gå ud over danske kerneprioriteter som for eksempel kampen mod klimaforandringerne og bedre grænsekontrol, hvis ikke EU får tilført flere penge i de kommende år.

Men det argument holder ikke, mener udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Jeg køber ikke den systemlogik. Det er helt forfejlet, siger han.

Det handler om at prioritere

Ifølge udenrigsministeren bliver man fra EU’s side nødt til at prioritere hårdere, end Europa-Kommissionen har lagt op til i sit budgetudspil.

Den nuværende budgetramme ligger på 1,00 procent af EU-landenes samlede bruttonationalindkomst (bni).

Men kommissionen har foreslået, at den næste ramme, der skal gælde fra 2021 til 2027, bliver hævet til 1,11 procent af bni.

Det er dog alt for højt, mener den socialdemokratiske regering, der vil fastholde det nuværende niveau.

- Når vi prioriterer hjemme i landene, må man også gøre det i EU, siger Jeppe Kofod.

Han mener, at der bør skæres endnu mere på traditionelle budgetposter som landbrugsstøtten og strukturfondsmidlerne, end Europa-Kommissionen allerede har lagt op til i sit budgetudspil.

De penge skal i stedet bruges på kampen mod klimaforandringerne, mere forskning og udvikling samt en bedre migrationspolitik, siger udenrigsministeren.

- Vi prioriterer nogle af de moderne, nye områder, som borgerne forventer resultater på. Og helt ærligt, jeg har også haft min tid i Bruxelles, og jeg kender også godt kommissionens og Europa-Parlamentets ønske om flere penge, siger Jeppe Kofod, der var europaparlamentariker, før han blev udenrigsminister.

- Jeg køber som sagt ikke den systemlogik, og vi skal også kunne lave om på tingene og prioritere inden for et budget på 1,00 procent af bni. Det er det, vi beder om, siger Jeppe Kofod.

Vil ændre tingene

Forhandlingerne har netop bevæget sig ind i den afgørende fase, hvor det er stats- og regeringscheferne, der skal til at lægge arm. Og Jeppe Kofod er helt med på, at forhandlingerne bliver svære.

Langt størstedelen af EU-landene ønsker nemlig en budgetramme, der er større end den nuværende.

Og der er 18 af landene, der i modsætning til Danmark mener, at der ikke må blive skåret i strukturfondsmidlerne.

- Det er vanskelige forhandlinger, vi skal ud i. Men jeg er politiker, og jeg går til det her for at ændre tingene, siger Jeppe Kofod.

Forventningen er, at budgetforhandlingerne lander i begyndelsen af det nye år.

Her kan du høre, hvorfor statsminister Mette Frederiksen (S) er imod et større EU-budget: