Udenrigsministeren havde millioner med til Ukraines militær: 'Dem, der kæmper her, kæmper for vores allesammens frihed'

Ministeren havde 164 millioner kroner med, der skal bidrage til at "styrke Ukraines modstandsdygtighed", da han i dag besøgte frontlinjen i landet.

Udenrigsminister Jeppe Kofod besøger Pisky i det østlige Ukraine og går rundt i den ødelagte landsby, 500 meter fra kontaktlinjen, søndag den 16. januar 2022. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Europa er ikke sikkert, før Ukraine er sikkert.

Sådan lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), som i dag har besøgt det ukrainske militærs frontlinje i det østlige Ukraine.

Her lovede han blandt andet støtte til "landets modstandsdygtighed".

- Det, der foregår her, påvirker os. Så de ukrainere, der kæmper en kamp for deres egen frihed, de kæmper i virkeligheden også en kamp for vores allesammens frihed, siger Jeppe Kofod til DR Nyheder.

Med på turen havde udenrigsministeren også meldingen om øget støtte til Ukraines forsvar i form af et stabiliseringsprogram på 80 millioner kroner, som blandt andet skal medvirke til at hjælpe Ukraine med at opbygge deres forsvarssituation.

Ud over de 80 millioner bidrager Forsvarsministeriet med yderligere 84 millioner i støtte til Ukraine. Det meddelte Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse tidligere i dag.

Udenrigsminister Jeppe Kofod besøger Pisky i det østlige Ukraine og går rundt i den ødelagte landsby, 500 meter fra kontaktlinjen, lørdag søndag den 16. januar 2022. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Rusland har i den seneste tid opmarcheret omkring 100.000 styrker tæt ved grænsen til Ukraine. I byen Pisky i Donetsk-regionen mødte Kofod i dag nogle af de mange ukrainske soldater, der står klar til kamp, hvis den store nabo skulle angribe.

Og ministeren mener ikke, at det kan opfattes som en provokation, at han som minister i et Nato-land besøger frontlinjen.

- Nej, det ville være helt urimeligt. Det er Rusland, der truer folkeretten og truer med at invadere et andet land. Det her viser, at vi står sammen, dem, som kæmper for anstændighed og frihed, og for at Ukraine og ethvert andet europæisk land skal have ret til at leve uden den form for intimidering, som man ser fra Rusland, siger han.

Stilhed før stormen

For Ukraine har besøget stor betydning, fortæller brigadegeneral Anatolij Sjevtjenko, som ledsagede den danske minister under hans besøg i den østlige del af landet.

- Det vigtigste ved det her besøg er, at vi forstår, at det europæiske samfund, i dette tilfælde repræsenteret af Danmark, støtter os, og at de forstår de problemer, Europa kan få i form af en russisk aggression, siger han.

Det fortæller også Matilde Kimer, DR's Rusland-korrespondent, som var til stede under udenrigsministerens besøg tidligere i dag.

- For de almindelige soldater tror jeg, at det mest er den solidaritet, man føler, Europa og Danmark har. Og når man går et trin op på generalniveau, tror jeg, man er enormt taknemmelig for også den strategiske betydning - at man ikke kun politisk, men også økonomisk yder Ukraine hjælp, siger hun.

Den verserende konflikt med Rusland er det helt store samtaleemne i Ukraine, fortæller Matilde Kimer. Men i det østlige Ukraine tager befolkningen det stadig relativt roligt - situationen taget i betragtning.

- Man tror simpelthen på, at fornuften vil sejre. Men spørger man de soldater og generaler, de er udstationeret herude, så er de overbeviste om, at den nogenlunde stilhed, vi ser ved fronten nu, er stilhed før stormen, siger hun.