Udenrigsministeriet advarer mod tiltagende voldelige demonstrationer i Peru

Volden er eskaleret i Peru, hvor regeringen nu undersøges for folkedrab.

Flere end 40 personer er blevet dræbt i sammenstød siden december. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Siden december har der været kaos og ild i gaderne i Peru.

De seneste dage er volden eskaleret, og Udenrigsministeriet advarer onsdag mod tiltagende demonstrationer og voldelige sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker i Peru.

De værste sammenstød finder sted i den sydlige Puno-region, hvor landets regering har indført udgangsforbud fra 10. til 13. januar i tidsrummet 20.00 til 04.00.

- Undgå at opholde dig nær regeringsbygninger, politi- og militærinstallationer. Der er fortsat erklæret undtagelsestilstand i hele Peru, og udgangsforbud kan blive indført flere steder med kort varsel, skriver Udenrigsministeriet.

Volden er eskaleret i Peru i årets første uger, og alene i mandags lokal tid blev 17 personer dræbt. (Foto: © RAFAEL ARANCIBIA, Ritzau Scanpix)

Myndighederne anslår, at de voldsomme uroligheder, der har præget det sydamerikanske land siden december, har kostet flere end 40 mennesker livet og såret hundredvis.

Samtidig bliver landets nye præsident, Dina Boluarte, premierminister Alberto Otarola og landets minister for forsvar og indenrigsanliggender efterforsket for folkedrab.

Efterforskningen er indledt af Perus rigsadvokat.

- Den foreløbige undersøgelse handler om de påståede forbrydelser som folkedrab, drab under skærpende omstændigheder og alvorlige kvæstelser begået under demonstrationerne i december 2022 og januar 2023, skriver rigsadvokaten på Twitter.

Her kommer et overblik over, hvordan protesterne har udviklet sig.

Talen, der satte ild til landet

Den tidligere præsident Pedro Castillo bliver kørt væk af politiet efter at være blevet afsat den 7. december. (Foto: © RENATO PAJUELO, Ritzau Scanpix)

Urolighederne i Peru begyndte, da landets daværende præsident, Pedro Castillo, holdt en tv-transmitteret tale den 7. december. Her bekendtgjorde han, at han ville opløse parlamentet og indføre en 'undtagelsesregering'.

Samme dag skulle selvsamme parlamentet have stemt om, hvorvidt Castillo skulle for en rigsret efter beskyldninger om "manglende moralsk kapacitet". Han har to gange tidligere i sin embedsperiode overlevet lignende afstemninger.

Forfatningsdomstolens præsident kaldte Castillos tale et statskup, og han blev anholdt.

Flere af hans egne ministre sagde op på stedet, og både politiet og de væbnede styrker erklærede loyalitet over for forfatningen.

Parlamentet indkaldte til hastemøde, og efter få timer fik man både vedtaget en rigsretssag mod præsident Castillo med overvældende flertal samt taget vicepræsidenten, Dina Boluarte, i ed som landets nye præsident.

Protesterne går i gang

Tilhængere af den afsatte præsident Pedro Castillo brænder en falsk kiste med billeder af den nye præsident, Dina Boluarte, i Cusco i december. (Foto: © Martin Bernetti, Ritzau Scanpix)

Få dage efter opstod der store protester. Der blev indført undtagelsestilstand i hele Peru og også udgangsforbud i visse regioner.

Voldsomme, folkelige protester spredte sig landet over, hvor folk blandt andet har angrebet politistationer, retsbygninger, fabrikker og lufthavne.

Mindst 20 danskere og op mod 800 andre turister strandede nær den berømte Inka-by Machu Picchu i Peru på grund af demonstrationerne.

Demonstrationerne støttes blandt andet af landets største fagforeninger, grupper for Perus oprindelige folk samt mange organisationer, der repræsenterer fattige bønder.

Ifølge Carlos Salas Lind, der er ekstern lektor på CBS og ekspert i latinamerikansk politik, føler især befolkningen i den sydlige del af Peru, at de er afskåret fra udviklingsmuligheder.

De var tilhængere af Castillo og føler, at eliten i hovedstaden Lima ignorerer deres problemer. Derfor går de nu på gaden i stor stil.

17 dræbte på én dag

Mindst 17 personer blev dræbt i demonstrationer ved Juliaca i den sydlige Puna-region mandag. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Siden december har der været mange voldelige sammenstød mellem demonstranter og Perus sikkerhedsstyrker, og det har været særligt slemt denne uge.

Mandag blev mindst 17 personer dræbt i sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker i den sydlige Puno-region i den hidtil mest dødelige dag under protesterne.

Tirsdag aften blev to betjente på patrulje omringet og angrebet af en vred hob, der demonstrerede i Puno-regionen.

Den ene af betjentene blev bundet fast inde i deres patruljebil, hvorefter hoben satte ild til bilen. Betjenten omkom, mens den anden formåede at komme til et hospital med flere hovedskader, skriver nyhedsbureauet AP.

Præsidenten undersøges for folkedrab

Dina Boluarte blev taget i ed som ny præsident den 10. december. Nu anklages hun for folkedrab. (Foto: © SEBASTIAN CASTAÑEDA, Ritzau Scanpix)

Efter den voldelige start på denne uge, har den øverste anklagemyndighed i landet oplyst, at de har iværksat en undersøgelse af præsident Beluarte og medlemmer af hendes kabinet for beskyldninger om blandt andet folkedrab under protesterne.

Den danske ambassadør i nabolandet Chile, som også dækker Peru, Henrik Bramsen Hahn, kalder situationen "dybt tragisk".

- Vi ser med dyb bekymring på situationen i Peru, sådan som den har udviklet sig den seneste måneds tid, siger han til Ritzau.

- Ikke mindst i går eller forgårs hvor en række personer blev dræbt. Det er dybt tragisk. Det er også derfor, at EU i Lima (hovedstaden i Peru, red.) i dag har opfordret alle konfliktens parter til afholdelse for brug af vold, siger ambassadøren.