Udenrigsministeriet: Nu skal du være ekstra forsigtig i hele verden

Udenrigsministeriet opfordrer til forsigtighed på grund af coronavirus.

Udenrigsministeriet har her til aften opdateret sine rejsevejledninger for snart sagt hele verden på grund af spredningen af coronavirus.

Det betyder, at man nu som rejsende skal udvise ekstra forsigtighed i alle verdens lande - med undtagelse af Iran, Kina og dele af Italien, hvor man ligefrem fraråder enten alle rejser eller ikke-nødvendige rejser.

- Vi har kigget på hele verden hele dagen og konstateret, at nu påvirker corona samtlige lande på den ene eller anden måde. Enten med smitte, rejserestriktioner eller på anden vis, og derfor har vi tænkt, at man skal være opmærksom i højere grad, end man tidligere har været, siger direktør i Udenrigsministeriet, Erik Brøgger Rasmussen.

De fleste lande vil normalt være markeret med grønt på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Nu er de fleste lande markeret med gult i stedet, og det betyder, at man skal udvise ekstra forsigtighed.

- På den ene måde betyder det ikke andet, end det gjorde i går. Du skal bare være opmærksom på, at corona spiller en rolle rigtig mange steder. Så du skal være mere opmærksom på, hvad det betyder, det sted du tager hen, siger Erik Brøgger Rasmussen og fortsætter:

- Er der stigende smittetal? Er der nogle rejserestriktioner? Er der nogle myndigheder, der lægger begrænsninger for din færden? Det skal du tænke over, når du tager afsted. Og så skal du opføre dig sundhedsmæssigt forsvarligt, når du rejser.

Udenrigsministeriet understreger, at der ikke er tale om, at udlandsrejser bliver frarådet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler heller ikke, at man efter rejse til "gule" lande bliver hjemme i 14 dage.

Flere nye tiltag

De opdaterede rejsevejledninger kommer i kølvandet på, at der tidligere i dag blev meldt flere nye tiltag ud for at stoppe coronasmitten.

Det mest indgribende tiltag er, at myndighederne nu anbefaler, at alle arrangementer med flere end 1.000 deltagere bliver aflyst eller udskudt.

Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at der udvises en vis forsigtighed i blandt andet offentlige transportmidler.

Det vil sige, at det er en god idé at bruge håndsprit, hvis man har rørt ved et håndtag, og at ældre eller svage skal overveje, om de skal benytte sig af offentlig transport, når der er allerflest mennesker ombord på et tog eller med en bus.

Samtidig frarådes det at slynge om sig med kys, kram og håndtryk, og man skal generelt forsøge at holde lidt afstand til andre mennesker.

Helt konkret har myndighederne fem anbefalinger:

 1. 1

  Vask dine hænder tit eller brug håndsprit.

 2. 2

  Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder.

 3. 3

  Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt.

 4. 4

  Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen.

 5. 5

  Vær opmærksom, når du er på steder med tæt kontakt til mange mennesker.

Fraråder stadig nogle rejser

Der er stadig flere lande og regioner, som Udenrigsministeriet anbefaler, at man som dansker holder sig fra.

Ikke-nødvendige rejser frarådes til fire regioner i det nordlige Italien, Kina, Iran og store dele af Sydkorea.

Alle rejser til den kinesiske Hubei-provins, hvor de første tilfælde af smittetilfælde med coronavirus blev konstateret, frarådes fuldstændig.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle, der siden 2. marts er kommet hjem fra et af de særlige risikoområder, holder sig hjemme 14 dage efter hjemkomst.

Medarbejdere i sundheds- og ældresektoren skal blive hjemme fra arbejde, hvis de har været i et af højrisikoområderne inden for de sidste 14 dage.

Folk, der har været i risikoområderne, skal heller ikke besøge sygehuse, plejecentre og andre steder, hvor de kan komme i kontakt med særligt sårbare og udsatte.