Udenrigsministeriet tager medarbejdere hjem: Her er det for usikkert at være

Alle ambassader er fortsat åbne og bemandede.

Udenrigsminister Jeppe Kofod har flere gange opfordret danskere til at komme hjem fra udlandet. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

- Kom nu hjem!

Sådan har ordene flere gange lydt fra Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) under coronakrisen til danskere i udlandet.

Og nu er Udenrigsministeriet også begyndt at hente sine udsendte hjem fra den næsten helt nedlukkede verden, som de arbejder i.

Det skriver ministeriet til DR Nyheder.

- I en række lande, hvor sundhedssystemerne vurderes forholdsvis usikre, eller hvor udviklingen sikkerhedsmæssigt vurderes at kunne gå i den forkerte retning som direkte eller indirekte følge af coronakrisen, har Udenrigsministeriet tilbudt udsendte medarbejdere i pt. ikke-nødvendige funktioner at rejse til Danmark i en periode.

Det tilbud gælder for statsansatte udsendte danskere, der befinder sig i ét af de 38 forskellige steder i verden, som ifølge Udenrigsministeriet lige nu er usikre at være i.

Det gælder blandt andet i Mexico, Thailands hovedstad Bangkok, Indiens hovedstad New Delhi, Bulgariens hovedstad Sofia og Serbiens hovedstad Beograd.

I alt er 69 ud af 193 UM-udsendte lige nu i Danmark.

UM-udsendte dækker ifølge ministeriet både over deres egne udsendte, men altså også over udsendte af andre danske ministerier og myndigheder.

Stadig mulighed for at få hjælp fra ambassader

Selvom mange lige nu vender hjem, så er alle Danmarks ambassader fortsat åbne.

Danmark har lidt over 100 ambassader, generalkonsulater, innovationscentre og handelskontorer rundt om i verden - som lige nu hver dag slår dørene op.

- Alle Danmarks 100 repræsentationer i verden er åbne, bemandede og aktive i varetagelse af kritiske funktioner både i relation til coronakrisen og andre centrale opgaver, skriver Udenrigsministeriet.

De medarbejdere, der fortsat befinder sig i udlandet, sørger blandt andet for, at borgerservice fungerer. Men også dem, kan der være behov for at tage hjem.

- Udenrigsministeriet følger udviklingen nøje fra land til land og overvejer løbende, hvor der om muligt bør hjemtages udsendte og familier under coronakrisen, og hvor der er behov for at styrke med udrykkerhold især indenfor borgerservice, fremgår det af mailen til DR.

Danskere som har været strandet forskellige steder i verden vender løbende hjem til Danmark. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Rejser til hele verden frarådes

Lige nu frarådes alle ikke-nødvendige rejser i hele verden på grund af coronakrisen.

Og alle, der kommer hjem fra rejse, opfordres kraftigt til at blive hjemme i 14 dage, efter landing på dansk jord.

Rejsevejledningerne er løbende blevet justeret af Udenrigsministeriet, siden coronakrisen brød ud.

13. marts kom denne historiske melding:

Det skal du gøre, hvis du er i udlandet lige nu

  • Udenrigsministeriet opfordrer dig til at tage hjem med det samme.

  • Du skal kontakte dit rejseselskab og forsikringsselskab, hvis du har spørgsmål om, hvordan du kommer hjem.

  • Du bør tjekke lokale restriktioner i det land, du befinder dig i.

  • Hvis udrejse ikke viser sig mulig, kan du kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral hele døgnet (bbb@um.dk eller +4533921112)

  • Du opfordres til at tilmelde dig Danskerlisten via www.um.dk eller via appen Rejseklar. Danskerlisten er den hurtigste måde for Udenrigsministeriet at sende dig information om det land, du befinder dig.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter