Udgivet dagen efter Thanksgiving: Det Hvide Hus kritiseres for at begrave klimarapport

Rapporten, som er den første under Trump, tegner et ubehageligt billede af global opvarmnings følger.

Global opvarming vil medføre langt flere skovbrande, lyder det blandt andet i den nye rapport. (Foto: Josh Edelson © Scanpix)

Amerikansk økonomi kan miste millioner af dollars, og landets bruttonationalprodukt kan være faldet med 10 procent før udgangen af dette århundrede på grund af global opvarmning.

Det er blandt konklusionerne i en ny amerikanske regeringsrapport, som blev udgivet sent i går, dagen efter den amerikanske højtid thanksgiving, hvor amerikanerne havde travlt med at købe stort ind på "black friday".

Og netop den timing fører til kritik af den amerikanske regering, som med præsident Donald Trump i spidsen har skabt tvivl om de menneskeskabte klimaforandringer.

- Ufatteligt dødelige og tragiske skovbrande raser i vesten, og orkaner banker mod vores kyster - og Trump regeringen benytter fredagen efter Thanksgiving til at forsøge at begrave denne kritiske amerikanske opsummering af klima-krisen, skriver tidligere præsidentkandidat og klimaaktivist Al Gore.

- Præsidenten kan forsøge at begrave sandheden, men hans egne videnskabsfolk og eksperter fremlægger den så nøgen og klar som muligt, skriver han.

Mere end skammeligt

Også senator Bernie Sanders beskylder den amerikanske præsident for at begrave en ubelejlig sandhed om et klima, som bliver varmere.

- Hvorfor? Fordi Trumps handlinger aktivt gør det være, skriver han.

Naturbeskyttelsesorganisationen National Wildlife Foundations præsident kritiserer også timingen på Twitter og opfordrer alle til at få medierne til at skrive om rapporten.

- Det er mere end skammeligt at begrave sandheden om klimapåvirkninger på et år, hvor mange amerikanere er døde af klimarelaterede kæmpebrande, orkaner, oversvømmelser og algeopblomstringer, skriver Collin O'Mara‏.

Landbrugssektoren hårdt ramt

Rapporten, som er den første af sin slags under Trump, skulle egentlig have været ude i december, men blev fremskyndet til middagstid i går.

Den er et samarbejde mellem 13 forskellige amerikanske myndigheder, og 1000 mennesker har arbejdet på den, deriblandt 300 forskere. Halvdelen er ikke statsansatte.

Den opsummerer ifølge CNN, hvordan landbruget i stigende grad vil få det svært på grund af hedebølger og oversvømmelser. 75 procent af majsproduktionen og 25 procent af sojabønneproduktionen i midtvesten kan forsvinde.

Også mælkeproduktionen kan falde med over én procent. Og i havet vil forsuring, når havene optager mere CO2, medføre, at skaldyrsproduktionen kan tabe hundredvis af millioner dollars i værdi.

Når det angår mennesker, vil de stigende temperaturer føre til mange tusinde flere dødsfald, ligesom sygdomme fra insekter vil blive dobbelt så hyppige.

Global opvarmning er menneskeskabt

Naturkatastrofer vil også tage til. Skovbrande kan for eksempel brænde fem gange større arealer op i 2050 end i dag.

Langs kysten kan den amerikanske stat miste værdier for svimlende en billion dollars i ødelagt infrastruktur og land tabt til havstigninger.

Elektricitetsværker og energiforsyning vil blive presset, og et stigende antal strømsvigt kan koste mange millioner dollars i tabt produktion.

Rapporten har ifølge CNN som primært formål at informere politikere og beslutningstagere om, hvad global opvarmning vil medføre.

Men ifølge flere kilder lægger den heller ikke skjul på, at mange skadevirkninger kan begrænses ved at reducere udledningen af klimagasser.

- Både menneskelige og naturskabte faktorer påvirker jordens klima, men den langvarige trend med global opvarmning, som er blevet observeret over det seneste århundrede, kan kun forklares med effekten af menneskelige aktiviteter på klimaet, står der også i rapporten.

Det Hvide Hus kalder rapport upræcis

Donald Trump og den amerikanske regering har ikke lagt skjul på, at den er skeptisk i forhold til, om global opvarmning skyldes afbrænding af fossile brændstoffer.

Som en af sine første handlinger fik Donald Trump fjernet alle henvisninger til menneskeskabt global opvarmning fra Det Hvide Hus' hjemmeside.

Han trak også USA ud af Paris-aftalen, hvor næsten 200 lande er enige om at gøre deres for at holde temperaturstigningerne under to grader.

Trump har desuden løbende søgt at skabe tvivl om menneskeskabte klimaændringer i interviews og over for sine små 56 millioner Twitterfølgere. Det skete senest torsdag på baggrund af en kold Thanksgiving-vejrudsigt.

- Brutalt og vedvarende koldt vejr kan slå alle rekorder - hvad er der blevet af global opvarmning, spurgte præsidenten retorisk.

Det Hvide Hus meldte i går ud, at man mener, at rapporten er upræcis og overdreven. Ifølge talsmand Lindsay Walters er den "for størstedelen baseret på det mest ekstreme scenarie".

Torsdag meldte den meteorologiske verdensorganisation, WMO, ud, at mængden af drivhusgasser i atmosfæren har nået rekordniveauer.

Det nuværende niveau er sammenligneligt med tilstanden for tre-fem millioner år siden, hvor temperaturen var to-tre grader højere, og havets overflade lå 10-20 meter højere, skriver The Guardian.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter