Udleveringsaftale mellem EU og USA

EUs justitsministre er blevet enige om en udleveringsaftale med USA. Det betyder, at mistænkte, der risikerer over ét års fængsel i både USA eller EU, skal fremover kunne udleveres på tværs af Atlanterhavet.

EU's justitsministre er blevet enige om en udleveringsaftale medUSA. Det betyder, at mistænkte, der risikerer over ét års fængsel ibåde USA eller EU, skal fremover kunne udleveres på tværs afAtlanterhavet.

Aftalen er et led i en række opstramninger af lovgivningen efterterrorangrebene den 1.september 2001.

Aftalen vil betyde, at en mand, der for eksempel ikke indlevererfundet hittegods i et dansk S-tog, kan udleveres til USA, hvisamerikanerne ønsker at retsforfølge ham, da en sådan kriminelhandling kan straffes med over ét års fængsel i Danmark.

Må ikke idømmes dødsstraf

Med den nye aftale mellem EU og USA bliver det udelukkende etspørgsmål, om den pågældende person kan straffes med mere end étårs fængsel. Står den mistænkte til at blive idømt dødsstraf i USA,kan EU til gengæld kræve, at dødsstraffen ikke må idømmes.

Desuden muliggør aftalen, at USA og EU får gensidig adgang tilmistænktes bankoplysninger og finansielle transaktioner.

Espersen tilfreds

Justitsminister Lene Espersen (K) er glad for aftalen, som hunmener vil styrke samarbejdet mellem EU og USA.

Den danske udleveringslov skal nu revideres, men den danskejustitsminister mener ikke, at den nye aftale ændrer væsentligt påmåden, Danmark og USA reelt arbejder sammen om udlevering i dag

Frankrig og Portugal skeptiske

Udleveringsaftalen har endnu ikke fået sit officielle blå stempelfra medlemslandene. EU's justitsministre forventer at nå tilofficiel enighed ved næste Ministerrådsmøde i juni måned.

Specielt Frankrig og Portugal har tidligere modsat sigudleveringsaftalen på grund af den følsomme dødsstrafs-problematik.Den skulle nu være løst, da USA har givet efter på flereområder.

Facebook
Twitter