Udnytter coronakrisen: Islamisk Stat og Al-Qaeda opfordrer til at angribe et presset Europa

I aftes blev Europa ramt af endnu et terrorangreb, da flere mennesker mistede livet i Wien.

Angrebet i Wien finder sted under en uge efter, at tre personer blev dræbt i et knivangreb i den franske by Nice.

Den seneste måned har Europa været ramt af flere terrorangreb, og i aftes var det den østrigske hovedstad Wien, der var offer for det, som de østrigske myndigheder kalder for et islamistisk terrorangreb.

Angrebet i Wien er det seneste i en række angreb i Europa, senest i Nice i Frankrig, hvor tre personer blev dræbt, og før det Paris, hvor en skolelærer blev likvideret.

De islamistiske grupper retter for tiden deres opmærksomhed mod Europa, fordi de udnytter, at Europa er hårdt ramt af coronakrisen, og at landenes terrorberedskaber derfor er under pres.

Det siger Mona Kanwal Sheikh, der er seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Bevægelser som Islamisk Stat og Al-Qaeda har gennem den seneste coronatid opfordret deres tilhængere til at udnytte, at Europas terrorberedskaber er belastede af corona til at gennemføre angreb med lavteknologiske våben som knive og skydevåben, siger hun.

Copycat-effekt

Det har Mona Kanwal Sheikh og hendes forskningshold opfanget, når de følger islamisk propagandamateriale.

Islamisk Stat og Al-Qaeda offentliggør nemlig en masse information, der er tilgængeligt på engelsk og på lokalsprogene, som forskerholdet kan dykke ned i.

- Det offentlige materiale giver generelle instruktioner til deres tilhængere. Samtidig kommunikerer de også igennem det mørke internet, hvor der kan være meget mere specifikke instruktioner, siger seniorforskeren.

I materialet opfordrer de islamiske grupper til, at man efterligner og kopierer hinandens "succesfulde" angreb, siger Mona Kanwal Sheikh.

- Vi ser en tendens til, at tilhængere af Islamisk Stat og Al-Qaeda udfører såkaldte copycat-angreb for at markere deres styrke. Vi har ofte i Europa set, at ét angreb udløser en copycat-effekt, fordi netværkene er gode til at kopiere hinanden metoder.

  • Politiet var massivt til stede, efter en IS-sympatisør affyrede skud i det centrale Wien. (Foto: ALEX HALADA © Scanpix)
  • Ødelagt glas og væltede stole ved en café tæt på Stephansplatz i Wien den 3. november 2020, efter flere skudepisoder i det centrale Wien. (Foto: ALEX HALADA © Scanpix)
  • En politiperson ved Morzinplatz i det centrale Wien patruljerer. (Foto: ALEX HALADA © Scanpix)
  • Politiet patruljerer i Wien efter flere skudepisoder. (Foto: HERBERT PFARRHOFER © Scanpix)
1 / 4

Bølge af angreb i Europa

Angrebene rundt om i Europa er altså ikke nødvendigvis forbundne med hinanden eller koordinerede, siger Mona Kanwal Sheikh.

Hun mener, at grupperne udnytter, at det internationale fokus er rettet ét sted - for eksempel mod Frankrig lige nu - og dermed kan de nemmere angribe Østrig.

Angrebet i Wien finder sted under en uge efter, at tre personer blev dræbt i et knivangreb i den franske by Nice. To uger inden fik en fransk skolelærer skåret halsen over på åben gade, fordi han havde vist tegninger af profeten Muhammed i sin undervisning om ytringsfrihed.

Så vi ser mange islamistiske angreb i Europa de disse måneder, mener Mona Kanwal Sheikh.

- Der er ingen tvivl om, at Islamisk Stat også har fokus på Europa i de her år, siger hun.

Her kan du se, hvor i Wien angrebene fandt sted. (Foto: Grafk: Michael Dorbec)

Står foran stor opgave

Østrig har ikke på denne måde været ramt af terror før. Derfor er Østrig naturligvis i gang med et kæmpe stykke efterforskningsarbejde, fortæller DR’s retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

Der har nemlig allerede været forlydender om, at den dræbte formodede terrorist var kendt af politiet i forvejen, og den del skal undersøges nærmere.

- Man er også nødt til at få styr på ham, hvem han har været i kontakt med, og det forsøger de for eksempel at finde svar på ved ransagningen af hans lejlighed. Jo særligt for at kortlægge eventuelle medgerningsmænd, siger hun.

Derudover er politiet i Wien også i gang med at afdække, om der medvirkede flere gerningsmænd ved angrebet, som kan være på fri fod, ligesom man gennemgår overvågningsvideoer for at danne sig et overblik over forløbet.

Erfaringerne fra angreb i Europa de seneste år har nemlig vist, at det kan udvikle sig til en meget farlig situation, hvis der er gerningsmænd, der er undsluppet, siger Trine Maria Ilsøe.

- Man kan mærke alvoren, når myndighederne har bedt folk om at blive inden døre. Det betyder, at der kan være en trussel, og indtil man er helt sikker på, at man har styr på den, så er man nødt til at arbejde ud fra er worst case-scenario, indtil man har styr på situationen.

Ifølge retskorrespondenten har terrortruslen været høj i Europa de seneste år, men angrebene i både Frankrig og Østrig har været med til at forhøje beredskabet i en lang række lande – også herhjemme.