Udryddelsesmaskinen blev stoppet for 75 år siden: Derfor er Auschwitz relevant i dag

Nazismens spøgelse er med til at forene Europa i dag, mener ekspert.

Auschwitz-overlevere besøger koncentrationslejren på 75-årsdagen for deres befrielse i slutningen af 2. Verdenskrig. (Foto: ANDRZEJ GRYGIEL © Scanpix)

I dag mindes Holocaust, nazisternes systematiske masseudryddelse af især den jødiske befolkning, under 2. Verdenskrig. Det sker i anledning af årsdagen for de russiske troppers befrielse af Auschwitz-Birkenau-lejren i 1945.

Det anslås, at 1,1 million mennesker mistede livet i kz-lejren, hovedsageligt i de berygtede gaskamre.

- Vi mindes for at undgå en gentagelse - men også for at lære noget om vores europæiske fortid og mindes ofrene, forklarer Cecilie Felicia Stokholm Banke, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Hun er på vej til dagens mindehøjtidelighed i den tidligere koncentrationslejr, fordi hun er Danmarks repræsentant i International Holocaust Rememberance Alliance.

Ondskaben er blevet turistmagnet

Over 25 millioner personer har besøgt Auschwitz-Birkenau-lejren i den polske by Oświęcim, siden lejren blev et museum i sommeren 1947.

- Som museum er det bygget til at håndtere omkring 300.000 besøgende om året, men nu kommer der 2,2 millioner. Det er blevet et turiststed, fortæller Torben Jørgensen.

Han er historiker med speciale i Holocaust og folkedrab og besøger stedet tre-fire gange om året med de amerikanske udvekslingsstuderende, som han underviser på Danish Institute for Study Abroad.

- Det er en meget overvældende oplevelse, som rammer alle førstegangsbesøgende. Men man får mest ud af det, hvis man lige orker at beskæftige sig med stedet, inden man tager derned, påpeger han.

  • En holocaust-overlever mindes de omkomne ved en særlig del af den tyske kz-lejr Auschwitz på 75-årsdagen for lejrens befrielse. Russerne ankom 27. januar 1945. (Foto: Janek Skarzynski © Scanpix)
  • På 75-årsdagen for Auschwitz' lukning er over 200 holocaust-overlevere rejst til den polske by Oświęcim, hvor koncentrationslejren ligger. (Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL © Scanpix)
  • Den følelsesladede begivenhed vækker grusomme minder hos en af overleverne. (Foto: Janek Skarzynski © Scanpix)
  • Mærkedagen International Holocaust Remembrance Day samler hvert år folk fra hele verden for at mindes uhyrlighederne under 2. Verdenskrig. (Foto: ANDRZEJ GRYGIEL © Scanpix)
  • Det anslås, at 1,1 million mennesker, de fleste jøder, blev dræbt i Auschwitz-Birkenau-lejren. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)
1 / 5

Stærke kræfter støtter bevarelse

Både det jødiske samfund, den polske stat og EU har lagt et stort arbejde i at bevare interessen for Auschwitz:

- De sidste tyve år har vi set en øget politisk interesse i at fastholde mindet om den her forbrydelse gennem oplysende historieundervisning, siger Cecilie Felicia Stokholm Banke.

Hun mener, at stedet er relevant i dag, fordi det er en stor advarsel for den fælleseuropæiske historie, at sådan en forbrydelse kunne finde sted på det europæiske kontinent, mens de fleste så passivt til.

Fascinationen af den menneskelige ondskab kan faktisk være med til at knytte EU-landene sammen, forklarer Torben Jørgensen:

- EU vil gerne have det, fordi det er frygteligt svært at blive enige om, hvad vi er, men nemt at blive enige om, hvad vi ikke er, nemlig nazister. Det er et grundlæggende traume for europæere og Vesten.

Billedet her er fra Auschwitz-Birkenau i 1944, hvor mange jøder mistede livet. (Foto: - © Scanpix)

Historien skal genfortælles for at undgå glemsel

Hvorvidt museet er lige så velbesøgt om 25 eller 125 år, som det er i dag, er naturligvis svært at spå om.

Men for at bevare interessen skal de kommende generationer have fortalt historien om Auschwitz på en måde, som gør den relevant for samtiden, mener Cecilie Felicia Stokholm Banke:

- Det er op til politikere, undervisere og forskere at blive ved med at forklare relevansen og forbinde fortiden med nutiden. Det er jo det, vi har historie til - at lære om fortiden. Ikke fordi det er det samme, men for at lære noget om vores egen tid.

Torben Jørgensen tør ikke spå om fremtiden, for den store turistinteresse har overrasket ham:

- Jeg har sagt i tyve år, at det ikke kunne blive ved. Der har jeg taget fuldstændig fejl. Men på et eller andet tidspunkt må interessen for det her sted aftage. Engang rystede europæerne, når man nævnte Napoleon. Det er ren historie i dag, og sådan må det også gå for Auschwitz en dag. Men det er ikke sket endnu, det er helt sikkert.