Udsigten til afskaffelse af fri abort får kendte kvinder og politikere til at reagere: 'Vi vil ikke holde mund'

Debatten om retten til fri abort raser lige nu i USA efter lækage.

Den demokratiske Elizabeth Warren ses her demonstrere foran den amerikanske højesteret i Washington D.C. tirsdag. (Foto: EVELYN HOCKSTEIN © Ritzau Scanpix)

Hvis du følger bare en lille smule med i, hvad der sker i USA, så vil du den kommende tid helt sikkert høre ordene "Roe mod Wade" igen og igen.

For USA's højesteret har nemlig taget indledende skridt til, at delstaterne kan indføre love, der begrænser retten til abort. Det viser et lækket dokument, som det amerikanske medie Politico offentliggjorde mandag.

Det fik mandag aften amerikansk tid demonstranter til at troppe op i hovedstaden Washington D.C foran USA's højesteret. Og de højlydte protester har siden da sivet ud på sociale medier, hvor debatten raser.

Retten til abort har ellers været en forfatningssikret ret i USA siden 1973, hvor højesteretssagen "Roe mod Wade" fastslog kvinders ret til abort indenfor de tre første måneder af et svangerskab.

Nogle demonstranter, de såkaldte pro-choice-tilhængere, protesterede højlydt over udsigten til at miste retten til fri abort, og de var mødt op med skilte med ordene "min krop, mit valg".

Men den anden fløj i debatten - de såkaldte pro-life-tilhængere - var også mødt op, hvor de blandt råbte ordene: "Abort er vold".

Kendte kvinder: Gå på gaden og protester

På sociale medier har nogle af USA's mest kendte og mest indflydelsesrige kvinder ytret deres mening om sagen.

Den demokratiske senator Elizabeth Warren kalder på Twitter den amerikanske højesteret for "ekstremistisk" og opfordrer amerikanerne til at lade deres stemmer blive hørt.

(Foto: Skærmbillede fra Twitter)

- En ekstremistisk højesteret er parat til at omstøde "Roe mod Wade" og påtvinge dens yderste højre og upopulære synspunkter til hele landet. Det er tid for de millioner af mennesker, som støtter forfatningen og retten til abort, til at sige fra og lade deres stemmer blive hørt. Vi går ikke tilbage – aldrig.

USA's tidligere udenrigsminister, førstedame og præsidentkandidat, Hillary Clinton, skriver på Twitter, at 70 procent af den amerikanske befolkning er tilhænger af at fastholde "Roe mod Wade".

(Foto: Skærmbillede fra Twitter)

- Kvinders rettigheder er menneskerettigheder, og menneskerettigheder er kvinders rettigheder. En ekstrem fløj af højesteret vil måske forsøge at afvise den basale sandhed. De vil måske forsøge at påtvinge deres holdninger til et land, hvor 70 procent ønsker at fastholde "Roe mod Wade". Vi vil ikke holde mund, og vi vil ikke gå tilbage.

Også blandt kvinder i underholdningsindustrien er fordømmelsen over, at retten til fri abort muligvis er på vej til at være fortid, stor.

Ifølge mediet Variety gav skuespilleren Whoopi Goldberg en passioneret tale i tv-programmet 'The View', hvor hun forsvarede retten til abort. Den 66-årige skuespiller har tidligere fortalt, at hun i sine unge år fik foretaget en abort.

- Dette er ikke et religiøst spørgsmål, det er et menneskeligt spørgsmål. Hvis du bekymrer dig om mig som menneske, skal du vide nogle ting. At få foretaget en abort er ikke nemt. Det er ikke en nem beslutning at tage. Hvis du fortæller mig, at jeg kommer til at brænde op i helvede, beskytter du mig ikke som menneske, og det er ikke okay.

Også den amerikanske musiker Phoebe Bridgers har åbnet op for, at hun fik foretaget en abort. Og den ret bør alle kvinder have, skriver hun på Twitter.

(Foto: Skærmbillede fra Twitter)

- Jeg fik foretaget en abort i oktober sidste år, mens jeg var på turné. Jeg tog hen til Planned Parenthood (sundhedsorganisation, der foretager aborter i USA, red), hvor de gav mig en abortpille. Det var nemt. Alle fortjener den form for adgang.

Skuespillere som Amy Schumer, Susan Sarandon og Rosanna Arquette har været også ude at fordømme højesterettens mulige beslutning.

Republikanere støtter begrænsning af abort

Selvom de fleste demokrater og skuespillere i Hollywood raser over højesterettens mulige omstødelse af retten til fri abort, så er der andre dele af det amerikanske samfund, som jubler.

Blandt dem finder man den republikanske senator i delstaten South Dakota, Kristi Noem.

(Foto: Skærmbillede fra Twitter)

- Hvis dette udkast er ægte, og Roe mod Wade bliver omstødt, vil jeg med det samme indkalde til et møde med det formål at redde liv og garantere, at hvert eneste ufødte barn har ret til at leve i South Dakota.

Også republikanske senatorer i blandt andre delstaterne Arkansas, Georgia, Iowa og Mississippi vil have retten til fri abort fjernet.

Fjernelse af fri abort vil gå ud over sårbare kvinder

Det 98-sider lange dokument, der er blevet lækket, er skrevet af højesteretsdommeren Samuel Alito. Dokumentet er et led i besluttelsesprocessen blandt dommerne, som normalt bliver holdt hemmelig, og der er ikke tale om en endelig beslutning.

Fem af de i alt ni dommere har stemt for Alitos forslag. Alle fem dommere, der stemte for, er udpeget af republikanske præsidenter, mens én republikansk udpeget dommer stemte imod.

Ifølge Politico forventes højesterets beslutning først at falde inden for de næste to måneder.

Dog er beslutningen ikke endegyldig, og dommerne kan stadig ændre holdning i sagen. Ifølge Politico har højesteretsdommere før i tiden ændret holdning i store sager helt frem til få dage før deadline, og en afgørelse er først gyldig, når den offentliggøres af retten.

Hvis retten til fri abort frafalder i USA, vil det få stor betydning for den enkelte kvinde i USA, siger Sine Plambech, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, hvor hun forsker i kvinder, ulighed og migration.

- Først og fremmest vil det betyde, at kvinden ikke længere har selvbestemmelse over sin egen krop. Det vil være den enkelte stats myndigheder, der skal beslutte, om kvinden vil kunne afslutte en graviditet.

- Dernæst vil det særligt ramme fattige kvinder, teenagemødre og migrantkvinder, siger hun til P1 Morgen.

Ifølge Sine Plambech anses det ikke som sandsynligt, at der vil komme færre aborter, selvom det skulle blive ulovligt i flere delstater. Og derfor vil de kvinder, der er i udsatte positioner, skulle rejse andre steder hen for at få foretaget en abort.

Men her viser al erfaring ifølge forskeren, at de udsatte kvinder tit ikke råd til at rejse langt.

- Det betyder, at deres abort vil blive mere farlig for dem helbredsmæssigt, fordi de så bliver foretaget illegalt. Man har set det over alt i verden, at hvis der ikke er adgang til abort, så forsøger kvinderne at få aborterne alligevel, siger Sine Plambech.