Udskældte paparazzifotografer blev frikendt for Dianas død

Høj hastighed og alkohol spillede en vigtig rolle i uheldet, konkluderede to forskellige undersøgelser.

Konklusionen i en fransk undersøgelse lød, at det var chaufføren Henri Pauls kørsel med høj hastighed kombineret med hans påvirkede tilstand, der forårsagede dødsfaldene, inklusiv hans eget. (Foto: Andy rain © Scanpix)

Da prinsesse Diana døde i en voldsom bilulykke for præcis tyve år siden, blev paparazzifotograferne af mange udråbt som værende skyld i hendes død, fordi de havde fulgt efter hendes bil. Hovedansvaret blev dog placeret et andet sted i første omgang.

Natten til den 31. august 1997 forlod prinsesse Diana sit hotel i en Mercedes, der blev kørt af chaufføren Henri Paul. Efter at bilen forlod hotellet i Paris, kørte Paul i høj fart for at slippe væk fra paparazzifotografer, der ville tage billeder af Diana og hendes kæreste Dodi Fayed, der også var med i bilen.

105 kilometer i timen

Da bilen nærmede sig Alma-tunnelen, var hastigheden omkring 105 kilometer i timen – det dobbelte af det tilladte.

Cirka fire minutter efter at bilen havde forladt hotellet, kørte den galt nede i tunnelen. Diana, Fayed og chaufføren døde, mens en bodyguard på passagersædet overlevede.

Efter ulykken mente mange, at paparazzifotografernes jagt på bilen var skyld i, at den i sidste ende kørte galt, men den officielle franske undersøgelse nåede til et andet resultat i 1999 efter halvandet års efterforskning.

Fransk efterforskning: Chaufførens skyld

Konklusionen lød, at det var chaufføren Henri Pauls kørsel med høj hastighed kombineret med hans påvirkede tilstand, der forårsagede dødsfaldene, inklusiv hans eget.

Chaufføren havde alkohol i blodet, efter at have drukket to dobbelte pastis-drinks. Han havde desuden taget anti-depressiv medicin og midlet tiapridal, der bruges til at modvirke alkoholafhængighed.

Dommerne i sagen konkluderede, at alkoholen og medicinen efterlod Paul ”i en tilstand, der forhindrede ham i at kontrollere køretøjet i høj fart”.

Dommerne konkluderede også, at paparazzifotograferne, der forfulgte bilen, ikke var skyld i uheldet. Franskmændene fandt desuden frem til, at de tre ofre kunne have overlevet, hvis de havde brugt deres sikkerhedsseler.

Britisk undersøgelse: Chaufføren og fotografernes skyld

Briterne foretog også selv en undersøgelse, som blev afsluttet i 2008.

Ulig den franske efterforskning konkluderede den britiske jury, at både chaufføren og fotograferne var skyld i Dianas død, på grund af grov uagtsomhed.

Fra franske myndigheders side blev det dog gjort klart, at man ikke ville genoptage sagen mod fotograferne på trods af det resultat, briterne var nået frem til, da fotograferne allerede var blevet efterforsket og frifundet ved franske domstole.

Prinsesse Diana kom fra en gammel britisk adelsfamilie og blev gift med den britiske tronarving prins Charles i 1981. De blev separeret i 1992 og skilt i 1996.