Udviklingsministeren om homo-had i Tanzania: "Dybt bekymrende"

Det afrikanske land, som vil jage og fængsle bøsser og lesbiske, var i 2017 næststørste modtager af dansk bistand.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs vil ikke umiddelbart straffe Tanzania på bistanden. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Det er helt uacceptabelt, når guvernør Paul Makonda i det østafrikanske land Tanzanias største by, Dar es Salaam, går til angreb på homoseksuelle.

Sådan lyder det fra udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i kølvandet på guvernørens opfordring til borgerne om at angive bøsser og lesbiske.

Han vil også sætte et efterforskningshold til at gennemtrawle sociale medier for at finde homoseksuelle.

I næste uge vil han skride til masseanholdelser, sagde han på et pressemøde mandag.

- Det er klart, at jeg finder udtalelserne helt uacceptable. Homofobiske ytringer er desværre ikke noget nyt i Tanzania. Og som jeg forstår det, er netop denne politiker notorisk kendt for sine ekstreme og hadefulde ytringer mod homoseksuelle, siger Ulla Tørnæs i en skriftlig udtalelse til DR Nyheder.

Følger situationen tæt

Tanzania er det land som gennem tiden har modtaget mest udviklingsbistand fra Danmark. Sidste år tog Afghanistan teten, mens Tanzania fik næstmest med 349 millioner kroner.

Og respekt for minoriteters rettigheder, deriblandt homoseksuelle, er blandt grundstenene i dansk bistandarbejde, ifølge udviklingsministeren.

Alligevel får heksejagten på bøsser og lesbiske ikke i første omgang andre konsekvenser end diplomatiske reprimander.

- Danmark følger sagen i Tanzania meget tæt. Den danske regering lægger over for myndighederne ikke skjul på vores holdning og vores dybe bekymring, siger Ulla Tørnæs.

Ifølge ministeren bliver sagen dog også taget op i EU, i det internationale bistandsmiljø og med ngo'er, deriblandt LGBT-miljøet

- Som vi gør i alle de lande, vi samarbejder med, overvejer vi selvsagt løbende hvordan vores engagement er skruet sammen i henhold til hvordan situationen og dynamikkerne i landet udvikler sig, så vi hele tiden fremmer vores mål bedst muligt, lyder det fra udviklingsministeren.

En farlig vej

Ifølge den britiske avis The Independent har bystyret i Dar es Salaam allerede modtaget 18.000 beskeder fra borgerne med tusindvis af navne på homoseksuelle.

Guvernør Paul Makonda har tidligere affejet risikoen for international kritik med ordene; "jeg vil hellere gøre de lande vrede, end jeg vil gøre gud vred".

Menneskeretsorganisationen Amnesty advarede i går Tanzania mod at gå ned af en "farlig vej".

- Det er ekstremt beklageligt, at Tanzania har valgt at gå en så farlig vej i håndteringen af en allerede marginaliseret gruppe af mennesker, sagde Amnestys regionale direktør, Joan Nanyuki.

Ligesom i mange andre afrikanske lande er homoseksualitet ulovligt i Tanzania. Her kan homoseksuelle relationer straffes med op til 30 års fængsel.

Facebook
Twitter