Uefa beordrer Ukraine til at ændre trøjedesign blot et døgn før EM-slutrunden

Beslutningen kommer, efter at Rusland officielt har klaget over trøjerne.

Rusland har kritiseret de ukrainske trøjer, der udover at have inkluderet det annekterede Krim også indeholder patriotiske slogans. (Foto: GLEB GARANICH © Ritzau Scanpix)

Efter flere dages mundhuggeri over designet på en fodboldtrøje beordrer Uefa nu Ukraine til at ændre udseendet af sine fodbolduniformer til EM-slutrunden, der sparkes i gang allerede i morgen aften.

Det meddeler Uefa ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AP.

Det er sloganet 'æret være heltene', der er skrevet i nakken af trøjen, som Uefa kræver fjernet fra den gule ukrainske fodbolduniform.

Dermed får Ukraine lov til at beholde aftegningen af landets grænser på brystet, der også har mødt kritik fra nabolandet Rusland, som i tirsdags officielt klagede over den ukrainske trøje.

De prikkede linjer inkluderer nemlig halvøen Krim, som Rusland annekterede i 2014 og derfor betragter som russisk territorium.

Sammen med det internationale samfund mener Ukraine, at Krim er ukrainsk.

Uefa: Slogan er 'tydeligt politisk'

Uefas beslutning er ifølge The Moscow Times blevet modtaget med glæde i Rusland, mens Ukraine 'er i dialog med Uefa' i et forsøg på at få ændret på tingene.

Uefa, sammenslutningen af de europæiske fodboldforbund, havde ellers forlængst godkendt de deltagende landes fodboldtrøjer. Men nu - i ellevte time - har organisationen altså besluttet, at Ukraine alligevel skal ændre designet.

  • 'Æret være heltene!' Det er sloganet her, som Uefa kræver fjernet fra de ukrainske EM-trøjer. (Foto: FACEBOOK@ ANDRII PAVELKO © Ritzau Scanpix)
  • Det andet slogan, 'Æret være Ukraine', får lov til at stå på trøjerne. (Foto: FACEBOOK@ ANDRII PAVELKO © Ritzau Scanpix)
1 / 2

- Den specifikke kombination af de to slogans vurderes at være tydeligt politisk, da det har en historisk og militær betydning, skriver Uefa ifølge Reuters.

Udover sloganet 'æret være heltene', som Uefa altså kræver fjernet, får sloganet 'æret være Ukraine' lov til at stå.

Ifølge Uefa får Ukraine lov til at beholde landkortet med Krim på brystet, fordi det er i overenstemmelse med FN.

  • Efter Ruslands officielle klage over den ukrainske trøje har den ukrainske præsident lagt flere billeder af trøjen på sin Instragram-profil. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
  • Ifølge præsident Zelenskij adskiller den ukrainske trøje sig fra andre trøjer, skriver han blandt andet på Instagram. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)
1 / 2

'Sport og politik bør holdes adskilt'

Det var præsidenten for det ukrainske fodboldforbund, Andriy Pavelko, som i en video søndag præsenterede landsholdstrøjen.

- Vi tror på, at silhuetten af Ukraine vil give spillerne styrke, fordi de kæmper for hele Ukraine, lød det fra Pavelko i videoen.

I dag - fire døgn senere - er trøjen efter sigende udsolgt.

Umiddelbart efter Ruslands officielle klage, der blev sendt i tirsdags, lagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, flere billeder på sin Instragram-profil.

Ifølge præsidenten bærer trøjen flere symboler, der samler det ukrainske folk.

Reaktionen fra Rusland er kommet lige så prompte. Talskvinden for det russiske udenrigsministerium sagde torsdag, at sport og politik bør holdes adskilt.

- Sport er ikke en krigszone, men et sted for konkurrence. Det er ikke en politisk arena. Bliv sportshelte, og I vil have jeres ære, siger hun ifølge Reuters.

Ukraine spiller sin første kamp på søndag mod Holland.

Rusland, der er i gruppe med Danmark, møder Belgien lørdag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk