Uenige om alt undtagen klima: Både USA og Kina har meget at vinde ved grønt samarbejde

I dag mødtes den amerikanske præsident digitalt med 40 verdensledere for at diskutere klimakrisen, heriblandt Kinas Xi Jinping.

Handel, menneskerettigheder og politik – der er næsten ikke det område, hvor Kina og USA kan blive enige.

Og dog. De to lande har nemlig fundet ét sted, hvor de tilsyneladende har fælles fodslag: nemlig klimaet.

Sådan lød det i hvert fald fra Kina og USA’s særlige klimaudsendinge, Xie Zhenua og John Kerry, efter de to mødtes i sidste uge.

De to lande, som bestrider første og andenpladsen som verdens største udledere af CO2, har ”forpligtet sig til at samarbejde med hinanden og andre lande om at håndtere klimakrisen, som må og skal adresseres med den seriøsitet og hast, som den kræver”, lød det i en fælles udtalelse.

Begge gentog i dag deres forpligtelse, da de var samlet med 40 andre verdensledere til et digitalt topmøde om klimakrisen i anledningen af 'Earth Day'.

Kampen om den globale dagsorden

At det diplomatiske forhold mellem de to lande ellers er på frysepunktet, giver ekstra god grund til at samarbejde om klimaet - i hvert fald set fra et kinesisk synspunkt. Det fortæller DR’s korrespondent i Kina, Philip Khokhar.

- Det er ikke bare for isbjørnenes skyld, at Kina går ind i klimakampen. Det handler ikke kun om at komme først med investeringer i grøn teknologi, hvor Kina har lagt sig i spidsen, men også om kampen om den globale dagsorden, som Kina i den grad har det svært med, siger han.

Klimakampen er nemlig Kinas mulighed for at markere sig positivt i et globalt perspektiv:

- Kina har et utroligt dårligt image, blandt andet hvad angår menneskerettigheder, men også i forhold til covid-19, hvor landet stadig får kritik for den måde, man håndterede det oprindelige udbrud på.

Skændtes for åbent kamera

I Kina har man ifølge Philip Khokhar også håb om, at samarbejdet kan være med til at udbedre det historisk dårlige forhold til USA.

Den store uenighed mellem de to lande kom senest til udtryk, da Kina og USA's udenrigsministre mødtes i Anchorage i Alaska. Her endte det med, at de sad og skændtes for åbent kamera.

På alle områder af betydning er de to lande nemlig rygende uvenner, og klimaet er et emne, som man måske kan enes om, lyder det fra Kina-korrespondenten.

- Det her samarbejde er forhåbningen om, at der kan bygges en bro mellem de to lande, siger han og fortsætter:

- Kina håber også på, at man ved at give indrømmelser på klimaområdet kan få USA til at skrue lidt ned for kritikken på andre områder. Det har USA afvist vil ske, men sidste gang Kina og USA samarbejdede om klima, der skruede præsident Obama faktisk relativt meget ned for kritikken af Kina for at få deres accept af Parisaftalen.

Sådan så det ud, da USA's udenrigsminister Antony Blinken og øverste sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan sad overfor Kinas udenrigsminister Wang Yi og lederen af Kinas udenrigspolitiske råd, Yang Jiechi i Anchorage i Alaska i midten af marts. (Foto: pool © Scanpix)

Samarbejdede forud for Paris-aftalen

Det er nemlig ikke første gang, at de to lande indgår et samarbejde på klimaområdet.

Selvom både Kina og klimaet har været lagt på is fra amerikansk side, mens Donald Trump har siddet i Det Hvide Hus, så har de to nationer tidligere nærmet sig hinanden gennem en fælles klimaindsats.

I 2014, året før klimaaftalen i Paris blev indgået, annoncerede den daværende, amerikanske præsident, Barack Obama, og Kinas præsident, Xi Jinping, ambitiøse fælles mål om at sænke udledningen af drivhusgasser.

Alt det gik dog fløjten, da republikanske Donald Trump vandt præsidentembedet i 2016, skærpede tonen overfor Kina og meldte USA ud af Paris-aftalen.

Klimakampens prestige

Få dage efter, at Joe Biden indtog præsidentembedet i januar, genindtrådte USA i Paris-aftalen.

Det seneste samarbejde med Kina og USA’s løfte om at halvere CO2-udledningen inden 2030 er endnu et eksempel på den nuværende præsident Joe Bidens ambitioner om at vise, at USA er tilbage på den internationale scene, ikke mindst hvad angår klima.

Men det er også udtryk for, at der på klimaområdet udkæmpes en magtkamp mellem USA og Kina. Det siger Klaas Dykmann, lektor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet og ekspert i forholdet mellem USA og Kina.

- Man kan se USA’s ambitioner på klimaområdet som en del af den globale magtkamp. Klimapolitik er et prestigefyldt område, og hvis man skal se på, hvem der har taget ansvaret, hvem er supermagt nummer 1, når det kommer til klimaet, så vil man selvfølgelig se på, hvem der har gjort mest for klimaet – både udadtil og indadtil.

Bidens ambitioner på klimaområdet kommer blandt andet til udtryk i hans måde at sammensætte sin administration på, siger Klaas Dykmann.

- For eksempel at en så prestigefyldt person som tidligere udenrigsminister John Kerry har fået særposten som USA’s særlige udsending på klimaområdet, siger han.

Også Bidens seneste infrastrukturudspil, der indeholder investeringer for mange milliarder i USA's samlede infrastruktur, kan ses som et strategisk forsøg på at indhente Kinas grønne investeringer, siger Klaas Dykmann.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk