Ufo-diskussion på de bonede gulve i Washington: 'Lige nu er der ufoer i vores luftrum'

Tidligere militærfolk vidnede i dag under ed om deres oplevelser med uidentificerede flyvende objekter.

Nogle forbinder måske snak om ufoer og uforklarlige fænomener på himlen med noget, der er forbeholdt særlige afkroge af internettet.

Men i den seneste tid er det blevet noget, der behandles på politisk plan i USA.

Det fik man et eksempel på her til eftermiddag dansk tid, hvor et udvalg i den amerikanske kongres afholdt en høring for at diskutere ufoer.

For de amerikanske myndigheder undersøger i øjeblikket et stigende antal meldinger om observationer af ufoer - eller som det nu hedder i det officielle USA: Uidentificerede Anormale Fænomener, UAP.

Dagens kongreshøring havde derfor til hensigt at "udforske førstehåndsberetninger om UAP'er og vurdere den føderale stats gennemsigtighed".

Her hørte kongresmedlemmerne blandt andet fra whistlebloweren David Grusch.

Og det gentog han under ed ved dagens høring.

David Grusch har arbejdet som officer i flere efterretningstjenester og i Pentagons ufo-enhed, Unidentified Aerial Phenomena Task Force, hvor hans job var at undersøge ikke-jordiske objekter for den amerikanske stat. (Foto: © Jim Lo Scalzo, Ritzau Scanpix)

Whistleblower med alenlangt CV

Ved dagens høring afgav tre tidligere officerer fra forskellige dele af det amerikanske militær forklaring under ed om deres oplevelser med ufoer.

Høringen har været ventet med spænding, efter David Gruschs udtalelser gik verden rundt i sidste måned.

Men ved dagens høring undlod David Grusch flere gange at svare på politikernes spørgsmål med henvisning til, at han ikke måtte dele fortrolige oplysninger ved en offentlig høring. Han lagde dog op til at gå mere i detaljer ved efterfølgende møder bag lukkede døre.

Der kom dog flere udsagn fra dagens tre vidner, som vil få nogle til at spærre øjnene op.

Herunder fra netop David Grusch, der tidligere har været ansvarlig for analyse af UAP'er hos et af USA's forsvarsagenturer. Han hævder ikke selv at have set UAP'er, men siger, at "omfattende interviews med højtstående efterretningsansatte" har gjort det klart.

Og det gentog han i dag, da han blev spurgt, om han tror, at de amerikanske myndigheder er i besiddelse af ufoer.

- Helt sikkert, efter at have interviewet over 40 vidner på fire år, lød det.

Her slår David Grusch fast, at han tror, at den amerikanske stat er i besiddelse af ufoer:

Den tidligere efterretningsofficer hævdede også, at den amerikanske stat i årtier har indsamlet nedstyrtede ufoer og forsøgt at blive klogere på dem gennem såkaldt reverse engineering.

Det var Gruschs beskyldninger om dette - som det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, afviser - der i sidste måned skabte stor opstandelse og førte til, at Kongressen satte gang i en undersøgelse af emnet.

Sidst men ikke mindst hævdede whistlebloweren også, at der er fundet "biologiske rester", som ikke tilhører mennesker i forbindelse med nedstyrtede ufoer.

Der er blevet fundet biologiske rester, siger David Grusch i denne video:

Og udsagnene kommer ikke fra hvem som helst, understreger Frederik Dirks Gottlieb, journalist og vært på podcasten Flyvende Tallerken.

- Han har enorm høj troværdighed. Han er efterretningsofficer af højeste rang, og han har arbejdet i en enhed, der netop kigger på, hvad der flyver rundt i det amerikanske luftrum. Så hvis der er nogen, ved noget om det her, så er det altså David Grusch, siger han.

'Lige nu er der ufoer i vores luftrum'

Et af de andre vidner i dag var den tidligere jagerpilot Ryan Graves. Han fløj sammen med piloterne, der optog den såkaldte Gimbal-video, som Pentagon offentliggjorde i 2020. En video, som for alvor fik ufoer på dagsordenen i USA.

Han fortalte, at han har set såkaldte UAP'er og er blevet kontaktet af dusinvis af andre piloter, der har oplevet det samme.

- Lige nu er der ufoer i vores luftrum, men der meldes sjældent om dem, lød det fra den tidligere jagerpilot.

Her fortæller Ryan Graves om sine oplevelser med ufoer:

I USA er både ufo-skeptikere og deres modparter enige om, at der er behov for at vide, hvad de uidentificerede objekter er, og hvorvidt de udgør en risiko for den nationale sikkerhed i USA, påpeger LA Times.

Og det er der god grund til, lyder det fra den tidligere flådeofficer David Fravor, der i 2004 optog den såkaldte Tic Tac-video, som siden er blevet en af de mest kendte verificerede ufo-videoer.

Han siger, at den teknologi, han oplevede i 2004, var langt mere avanceret, end noget vi har på Jorden.

David Fravor siger, at ufoer udgør en trussel mod USA's nationale sikkerhed:

Fra kældre til de bonede gulve

Diskussionen om ufoer fik for alvor luft under vingerne, efter Pentagon i foråret 2020 bekræftede ægtheden af tre videoer, der længe havde floreret offentligt.

Året efter fulgte en såkaldt ufo-rapport fra Pentagon, som understregede, at der flyver ting rundt i det amerikanske luftrum, som man ikke kan forklare.

- Derefter har flere og flere amerikanske jagerpiloter stået frem og fortalt deres historier om, hvordan de igen og igen støder på uforklarlige objekter, fortæller Frederik Dirks Gottlieb.

Nu formår ufo-spørgsmålet så at samle de ellers ofte stridende republikanere og demokrater i Kongressen.

De folkevalgte ønsker blandt andet at forbedre den føderale stats evne til at monitorere og identificere ufoer, og så vil man have militæret og staten til at dele flere informationer, hvad angår observationer af ufoer, beretter LA Times.

En rapport fra den amerikanske efterretningstjeneste DNI konkluderede i 2021, at der siden 2004 havde været 144 hændelser, hvor piloter fra det amerikanske militær har observeret UAP'er. (Foto: © Alex Brandon, Associated Press)

Dagens kongreshøring er ikke det eneste eksempel på, at ufo-diskussionen ser ud til at have rykket fra kælderrummene til de bonede gulve.

I dag er tredje gang, at man tager emnet op i Kongressen.

Og den seneste tid har fremtrædende senatorer som topdemokraten Chuck Schumer og republikanske Marco Rubio blandet sig i ufo-debatten ved at komme med en tilføjelse til forsvarsbudgettet. Den skal tvinge Pentagon til at offentliggøre mere information om de mystiske objekter i himmelrummet.

Og sidste sommer annoncerede det amerikanske rumfartsagentur, Nasa, at man ville nedsætte en gruppe til at undersøge UAP'er - i form af "observationer af hændelser i himlen, der ikke kan identificeres som luftfartøjer eller kendte naturlige fænomener - fra et videnskabeligt perspektiv.

Det er i det hele taget blevet mere socialt acceptabelt at tale om ufoer i USA, siger Philip Khokhar, DR's korrespondent i Washington D.C.

Det skyldes blandt andet videoerne fra Pentagon, men også den kinesiske luftballon, der i starten af året skabte store spekulationer i USA, siger han.

- Det er blevet acceptabelt at tale om de her emner som et sikkerhedsspørgsmål - man er ikke nødvendigvis langt ude, hvis man muligvis tror på det, siger han.

Man bliver ikke nødvendig stemplet som en tosse, hvis man taler om, hvad der foregår i luften over os, siger Philip Khokhar: