For fire uger siden afviste Ugandas præsident Yoweri Museveni at skrive under på en omstridt anti-homolov. Men nu ser han ud til at være kommet på andre tanker.
Det skriver Reuters.
Efter en konference for præsidentens parti NRM, hvor en videnskabelige komité fremlagde deres syn på homoseksualitet, skriver præsidentens talsmand i en pressemeddelelse, at Museveni mangler beviser for ikke at skrive under.
- (Museveni) har erklæret, at han vil underskrive loven, fordi spørgsmålet om, hvorvidt homoseksualitet kan være medfødt, ikke er blevet besvaret, siger Anite Evelyn ifølge Reuters.
Parlamentet har vedtaget loven
Udtalelsen henviser til debatten om, hvorvidt homoseksualitet er medfødt eller kan opstå via påvirkning fra samfundet. En komité af ugandiske videnskabsmænd slog fredag fast, at der ikke er noget gen forbundet til homoseksualitet, og at "det ikke er en sygdom, men en anormal form for opførsel, som kan opstå igennem erfaringer og oplevelser i livet".
Parlamentet har vedtaget loven, men præsidenten valgte i januar at blokeret den, efter udenlandske regeringer og menneskerettighedsorganisationer har kritiseret den skarpt. Blandt andre den danske regering har sagt, at loven kan få konsekvenser for den danske støtte til det officielle Uganda. Den er på omkring 100 millioner kroner årligt.
Vedtages loven, kan homoseksuelle straffes med fængsel op til livstid i Uganda.
Seriøse konsekvenser for folkesundheden
Iagttagere siger, at præsident Yoweri Museveni er fanget mellem at skulle tilgodese konservative interesser i landet uden at gøre sig uvenner med internationale donorer.
Hos præsidentens videnskabelige rådgiver, Richard Tushemereirwe, er der dog ingen tvivl. Lægen har fortalt Museveni, at "homoseksualitet har seriøse konsekvenser for folkesundheden og bør derfor ikke tolereres".
Homoseksualitet er et tabu i de fleste afrikanske lande og ulovligt i 37 af dem.