Ugandisk oppositionspolitiker løsladt fra højsikkerhedsfængsel mod kaution

Styrets fremfærd får kun Bobi Wine til at stå endnu stærkere, siger korrespondent.

Bobi Wine blev fremstillet i retten over video-link. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Den populære ugandiske sanger og oppositionspolitiker Bobi Wine, som har tilbragt de seneste dage i et højsikkerhedsfængsel, er frigivet mod kaution.

Han har været i husarrest siden påsken, men den blev ophævet i weekenden.

Kort efter blev han anholdt for at have organiseret en demonstration mod en forhadt skat på brug af sociale medier sidste år.

Anholdelsen har ført til uroligheder blandt hans mange unge tilhængere, og politiet måtte skyde op i luften og bruge tåregas, da han skulle køres til Luzira-fængslet, hvor han har siddet siden.

Også i går var der uroligheder i hovedstaden Kampala, hvor demonstranter lukkede en bro og satte ild til bildæk.

I dag blev Bobi Wine fremstillet via video fra fængslet i en retssal i Kampala, hvor dommeren besluttede at lade ham gå fri indtil næste retsmøde 23. maj.

Må ikke deltage i demonstrationer

Han er blevet pålagt ikke at deltage i demonstrationer indtil da - sker det alligevel, vil han blive fængslet. Den betingelse protesterer hans forsvarer Sam Muyizzi imod.

- Vi mener retten har overskredet dens muligheder og myndighed, sagde han på en efterfølgende pressekonference.

Bobi Wine, som er en populær musiker, blev i 2017 valgt ind i Ugandas parlament. Han har antydet, at han vil stille op mod landets præsident siden 1986, Yoweri Museveni, ved valget i 2020.

Han har været fængslet flere gange. En af gangene kom han ud svækket og på krykker og måtte søge behandling i USA.

I retten i dag slog han fast, at hans forpligtelse er over for det ugandiske folk, og at han vil fortsætte med at kæmpe mod styret, også hvis det bliver fra en fængselscelle.

- Jeg vil understrege, at det ikke er mig som står anklaget. Det er retsinstansen selv, som står anklaget, sagde han blandt andet.

Mediechefer er blevet suspenderet

DR's Afrika-korrespondent Søren Bendixen undrer sig over Museveni-styrets linje over for oppositionspolitikeren. Han vurderer, at de mange anholdelser og fængslinger er med til at mobilisere hans tilhængere og styrke hans platform.

- Det kan være svært at forstå logikken i det her, for det eneste, jeg kan se udefra, er, at det styrker Bobi Wines sag, at styret opfører sig på den måde over for ham, siger Søren Bendixen.

- Det er ret åbenlyst, ikke kun i Uganda, men også set udefra, at det, man udsætter ham for, er intimidering og et forsøg på at lukke munden på ham. Det har han ikke tænkt sig - tværtimod bruger han det her til at komme videre, siger han.

I går kom det frem at Museveni-styret har krævet 39 mediechefer og redaktører suspenderet for deres 13 mediers dækning af Bobi Wine.

- Det er straks endnu mere alvorligt, for det er ikke noget, vi har set på samme måde før. Det er en temmelig alvorlig udvikling - det ligner desperation fra et styre, som tydeligvis er nervøst over den magt, Bobi Wine måtte have, siger korrespondenten.

Den danske udviklingsminister Ulla Tørnæs kaldte i dag fængslingen af Bobi Wine for dybt bekymrende.