Ugandisk politiker til Danmark: Stop med at sponsere undertrykkelsen af mit land

Oppositionspolitiker Bobi Wine kritiserer, at den danske regering vil sende en milliard kroner til det østafrikanske land.

Oppositionspolitiker og afrobeatstjerne Bobi Wine modtog behandling i USA, efter han tilbage i august blev udsat for tortur. (Foto: Søren Bendixen)

Den ugandiske oppositionspolitiker og afrobeatstjerne Bobi Wine langer hårdt ud efter den danske regering.

I går besøgte udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) Uganda og fremlagde her et storstilet udviklingsprogram, der over de næste fire år vil sende næsten en milliard danske skattekroner til den østafrikanske stat.

Men Bobi Wine, hvis borgerlige navn er Robert Kyagulanyi, er overbevist om, at de danske penge blot vil gøre ondt værre for Ugandas befolkning.

Det sagde han, da DR i går mødte ham i hans villa i udkanten af hovedstaden, Kampala, hvor han kommer sig efter vold begået mod ham af det ugandiske styre i august.

- Alt, hvad jeg ønsker, er, at udviklingspartnere stopper med at sponsere vores undertrykkelse og knytte nogle vilkår til den støtte, som de yder, siger Bobi Wine.

Dansk bistand bliver stjålet

Han mener, at størstedelen af de danske bistandskroner bliver stjålet af embedsmænd, som ikke bliver retsforfulgt.

Ifølge Wine er den danske regering klar over dette forhold. Derfor kalder han Danmarks regering medskyldig i undertrykkelsen af Ugandas befolkning.

I stedet opfordrer han Danmark og andre donorer til at drage konsekvensen og helt stoppe udbetalingerne til Uganda.

Bobi Wine ville meget gerne mødes med Ulla Tørnæs i forbindelse med hendes besøg, men det har ikke været muligt.

- Regimet her i Uganda vil gøre hvad som helst for at blokere min kommunikation med personer fra verden uden for Uganda, fortæller han.

'De klemte mine kønsdele'

Bobi Wine har mærket undertrykkelsen på egen krop. Den 13. august blev han arresteret af de lokale myndigheder efter anklager om forræderi.

- De slog mig voldsomt og udsatte mig for tortur, efter jeg blev arresteret. Desuden klemte de mine kønsdele, fortæller han til DR Nyheder.

Bobi Wine har stadig mén, efter den tortur, som han siger, han blev udsat for efter anholdelsen i august. Derfor må han støtte sig til en stok. (Foto: Søren Bendixen)

Da han blev løsladt, lykkedes det ham at rejse til USA for at modtage medicinsk behandling. Bobi Wine kritiserer landets præsident og regering for at slå hårdt ned på enhver form for opposition.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International kritiserer da også landet for at have strammet grebet om ytringsfriheden i sin seneste rapport, særligt når det kommer til muligheden for at kritisere landets præsident.

Ifølge organisationen kan det føre til, at man bliver arresteret og chikaneret.

Inddraget bistand efter homolov

Danmark har støttet Uganda økonomisk igennem mere end tre årtier, og tidligere har den danske støtte til landet da også været oppe til revision.

Det skete blandt andet i 2014, hvor Ugandas præsident underskrev en lov, der gjorde det muligt at straffe homoseksuelle med op til livsvarigt fængsel.

Her omdirigerede den daværende danske regering 47 millioner kroner fra støtte til Ugandas regering til private organisationer.

Også i 2016 kom det på tale at ændre støtten til Uganda, efter at EU og USA kritiserede landet for valgsvindel.

Udviklingsministeren er "dybt bekymret"

Men nu skruer Danmark i stedet støtten op. Også selv om udviklingsminister Ulla Tørnæs selv er "dybt bekymret over det pres, der er på demokratiet og den demokratiske udvikling der er i Uganda".

- Det er klart, at derhjemme opstår der lynhurtigt diskussioner om, hvorvidt vi overhovedet skal være her eller ikke skal være her. Dertil må jeg sige; man kan kun forlade et land én gang, og har vi forladt det, så kan vi ikke få indflydelse på udviklingen, siger hun til DR Nyheder.

Hun mener ikke, at den danske bistand gør mere skade end gavn, som politikeren og musikeren Bobi Wine siger.

- Efter min opfattelse skal vi blive her. Kører man rundt i gaderne og taler med de folk, der har brug for international bistand, så er der ikke nogen tvivl om, at vi er med til at gøre en forskel for rigtig mange mennesker, siger udviklingsministeren.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter