Ukendte droner observeret ved svenske atomkraftværker midt i 'anspændt sikkerhedspolitisk situation'

Meldinger om store, uidentificerede droner ved flere svenske atomkraftværker fik i går de svenske myndigheder til at slå alarm.

En stor drone blev i går aftes observeret ved Forsmark atomkraftværket i Sverige. (Arkivfoto) (Foto: © TT News Agency, Ritzau Scanpix)

Fredag klokken 20.20 kom den første melding fra en vagt ved atomkraftværket ved Forsmark.

Vagten havde set en drone, der var så stor, at den kunne modstå den kraftige vind, der blæste i området, flyve hen over anlægget.

Cirka samtidig kom der meldinger om endnu en drone ved atomkraftværket Oskarshamn og eller ”genstande i luften” nær atomkraftværkerne Ringhals og det lukkede Barsebäck.

Det oplyser det svenske politi til flere svenske medier.

- Det er ekstremt alvorlige begivenheder. Vi efterforsker en mulig sammenhæng mellem begivenhederne gennem national koordinering, siger talsperson for politiet, Petra Blomqvist til SVT.

Droner og "genstande i luften"

Politiet, som ankom til Forsmarksværket i helikopter, forsøgte i over en time at fange dronen, inden de mistede den af syne. Ifølge politiet er der intet, der tyder på, at dronen er landet inde på værket, eller at den har smidt nogle genstande i det sikrede område.

Ved Oskarshamn blev en drone set i nærheden af værket, men det er uklart, om den fløj hen over det beskyttede område eller blot i området omkring værket.

Ved Ringhals ringede en vagt til politiet omkring klokken 20, efter at have hørt, hvad han mente var en drone, i området. Da politiet ankom til stedet og afsøgte området i en politihelikopter, fandt de intet, fortæller en pressetalsperson for Politiregion Vest til SVT.

Også ved Barsebäck var politiet til stede uden at få syn for sagen, og ved ingen af de to sidstnævnte kraftværker kan politiet bekræfte, at der var tale om droner.

Der er fortsat ingen mistænkte for de ulovlige overflyvninger, men politiet har rejst anmeldelser om brud på blandt andet luftfartsloven i forbindelse med dronen ved Forsmarksværket. Også det det svenske forsvar er blevet orienteret om samtlige hændelser, skriver SVT.

Midt i en højspændt situation

Det er ikke urimeligt at antage, at der med dronernes tilstedeværelse ved de svenske atomkraftværker er tale om en eller anden koordineret aktion. Det siger Anna Gaarslev, som er DR’s Europa-korrespondent, om fredagens opsigtsvækkende observationer.

- Men hvad formålet er og hvem, der står bag, det ved man ikke, siger hun.

Trods mangel på gerningsmænd og reel viden om, hvad dronernes formål har været ved de svenske atomkraftværker, så vækker deres tilstedeværelse både stor opmærksomhed – og stor bekymring i Sverige, fortæller Anna Gaarslev.

Det skyldes ikke mindst, at landet lige nu befinder sig i en højspændt sikkerhedspolitisk situation, hvor de blandt andet er under pres fra Rusland, som i løbet af de seneste måneder har fremsat krav om, at Sverige under ingen omstændigheder må blive en del af forsvarsalliancen Nato, fortæller hun.

- Og så er svenskerne jo også vant til russiske provokationer både til vands og i luften. Det er ikke engang noget, der trækker kæmpe overskrifter, når det sker, siger hun.

Sverige er ikke naive

Sverige er nemlig ikke medlem af Nato, men har et tæt militært samarbejde med forsvarsalliancen og flere af dens medlemslande, som blandt andet tæller Danmark.

I sidste uge blev Sveriges tilknytning til alliancen gjort til en del af striden mellem Rusland og Ukraine og dets vestlige allierede, da Rusland slog fast, at man ikke vil acceptere, at Sverige og Finland slutter sig til Nato.

Det skete i forbindelse med forhandlingerne mellem Rusland og blandt andre Nato og USA, men det ikke første gang, at Rusland fremsætter krav, der har at gøre med Sveriges forsvarspolitik.

I starten af januar lød det fra talsperson for Kreml, Maria Zakharova, at det ville få “alvorlige politiske og militære konsekvenser”, hvis Sverige og Finland, der deler en 1.000 kilometer lang grænse med Rusland, sluttede sig til Nato.

Og selvom den svenske statsminister, Magdalena Andersson, efter en lille tænkepause, erklærede, at man ligefrem var interesseret i at styrke samarbejdet med Nato, så er der ingen formelle ændringer på vej i forhold den svenske tilknytning til Nato. Det slog den svenske forsvarsminister, Peter Hulquist (S), fast i et interview i dag.

- Vi er ikke klar til at starte noget, der kan give grund til yderligere eskalering, lyder det fra ministeren.

Bevæbnede soldater patruljerer på Visby havn i Gotland torsdag. (Foto: © KARL MELANDER, Ritzau Scanpix)

"Vi har set jer"

I de seneste dage har det svenske forsvar som konsekvens af den sikkerhedspolitiske situation styrket den militære tilstedeværelse flere steder i landet. Først i Gotland, hvor der tidligere på ugen og igen i dag er blevet indsat soldater i gaderne.

I dag har man også øget tilstedeværelsen i Oskarshamn, som huser et af de fire atomkraftværk, der har observeret droner. Det bekræfter forsvaret over for SVT Nyheder i dag.

Ifølge Forsvaret finder ændringen sted som led i den ”beredskabstilpasning”, som er i gang på grund af den nuværende sikkerhedspolitiske situation i Sverige. Der vil også blive justeret andre steder i landet, siger forsvarsminister Peter Hultqvist.

- Det er vigtigt på den her måde at vise, at vi ikke er naive. Sverige kommer ikke til at blive taget på sengen, hvis der sker noget. Det er vigtigt at markere og sende et signal om, at vi tager det her alvorligt, lyder det fra den svenske forsvarsminister, som samtidig siger, at han ikke vil udelukke, at der er en risiko for, at Sverige kan komme under angreb.

- Det er klart, at der er en risiko. En angreb mod Sverige kan ikke udelukkes, og vi står i en anspændt situation, som ikke er god.

Gotland er da også et af de steder, hvor russisk militær ifølge Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, flere gange har markeret sig over for Sverige både i vandet og i luften.

- I Gotland har der været talrige observationer af russiske ubåde i svensk farvand, og der har også været masser af eksempler på russiske fly, der har været en tur inde i det svenske luftrum for lige at hilse på, formentlig bare for at provokere, siger hun og fortsætter:

- Så det er vigtigt for svenskerne at sende soldater og materiel til Gotland, ikke fordi der skal skydes i gaderne, men for at vise, at "vi har set jer".