Ukendte personer skræmmer AUF'ere på sommerlejr med fyrværkeri

Politiet blev tilkaldt til AUF's sommerlejr på øen Bjørkøya, da de unge deltagere hørte høje smæld fra fastlandet. Det viste sig at være fyrværkeri.

Politiet blev tilkaldt, da nogen affyrede fyrværkeri på fastlandet ud for den ø, Bjørkøya, hvor AUF i år afholder sin sommerlejr. (© NRK)

Mange AUF'ere blev skrækslagne, da de onsdag morgen hørte høje brag fra fastlandet.

- Det var meget ubehageligt, da jeg hørte det første smæld, siger AUF'er Camilla Bøeng til NRK.

Siden mandag har omkring 100 AUF'ere fra Telemark i Norge været samlet på øen Bjørkøya. Og de fleste af deltagerne var også til stede på Utøya sidste år, da Anders Breivik ankom til øen og skød og dræbte 69 mennesker.

- Helt forrykt at skræmme

AUF's lejrledelse reagerede hurtigt, at de hørte høje brag inde fra fastlandet. Men smældene viste sig heldigvis at være brag fra raketter. Politiet har fundet resterne af raketterne, men har ikke pågrebet nogen for opskydningen, oplyser norsk politi.

- Hvis det er blevet gjort for at skræmme nogen, er det helt forrykt, og derfor vil vi nu efterforske sagen, siger politiets operationsleder i Telemark politidistrikt, Karl Jørgensen, til NRK.

Frygten sidder stadig i de unge AUF'ere her et år efter, at Anders Behring Breivik skød og dræbte 69 mennesker på den politiske ungdomslejr den 22. juli. Mange kæmper stadig for at kunne tackle høje lyde og brag.

- Nytårsaften var enormt svær at komme igennem, og jeg har også svært ved andre høje lyde som en bildør, der smækker eller ambulancesirener, sagde en af de unge overlevende Bjørn Ihler, da dr.dk mødte ham i Oslo i forbindelse med retssagen mod Anders Behring Breivik.

Anden gang AUF tilkalder politiet

Det er ikke første gang i løbet af ugen, at politiet har rykket ud til øen. Også natten til onsdag, måtte politiet sejle derud, fordi nogle af lejr-deltagerne blev bange for en fremmed båd, der nærmede sig øen.

De unge AUF'ere tager hjem igen onsdag aften.

Alle AUF'ere, efterladte, pårørende og overlevende fra terrorangrebet sidste år er inviteret til mindehøjtidelighed på årsdagen, den 22. juli, hvor ofrene for angrebet vil blive mindet. Her vil den norske statsminister Jens Stoltenberg og den danske statsminister Helle Thorning Schmidt blandt andet tale på Utøya.