Uklarhed om eksplosion i russisk boligblok

Mindst 28 er omkommet efter eksplosion i et ti-etagers højhus. Russiske efterforskere “kigger på alle muligheder".

Der er flere børn blandt de 28 personer, som har mistet livet, efter en boligblok styrtede sammen i den russiske by Magnitogorsk. (Foto: EMERGENCY SITUATIONS MINISTRY / © Scanpix)

Mindst 28 personer er omkommet i den eksplosion, der natten til mandag fik en ti-etagers boligblok til at styrte sammen i byen Magnitogorsk, omkring 1.700 kilometer øst for den russiske hovedstad Moskva.

Det bekræfter det russiske katastrofeministerium over for det statsstyrede nyhedsbureau Tass.

13 personer er fortsat savnet, og redningsarbejdere kæmper for at finde overlevende i ruinerne i byen, hvor temperaturerne falder til minus tyve grader.

Udmeldingen fra de russiske myndigheder har hidtil været, at det var en gaseksplosion, som førte til, at højhuset kollapsede, mens rapporter om fund af rester af eksplosiver er blevet afvist af efterforskningskomitéen.

Efterforskerne vil dog ikke udelukke noget og "kigger på alle muligheder" for at finde årsagen til eksplosionen.

Afviser sammenhæng mellem to eksplosioner

Den regionale guvernør, Boris Dubrovskij, har tidligere i dag opfordret til ikke at spekulere i en eventuel sammenhæng mellem eksplosionen i boligblokken og en anden eksplosion, som fandt sted 1. januar.

Den anden eksplosion skete i en minibus et par kilometer fra højhuset, og den kostede tre personer livet. I minibussen var der ifølge det statsejede nyhedsbureau Ria to gascylindre, og de kan have været årsag til eksplosionen og til at bilen efterfølgende brød i brand.

  • Der har været officiel sørgedag i Magnitogorsk i dag, hvor indbyggerne kunne mindes de omkomne. (Foto: Str © Scanpix)
  • Eksplosionen i Magnitogorsk har ramt 48 lejligheder i boligblokken. (Foto: EMERGENCY SITUATIONS MINISTRY HA © Scanpix)
  • Præsident Vladimir Putin ankom allerede samme dag til byen, som ligger omkring 1.700 kilometer fra Moskva. (Foto: handout © Scanpix)
1 / 3

Boris Dubrovskij bekræftede i dag, at sikkerhedstjenesten FSB har været til stede ved bilen, men han afviste, at der skulle være sammenhæng mellem de to eksplosioner.

To regionale medier, znak.ru og 74.ru citerer dog unavngivne kilder for, at der angiveligt er tale om en sag, som har involveret potentielle terrorister.

- Vent på de officielle udmeldinger, og spred venligst ikke rygter. Tro ikke på rygterne. Der er tale om en række tilfældige omstændigheder, der kan se ud, som om de hænger sammen, sagde guvernøren.

Den russiske præsident Vladimir Putin har besøgt Magnitogorsk, der ligger ved Uralbjergene og er en by med omkring 400.000 indbyggere.

De seneste årtier har grupper af separatister fra Tjetjenien og militante oprørere fra Kaukasus, som kæmper mod de russiske militærstyrker, taget ansvaret for flere eksplosioner i boligblokke i Rusland.

Facebook
Twitter