Ukraine: Både hæren og oprørere melder om brud på våbenhvile

Lyden af skud og granater forstummede ved midnat, men både hæren og oprørere melder om brud på våbenhvile.

EFter knap en time melder begge sider i Ukraine om brud på den våbenhvile, der trådte i kraft ved midnat, natten til søndag. (Foto: © Arkivfoto: Dimitar Dilkoff, Scanpix)

Våbenhvilen i Ukraine nåede ifølge begge sider af konflikten i landet kun at blive en time gammel, før den faldt til jorden.

Ifølge chefen for Ukraines sikkerhedsstyrker Valentyn Nalyvaitjenko blev aftalen om at lade våbnene ligge brudt efter blot 50 minutter, skriver nyhedsbureauet AP ifølge ABC News.

Skud skulle angiveligt have lydt fra et område, der er under oprørernes kontrol.

Samtidig rapporterer oprørere om, at artilleri er blevet affyret kort efter midnat, hvor våbenhvilen trådte i kraft. Nyhedsbureauet citerer Eduard Basurin, talsmand for oprørerne, for, at der skulle være blevet skudt mod oprørernes stillinger i Debaltseve.

- For at forhindre, at civile skulle blive dræbt, er der blevet åbnet ild mod fjendens positioner, siger Basurin ifølge AP.

Meldingerne om brud på våbenhvilen er ikke blevet bekræftet fra andre kilder.

Skete efter maratonforhandlinger

Ved midnat lokal tid søndag blev der ellers pludseligt meget stille i den østlige del af Ukraine.

Lyden af krig med dertilhørende skud og brag blev afløst af stilhed, da en ny våbenhvile trådte i kraft, og den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, beordrede landets militær til at sænke våbnene.

Ifølge flere internationale medier skulle våbenhvilen også holde, og der er ifølge blandt andet nyhedsbureauet Reuters ro i landet omkring klokken tre natten til søndag lokal tid.

Våbenhvilen er et resultatet af maratonforhandlinger mellem Porosjenko, Ruslands præsident, Vladimir Putin, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande i Minsk fra onsdag til torsdag.

Den skrøbelige fredsplans mål er at stoppe 10 måneders blodig konflikt i Ukraine.

Der har været meldinger om kampe helt frem til våbenhvilens ikrafttræden, og det har skabt endnu mere frygt for, at den ikke bliver respekteret.

Porosjenko advarede lørdag aften om, at hvis Ukraine ville få endnu en lussing, ville regeringen ikke vende den anden kind til endnu en gang.

- Jeg håber meget, at denne sidste chance for at påbegynde en lang og vanskelig fredsproces funderet på en politisk løsning ikke vil blive spildt, sagde han.

Mindst 5480 mennesker har siden april sidste år mistet livet under kampene i det østlige Ukraine, der har fundet sted i regionerne Lugansk og Donetsk.

/ritzau/Reuters