Ukraine bliver kritiseret for at sende børn med handicap på institutioner: 'Det minder om et fængsel'

Organisationer kritiserer Ukraine for at placere tusindvis med handicap på institutioner.

82.000 ukrainske børn med handicap bor på institutioner, viser tal fra organisationen Disability Rights International, der kritiserer forholdene.

Vi advarer om voldsomme optagelser og beretninger i denne artikel.

Det grønmalede lokale er fyldt med tremmesenge. I dem ligger både børn og voksne - isolerede fra resten af verden.

- Han er jo bare skind og ben. Det er resultatet af års forsømmelse, fastslår Eric Rosenthal om en dreng, der ligger i en af sengene.

Eric Rosenthal er direktør i organisationen Disability Rights International, der dokumenterer forholdene for børn og voksne med handicap rundt omkring i verden, og i den forbindelse besøger han én af Ukraines mange institutioner, hvor tusindvis af børn og voksne med handicap er blevet placeret.

Ofte fordi deres egne familier ikke kan eller vil tage vare på dem.

- Den her tremmeseng er hele hans liv. Han dør en stille død i den her seng, siger Eric Rosenthal om en voksen mand, der ligger i den grønne stue på institutionen i byen Tjernivtsi i det sydvestlige Ukraine.

  • Eric Rosenthal fra organisationen Disability Rights International og en journalist fra BBC på besøg i en af de mange institutioner, hvor personer med handicap er blevet placeret.
  • Voksne sover i tremmesenge på institutionen i Tjernivtsi.
  • Ukraines håndtering af personer med handicap møder kritik fra organisationer.
1 / 3

- Jeg har været i hundredvis af institutioner, og de giver mig en dårlig fornemmelse i maven, siger Eric Rosenthal til den britiske radio- og tv-station BBC, der følger ham på et af hans besøg.

Der bor ifølge Disability Rights International omkring 82.000 ukrainske børn med handicap på institutioner, hvilket gør Ukraine til det land i Europa, hvor flest børn med handicap bor på institution, skriver BBC.

18-årig bundet til en bænk

På institutionen i Tjernivtsi bor også 18-årige Vasyl Velychko, der har epilepsi og indlæringsvanskeligheder. Han er bundet til den bænk, han er blevet placeret på og er iført en ble. Ved siden af er hans mor og far, der er kommet på besøg.

Vasyl Velychko på en bænk, som han er bundet til:

- Dette er virkeligheden, fortæller hans mor, Maryna Velychko.

- Hvis vi boede i Storbritannien, ville vores søn nok bo hos os. Jeg elsker vores land og er stolt af at være ukrainer, men staten er nødt til at støtte os med bedre forhold og flere ansatte, mener Maryna Velychko.

Ifølge organisationen Fight for Right, der kæmper for at forbedre rettighederne for ukrainere med handicap, er forholdene i de ukrainske institutioner under al kritik.

- Folk i institutionerne lever under frygtelige forhold og får frarøvet deres rettigheder, siger leder Yuliia Sachuk til DR Nyheder.

Hun betegner Ukraines håndtering af folk med handicap som "et meget stort problem."

- Ukraine har et stort netværk af lukkede institutioner, hvor folk ikke har nogle rettigheder. Der kan være tale om umenneskelige forhold, der minder om et fængsel. Folk med handicap skal bare gemmes væk, siger Yuliia Sachuk.

26-årige Antonina, der bor på institutionen, er ifølge BBC blevet fikseret af personalet. Ifølge en af de ansatte kan hun ikke hjælpes:

- Det er situationen, som den er, siger Mykola Sukholytkyi, der er leder af en af Ukraines institutioner, til BBC. Han mener, at forholdene for børnene kunne være endnu værre, hvis de ikke var blevet placeret på institutionen.

- Disse børn kunne i stedet være i dysfunktionelle familier, hvor de ikke blive fik omsorg eller mad nok. Her har vi alt det væsentlige, siger han.

- Vi har ikke brug for materiel støtte. Men vi har bestemt brug for råd fra læger eller andre organisationer. For jeg forstår, at intet er ideelt.

Mykola Sukholytkyi, der leder en af Ukraines institutioner for personer med handicap.

Ifølge Sif Holst, næstformand hos Danske Handicaporganisationer, bør man slet ikke placere folk med handicap på institutioner, hvor mange bliver tvunget til at bo tæt, og hvor der ikke altid er adgang til udendørs arealer.

- Det er meget svært at udfolde sig og blive et helt menneske, hvis man vokser op på en institution uden støtte og kærlighed og aldrig kommer uden for institutionens vægge – eller bare sin seng, siger Sif Holst.

Ukraines kritisable håndtering af landets borgere med handicap er et levn fra Sovjettiden, og andre tidligere sovjetrepublikker har haft tilsvarende problemer, forklarer hun.

- Vi skal have gjort op med institutionerne. Det er ikke måden at få skabt gode forhold for mennesker med handicap.

Ifølge menneskerettighedsorganistioner kan Ukraine ikke blive en del af EU, før landet forbedrer forholdene for landets befolkning med handicap.

- Det er utåleligt. Hvis Ukraine gerne vil være en del af den vestlige verden og et lovlydigt demokrati, kan landet ikke bare afskrive børn med handicap, siger Eric Rosenthal fra Disability Rights International.

Yuliia Sachuk fra Fight for Right håber, at Ukraines EU-drømme på sigt kan betyde, at forholdene for landets borgere med handicap bliver bedre.

- Ukraine bliver nødt til at ændre sin tilgang. Vi skal vise vores villighed til at være et demokratisk land, siger hun til DR Nyheder.