Ukraine bryder igennem i syd og rykker frem på to fronter

Efter succesfuld modoffensiv i øst rykker ukrainske soldater fortsat frem.

Ukrainske soldater i en pansret mandskabsvogn et sted nær fronten i det østlige Ukraine. Ukrainerne fortsætter fremrykningen på flere fronter. (Foto: © ZOHRA BENSEMRA, Ritzau Scanpix)

Efter en succesfuld modoffensiv i Kharkiv-regionen forsætter ukrainske soldater med at tilbageerobre land.

Både i det østlige og sydlige Ukraine.

I weekenden fortsatte den succesfulde modoffensiv på østfronten omkring byen Kharkiv med, at de ukrainske styrker sikrede sig den strategisk vigtige by Lyman.

Og mandag kom så meldinger fra sydfronten, om at ukrainske soldater har gennembrudt de russiske forsvarspositioner og erobrer flere landsbyer.

- Ja, der har været gennembrud, siger Vladimir Saldo, en russisk-indsat leder i de besatte områder i Kherson-provinsen til russisk stats-tv ifølge Reuters.

- Der er områder, der er besat af ukrainske styrker, siger han. Han nævner blandt andet byen Dudchany ved Dnipro-floden.

Ifølge det ukrainske forsvar har ukrainske soldater ligeledes hejst det ukrainske flag i Zolota Balka, der også ligger ved floden.

Fremrykningen er så markant, at selv talsmanden for det russiske forsvarsministerium, Igor Konasjenkov, har kommenteret den.

- Med talmæssigt overlegne kampvognsenheder har fjenden haft held med at trænge dybt ind i vores forsvar, siger han ifølge nyhedsburauet AP.

Han siger dog, at den ukrainske hær har måttet betale for fremrykningen med store tab.

Kort: På den sydlige front er der meldinger om, at ukrainske soldater rykker frem i landbyer på den vestlige bred af Dnipro-floden.

Ukrainske soldater har angiveligt taget kontrol med flere områder på Dnipro-flodens vestlige bred, blandt andet byen Dudchany. (Foto: © (Grafik) Søren Winther Nørbæk)

'Effektivt ukrainsk offensiv'

De ukrainske fremrykninger både i øst og syd bekræftes af den amerikanske tænketank The Institute for The Study of War.

Ifølge Jacob Kaarsbo, senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste, er vi vidne til en "meget effektivt ukrainsk offensiv".

- Vi har set markant ukrainsk fremgang både i øst og i den nordlige del af Donetsk-provinsen og i syd i Kherson-regionen, hvor de også er lykkedes med at slå russerne tilbage, siger han.

De ukrainske styrker har ofte held med at omgå de russiske positioner, fortæller han.

- De gennembryder forsvarslinjerne, hvor russerne er svage, og så kommer de igennem fra flere sider, som de har gjort ved Lyman her i weekenden, og som de også tidligere gjorde ved Izjum, siger han.

- De ukrainske styrker går omkring byen, omringer de tilbageværende russiske styrker, og undgår at komme ind de steder, hvor russerne har forberedt deres forsvar bedst muligt, siger Jacob Kaarsbo.

Kort: Fra rødt til gult på en måned. Her er de områder, som Ukraine har tilbageerobret i Kharkiv-reghionen.

  • Frontlinjen 4. september 2022. De røde områder er kontrolleret af de russiske styrker.
  • Frontlinjen 2. oktober 2022. De gule områder er blevet tilbageerobret af Ukraine.
1 / 2

Major og militæranalytiker Kristian Lindhardt fra Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet er overrasket over, at de ukrainske soldater stadig har kræfter og overskud til at rykke frem.

- Det fortæller mig, at de har kræfter i behold, og det fortæller noget om styrkeforholdet lige nu, siger han.

Ukraine skal vinde land før vinteren

Han forklarer, at det ukrainske militær lige nu har travlt med tage så meget land som muligt, inden vinteren sætter ind, og inden russiske forstærkninger ankommer.

- De skal nå så meget, de kan, inden det er for sent, siger han.

- De ukrainske soldater ved, at der er russiske tropper på vej. Det er trods alt 300.000 mand, der bliver mobiliseret. Og når vinteren og efteråret kommer, er det vigtigt at stå i en fordelagtig situation. For eksempel ved nogle bakkepartier eller ved en flod, siger Kristian Lindhardt.

Rusland har svært ved at fastholde frontlinjen

Omvendt har de russiske styrker problemer med at fastholde deres forsvarspositioner.

Ruslands hær har både måttet trække sig fra forsvarspositioner ved Oskil- og Dniprofloden, og meldinger om fremskridt på Kherson-fronten er endnu et svaghedstegn, forklarer militæranalytikeren.

- Russerne omdirigerede for noget tid siden dele af deres stærkeste enheder ned mod syd, fordi de var bange for, at ukrainerne skulle iværksætte en offensiv dernede. At ukrainerne stadig kan lave fremskridt dernede, fortæller mig, at russerne godt nok står svagt i deres opstilling lige nu, siger Kristian Lindhardt.

Kampe med håndvåben i syd

Hvor kampene i øst omkring Kharkiv har været præget af mobile enheder med kampvogne og pansrede mandskabsvogne, der rykker hurtigt frem, har kampene sydpå været mere fastlåst og præget af infanteri, der kæmper mand mod mand med håndvåben, fortæller Kristian Lindhardt fra Forsvarsakademiet.

- Hvis de kæmper om kilometre oppe østpå, så kæmper de ofte nede sydpå om 100 meter ad gangen, siger Kristian Lindhardt.

- Det er en mere tålmodig offensiv, som Jacob Kaarsbo formulerer det.

- Her satser ukrainerne på at køre russerne trætte ved at ramme deres forsyningslinjer, siger han.

Kender ikke tab

Spørgsmålet er dog, hvor længe de ukrainske soldater kan holde tempoet i fremrykningen.

- Kampene nede sydpå er noget, der koster. Det kræver mange soldater at deltage i sådan nogle infanterikampe, siger Kristian Lindhardt fra Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet

- Hvornår når ukrainerne kulminationspunktet? Punktet, hvor deres offensive kapacitet kulminerer? Det er det store spørgsmål. For vi ved ikke rigtigt noget om deres tab. Vi har set masser af russiske tab, men jeg regner også med, at ukrainerne har lidt store tab, navnlig nede sydpå, siger han.