De første resultater af en ukrainsk modoffensiv er nu muligvis til at få øje på.
For ifølge Ukraine selv har de i løbet af weekenden tilbageerobret tre mindre landsbyer i Donetsk-region.
En ukrainsk brigade har på Facebook delt en video, der ifølge dem, viser det blå-gule ukrainske flag blive hejst over landsbyen Blahodatne.
- Vi driver fjenden ud af vores hjemland, siger en uidentificeret soldat i videoen ifølge mediet New York Times.
Et andet sted i den sydøstlige Donetsk-region har ukrainske styrker også ifølge viceforsvarsministeren, Hanna Maliar, formået at tilbageerobre Makarivka, og ganske kort derfra har Ukraine generobret nabolandsbyen Neskuchne, oplyser Ukraines frivillige hær.
DR kan ikke verificere de ukrainske meldinger, men ifølge den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW) har ukrainske styrker udført offensive aktioner i mindst tre områder og genvundet terræn både lørdag og søndag.
Er den ukrainske modoffensiv i gang?
Efter månedsvis med spekulationer om en ukrainsk modoffensiv, har der den seneste uge været flere tegn på, at den så småt er i gang.
Rygterne om, at offensiven var skudt i gang, begyndte rigtigt at svirre, da det ukrainske forsvarsministerium sidste søndag udsendte en kampagnevideo, hvor borgere opfordres til ikke at røbe detaljer om den ukrainske offensiv.
- Planer elsker stilhed. Der vil ikke være nogen startmeddelelse, står der i videoen.
Efterfølgende hævdede russiske styrker at have stoppet en større ukrainsk offensiv i Donetsk-regionen, og ifølge præsident Vladimir Putin er Ukraines modoffensiv allerede i gang, og den har også allerede slået fejl, påstår han.
Lørdag bekræftede Zelenskyj, at offensive aktioner fandt sted, men mere kunne han ikke løfte sløret for.
Spørger man lektor ved forsvarsakademiet Claus Mathiesen, er den ukrainske modoffensiv så småt i gang.
- Det har den i virkeligheden været et stykke tid – i hvert fald forberedelserne til den. Det ser ud til, at den nu er gået ind i den mere omfattende fase, siger han i et interview med P1 Morgen.
Ukraine står overfor en svær opgave
Ukrainske styrker ser ud til måske at være brudt gennem de første russiske forsvarslinjer. Det fremgår af det britiske forsvarsministeriums daglige krigsopdatering fra i lørdags.
Men de seneste mange måneder har Rusland haft mulighed for at opbygge stærke forsvarslinjer i det sydlige og østlige Ukraine. Satellitbilleder fra sidste måned gav et indblik i, hvordan russiske styrker det seneste år både har bygget et stærkt forsvarsværk nær byen Mariupol og på Krim-halvøen.
- De russiske styrker har haft hele efteråret og hele vinteren til at etablere sig med spærringer, skytte- og forbindelsesgrave, minefelter og alt muligt andet, siger Claus Mathiesen og tilføjer:
- Så ukrainerne står overfor en meget meget vanskelig opgave.
Selvom Ukraine formentlig forsøger at genvinde terræn flere steder langs frontlinjen, slår de ukrainske styrker ikke med fuld styrke i øjeblikket.
- Det er også de russiske vurderinger, at man stadig ikke har set de brigader, som ukrainerne rent faktisk har opstillet til modoffensiven.
- Vi har ikke set kulminationen endnu. Den kommer senere. Jeg har et indtryk af, at det, man gør lige nu, er, at man prøver at føle hinanden lidt på tænderne, lyder vurderingen fra Claus Mathiesen.
I løbet af den seneste uge har der dog formentligt også været ukrainske tilbageslag. Der har været ubekræftede meldinger fra ukrainske soldater om, at de blandt andet har mistet to Leopard-2 kampvogne og flere amerikanske Bradley-kampkøretøjer, skriver BBC.
- Der har været nogle mindre terrængevinster for ukrainerne, men der har også været nogle tilbageslag. Man har blandt andet mistet vigtige minerydningskøretøjer, så det er stadig på begyndelsesstadiet til den egentlige store offensiv, siger Claus Mathiesen.
Og selvom vi formentlig står på dørtærsklen til en stor ukrainsk modoffensiv, skal vi ikke regne med, at det er nok til, at Ukraine genvinder det terræn, de har mistet, siden russiske styrker for mere end et år siden trådte indover grænsen til Ukraine i en storstilet invasion.
- Der skal et antal af større modoffensiver til, hvor man - hvis man har held til det - kan tage stykke for stykke fra russerne, vurderer Claus Mathiesen.