Ukraine lammet af cyberangreb - giver Rusland skylden

Et omfattende cyberangreb gik i går udover Ukraines supermarkeder, tankstationer, lufthavne og Tjernobyl-værket.

I supermarkederne viste kasseapparaterne den sorte skærm med rød tekst, der var kendetegnet på angrebet. (Foto: © SOCIAL MEDIA, Scanpix)

Hæveautomater holdt op med at virke, kasseapparater gik i stå, og på det nedsmeltede atomkraftværk i Tjernobyl måtte man overgå til manuel overvågning af strålingsniveauet.

Gårsdagens hackerangreb, som ser ud til at stamme fra Ukraine eller Rusland, gik særligt hårdt ud over netop de to lande.

Over 50 procent af angrebene ramte Ukraine og 30 procent Rusland, fortæller DR’s Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

- Det har været ganske markant. I Ukraine har man fået 200 anmeldelser fra større statslige enheder og virksomheder. Det har ramt postvæsenet, det har ramt ministerierne, og det har ramt de computersystemer, som overvåger strålingsniveauet i Tjernobyl-værket, fortæller hun.

Angrebet finder sted kun en måned efter et andet omfattende angreb, som påvirkede brugere i intet mindre end 150 lande.

Da overvågningssystemerne gik ned i området omkring Tjernobyl-værket, måtte medarbejdere skifte til manuelle, håndholdte strålingsmålere. (Foto: © GENYA SAVILOV, Scanpix)

Høj som lav

Verden rundt blev store internationale virksomheder ramt af angrebet - herhjemme gik det blandt andet ud over Mærsk, men helt almindelige mennesker i Ukraine mærkede det også, da angrebet fandt sted.

Flere steder måtte handlende gå tomhændede hjem fra supermarkederne, fordi butikkernes kassesystem var nedbrudt, fortæller Matilde Kimer.

- Nogle af de billeder, der kom ud i går, hvor folk var meget overraskede over, hvad der foregik, var nogle kæmpelange kassekøer i supermarkederne, hvor alle kasseapparaterne bare stod med sorte skærme.

- Man kunne simpelthen ikke betale for sine varer – det samme gjorde sig gældende på tankstationer, så det var meget lammende.

Landets metroselskab blev også sat ud af drift, og i Boryspil Lufthavn i Kiev er man ligeledes påvirket af angrebet.

Det har blandt andet betydet, af flypassagerer ikke kan tjekke afgangstider på deres fly på lufthavnens hjemmeside. I stedet har man sat en live youtube-video på sitet, der viser afgangsskærmene i terminalen.

Rus som i Rusland

Den ukrainske minister for infrastruktur skrev efterfølgende på Facebook, at "det ikke er noget tilfælde, at virus ender på ’rus’". Men det er stadig lidt for tidligt at sige noget om, hvorvidt Rusland stod bag angrebet, vurderer Matilde Kimer.

- Der er i Ukraine en vis automatreaktion, når man bliver ramt af sådan noget her. Og man må også bare sige, at Ukraine har været ramt rigtigt mange gange de seneste tre år af angreb, man har sporet til Rusland.

- Men lige i det her tilfælde tror jeg altså ikke, man er så langt, at kan pege på, hvor præcis det er kommet fra.

Ifølge Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste er der tale om et angreb med såkaldt ransomware, der låser og krypterer virksomhedernes filer og data for derefter at forlange en løsesum. (Foto: © ROB ENGELAAR, Scanpix)